Zahradní krby a grily (1)

Poslal(a) 27.07. 2007 09:48:15 (48399 čtenářů)

Norman

Zkusme se alespoň na chvíli vrátit ve vzpomínkách do dětských let. Tenkrát jsme si to ještě neuvědomovali, ale prožívali jsme možná ty nejsvobodnější a také nejbezstarostnější dny svého života. K nim patřilo prozkoumávání všeho možného a lezení kamkoli, kdekoli a s kýmkoli. Mnohá dobrodružství zakončoval nezbytný oheň a opékání špekáčků nebo i chleba a jablek. Do rozžhaveného popela se pak zahrabaly brambory a další pochoutka byla připravena. Možná se vám tohle všechno vybaví, když dnes usedáte na zahradě ke svému zahradnímu grilu nebo krbu.

Stejně jako v dětství, i teď se jedná o malý obřad. Musíme připravit gril, dřevěné uhlí dřevo do krbu, naložit maso, očistit zeleninu a zásobovat se množstvím omáček, kečupů, zálivek, dresingů, kořenicích směsí a dalších ochucovadel. Někdo se musí postarat o to, aby maso bylo dobře a dostatečně dlouho naložené, aby bylo dost čerstvého chleba pro všechny a dostatek dobrého pití. Příprava na grilovací rituál trvá mnohdy celý pracovní týden, ale pak tahle sláva stojí opravdu za to.

Napřed se poraďte s odborníkem
Grilovat lze různě. Pokud víme, že budeme grilovat občas a budeme jen dva, zvolíme provizorní možnosti přípravy jídla a maso si ogrilujeme i na obyčejné mřížce nebo na aluminiových miskách, vhodných pro kempování. Když se ale rozhodneme grilovat maso pravidelně, měli bychom se začít vážně zajímat o všechny možnosti profesionálního grilování. Profesionálně můžeme grilovat na grilech vyrobených z kovových trubek nebo plechů, opatřených smaltovým povrchem, na litinových grilech nebo grilech z betonových dílců. Dalšími v pořadí jsou grily z nerezu a pevné grily, postavené z cihel a kamene. Při výběru grilu bychom měli pamatovat na odolnost použitého materiálu, a to nejen vzhledem k působení ohně, ale také vůči povětrnostním podmínkám. Aby se grilování nezměnilo v uzení, měli bychom respektovat fyzikální zákony. To je důležité především v případě, že chceme mít stabilní gril po celý rok umístěný na zahradě. Zahradní gril můžeme sami ztvárnit podle vlastních představ a fantazie. Záleží pouze na tom, zda chceme, aby se zákoutí s grilem stalo pevnou součástí zahradního celku. Grilování je v současnosti natolik rozšířené, že se grily staly žádanými doplňky mnoha zahrad. A také významně povýšily. Z pouhého zařízení na přípravu pokrmů se staly efektně a do detailů řešené prvky zahradních posezení.

Zahradní krby
Venkovní krb umisťujeme buď přímo u domu nebo na terase. Dbáme na to, aby místo, kde bude krb stát, bylo dostatečně zpevněno například dlažbou. Pokud zvolíme vzdálenější zahradní zákoutí, je vhodné postavit krb pokud možno u svahu. To proto, aby kouř odcházel tam, kam má. Konstrukce zahradních krbů je poměrně jednoduchá, nemusíme se totiž starat o přístup vzduchu, nepotřebujeme kouřovou klapku ani kouřovou komoru. Stavbu je nutné podřídit architektonickému ztvárnění celé zahrady. Při volbě materiálů musíme mít na paměti střídání ročních období. Nejlépe se hodí přírodní kámen a cihly. Krby se stavějí z cihel různých barev i velikostí, vnitřek ohniště se pak vyzdívá šamotovými cihlami a šamotovou maltou. Základy krbu, pracovní stoly, dýmovod i komín jsou vázány žáruvzdorným betonem. Celý krb včetně komína lze nakonec obložit lícovým zdivem nebo lámaným kamenem. Komín krbu osadíme proti zatékání stříškou, nejlépe měděnou, kterou umístíme 20 až 30 centimetrů nad komín. V bočních zdech krbového otvoru zazdíme trubky pro vidlici na rožnění. Na dno ohniště umisťujeme ve výšce 5-10 cm rošt ze svařených ocelových prutů, aby měl oheň dobrý "tah". Rozteč jednotlivých prutů by měla být taková, aby tudy nepropadávalo dřevěné uhlí. Při stavbě krbu bychom měli myslet i na prostor pro skladování a odkládání krbového nářadí, surovin, které používáme při grilování a na skladování otopu.
Současný trh nabízí velké množství nejrůznějších typů hotových krbů. Nespornou výhodou je záruční doba, možnost dodávky nadstandardního vybavení a případně i náhradních dílů. Hotový krb se podle své velikosti a konstrukce hodí ke grilování, opékání, rožnění, ale často i k přípravě běžného letního oběda. Na přípravu grilovaných či rožněných pokrmů jsou nejvhodnější řeřavé uhlíky nebo dřevěné uhlí, k uzení potřebujeme dřevo z ovocných stromů. Nejvhodnějším palivem na topení v krbu je tvrdé dřevo z listnatých stromů. Hoří klidně, dlouhým plamenem, málo praská a vydrží hořet velmi dlouho. Pro použití do krbu je naopak nejméně vhodné vyschlé dřevo smrku. Silně praská a vystřeluje nebezpečné rozžhavené uhlíky.

Norman

Norman

Ukázka z článku Zkrocení zlého ohně
Časopis Dům a zahrada
PINELAND a.s., Vlastina 23, 161 00 Praha 6
www.dumazahrada.cz

Články: zahradní krby

11.08. 2009
17.34 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - palivo pro zahradní topidla
15.10. 2009
32.41 kB čtenářů
Neobvyklé zahradní krby
20.10. 2009
45.17 kB čtenářů
Stavebnicové zahradní krby
17.08. 2009
43.95 kB čtenářů
Kovové zahradní krby a grily
24.06. 2008
53.89 kB čtenářů
Krby - zahradní krb ze stavebnice
27.07. 2007
29.27 kB čtenářů
Zahradní krby a grily (2)
07.10. 2009
18.90 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné uhlí
29.07. 2009
74.56 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - základní materiály pro stavbu
13.10. 2009
16.68 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné brikety, dřevěné pelety
16.09. 2009
25.91 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevo a dřevěné uhlí
01.10. 2009
31.46 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - skládání a sušení dřeva
Diskusní fórum / Zahradní krby, grily
22.07. 2014
9.18 kB čtenářů
Levný zahradní krb s grilem
08.07. 2011
32.84 kB čtenářů
Vodní gril
30.01. 2010
19.47 kB čtenářů
Gril se žulovou deskou
15.09. 2009
30.67 kB čtenářů
Kameny na zahradě a co z nich
27.07. 2008
17.95 kB čtenářů
Grilliput - kde ho koupit v ČR?