Zahradní krby a grily (2)

Poslal(a) 27.07. 2007 10:32:15 (29268 čtenářů)

Weber

Gril jako kotel
Na rozdíl od krbů a ohnišť jsou grily používány výhradně na přípravu jídla. Všeobecně se dá říct, že konstrukce grilu se skládá z grilovací nádoby, vyrobené většinou ze smaltovaného plechu nebo litiny, která je opatřena grilovacím roštěm z chromové oceli. V grilovací nádobě (grilu) rozpalujeme otop -- dřevěné uhlí, či brikety z dřevěného uhlí a na roštu, který má zpravidla nastavitelnou výšku pro regulaci intenzity žáru pak grilujeme samotný pokrm. Zahradní grily jsou již dnes většinou opatřeny pojízdnou konstrukcí.

Již skoro půl století ovlivňuje kvalitu zahradního grilování důmyslná konstrukce kotlových grilů na dřevěné uhlí, které respektují veškeré požadavky na kvalitní a dokonalé grilování. Nespornou vÝhodou je ochrana před nepříznivými vlivy počasí. Grilovat lze kdykoliv, aniž bychom se museli obávat nepříjemného vlivu větru, deště a v neposlední řadě nepříjemného kouře a častého vzplanutí ohně. Důvodem je důmyslná kotlová konstrukce opatřená poklopem. Rozpálením briket na palivovém roštu a uzavřením grilu poklopem vznikne pomocí ventilačních průduchů dokonalá horkovzdušná trouba. Pokrm se snadno peče ze všech stran, aniž bychom ho museli obracet, neboť vysokou teplotu až 190?C zajišťuje porcelánový smalt grilu i poklopu. Průduchy současně regulují intenzitu grilování. V tomto případě hovoříme o tzv. nepřímém grilování (pečení) kdy je otop umístěn po obou stranách kotle. Tímto systémem pak lze připravovat Celé neporované kusy masa, žebírka, drůbež, ryby ale také chléb, koláče pizzu a vůbec Veškeré druhy pečiva. Doba přípravy jídel je pak stejná, jako v troubě. Při klasickém přímém grilování používáme vždy poklop, který zajišťuje rovnoměrný přívod žáru a hlavně zabraňuje případné tvorbě plamenů z odkapávajícího tuku. Kotlové grily mají již své pevné místo na českém trhu. Značkové kotlové grily s vysokou garancí dlouhověkosti lze pořídit už za něco málo přes dva tisíce.

Vybírejme s rozvahou
"Grilování je určitá forma životního stylu, je to relaxace, rituál, který užitečně vyplní volný čas," říká zástupce firmy Weber Václav Modelský. S výstavbou zahradních center a hobby marketů k nám začalo ve velkém proudit portfolio grilování, a tak se grily objevují dokonce i v potravinových řetězcích. I když nabízené výrobky vypadají na první pohled lákavě, je třeba si uvědomit, k jakému účelu je budeme využívat a také, co s nimi lze všechno podnikat. V současnosti je na trhu okolo pěti až šesti druhů litinových grilů, jejichž základním ohřevným médiem je grilovací vana z litiny. Dalšími komponenty jsou chromové mřížky. Litinové grily mají korozní konstrukci a jsou celkově méně stabilní, čemuž odpovídá jejich cena. Na trhu je i dostatek grilů z obyčejného plechu s chromovými rošty, pojízdné nebo statické, které také patří mezi standardní výrobky s cenou řádově ve stovkách korun. "Pokud někdo griluje jen několikrát za sezónu, je takovýto gril naprosto dostačující. Ale v České republice byl zaznamenán trend, který hovoří o stále častějším používání grilů celoročně. Na to zareagovali výrobci a dovozci a nabízejí nepoměrně kvalitnější a luxusnější výrobky, které umožňují mnohem lepší podmínky pro grilování a celkově přijatelnější atmosféru," říká Václav Modelský. Grily poslední doby jsou vyráběny tak, aby byly multifunkční -- jsou schopny péct chleba, pizzu, koláče, bezkonkurenčně upraví maso a zeleninu. Některé grily mají nástavné rošty a regulaci ohřevu, takže jsou schopné zvládnout úplně všechno. Navíc pocit z venkovní kuchyně je výjimečný a její účinek umocní relaxaci. Lidé nechtějí výrobky, které by jim komplikovaly život, ale požadují odpovídající kvalitu. Rozdíly mezi grily jsou dány technickými parametry jednotlivých výrobků, poskytováním pohodlí při grilování a také v garancích dlouhověkosti. To všechno by měl budoucí majitel grilu brát v potaz. V každém případě lze jen popřát každému, kdo se do grilování pustí, aby z něj měl nejen kousek šťavnatého masa, ale i požitek, který pohladí duši.

Weber

Weber

Ukázka z článku Zkrocení zlého ohně
Časopis Dům a zahrada
PINELAND a.s., Vlastina 23, 161 00 Praha 6
www.dumazahrada.cz

Články: zahradní krby

11.08. 2009
17.34 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - palivo pro zahradní topidla
15.10. 2009
32.41 kB čtenářů
Neobvyklé zahradní krby
20.10. 2009
45.17 kB čtenářů
Stavebnicové zahradní krby
30.05. 2008
41.01 kB čtenářů
Zahradní grily a krby
17.08. 2009
43.95 kB čtenářů
Kovové zahradní krby a grily
24.06. 2008
53.89 kB čtenářů
Krby - zahradní krb ze stavebnice
07.10. 2009
18.90 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné uhlí
29.07. 2009
74.55 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - základní materiály pro stavbu
13.10. 2009
16.68 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné brikety, dřevěné pelety
16.09. 2009
25.91 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevo a dřevěné uhlí
01.10. 2009
31.46 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - skládání a sušení dřeva
Diskusní fórum / Zahradní krby, grily
22.07. 2014
9.17 kB čtenářů
Levný zahradní krb s grilem
08.07. 2011
32.84 kB čtenářů
Vodní gril
30.01. 2010
19.47 kB čtenářů
Gril se žulovou deskou
15.09. 2009
30.67 kB čtenářů
Kameny na zahradě a co z nich
27.07. 2008
17.95 kB čtenářů
Grilliput - kde ho koupit v ČR?