Rostliny: Stevia rebaudiana - stevia sladká

Poslal(a) 20.11. 2007 09:44:37 (24007 čtenářů)

Stevia rebaudiana patří do čeledi Asteraceae. Roste jako 60 - 100 cm vysoká bylina s polodřevnatými stonky. Květ je bílý, drobný (XI. – XII.). V našich podmínkách se nejlépe pěstuje jako tkzv, přenosná rostlina. Od jara do podzimu ji umístíme na slunečné místo v zahradě, lodžii.

Dostatek slunce a dlouhý den příznivě ovlivňuje obsah stevisoidu (sladkost listů), který je v této době až o 50% vyšší, než v zimě.Jelikož se jedná o poměrně vzrůstnou bylinu, vhodná velikost květináče pro dospělou rostlinu je 16 – 18 cm. Při přesazování používáme zahradnický substrát, k přihnojování doporučuji vzhledem ke konzumaci listů použít spíše přírodní organická hnojiva. Stejně tak pokud se na rostlině objeví nějaký škůdce, dbejte při použití chemického přípravku tkzv.ochranné lhůty po jejímž uplynutí je postřik odbourán a listy lze bez obav opět sklízet. Na podzim umístíme stévii do bytu, zimní zahrady, světlé chodby apod. Při teplotách 15 – 20°C roste dále, pokud budou teploty nižší (5 – 8 °C), tak nadzemní část odumře a rostlina přezimuje v kořenech.

Zaléváme tak, aby substrát byl vlhký a před další zálivkou slabě vyschnul. Přeschnutí nebo trvalé přemokření škodí.

Stévie dobře snáší řez, takže pokud příliš přeroste, lze ji zmladit sestřižením výhonů na 10 – 15 cm výšky.

Sklízíme listy, které lze používat jak v čerstvém stavu, tak sušené nebo zmražené. Většinou je však uváděno, že nejsilnější sladící účinek mají listy sušené, nadrobno rozsekané nebo namleté.

Tato vcelku nenápadná a nepříliš pohledná rostlina je předmětem mnoha diskusí a zároveň nadějí lidí, kteří trpí cukrovkou.Ve své domovině Paraguayi ji domorodci již po staletí používají ke slazení nápojů a přípravě čaje k léčbě cukrovky. Různé studie uvádí, že stévie může být nízkokalorickým sladidlem a snižuje hladinu krevního cukru. Další výhodou je, že se jedná o sladidlo přírodního původu, oproti umělým sladidlům.

Přesto v USA není povoleno její použití jako náhradního sladidla. Vzhledem k níže uvedenému je otázka, zda se nejedná spíše o boj výrobců umělých sladidel a cukru jak řepnému nebo z cukrové třtiny za udržení svých pozic na trhu.

Oproti tomu je stévie komerčně pěstována v Thajsku, Indonésii, Číně, Japonsku , Brazílii a ročně je vyrobeno několik tisíc tun stevisoidu z kterého se vyrábí náhradní sladidlo.Toto je pak používáno ke slazení dietních nealkoholických nápojů, cukrovinek, jogurtů, čajových směsí apod.

Stevia rebaudiana - stevia sladká

Stevia rebaudiana - stevia sladká

Text a fotografie
Jakub Krulich – Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Na Petynce, 169 00 Praha 6
Tel.:233 350 716, www.zahradnictvikrulichovi.cz

Články: stevia rebaudiana

07.10. 2008
21.36 kB čtenářů
Stevia rebaudiana 'Bertoldi' - stevia sladká
30.01. 2012
13.25 kB čtenářů
Stevia rebaudiana - stévie sladká
Diskusní fórum / Přenosné rostliny
24.09. 2016
85.66 kB čtenářů
Muškáty - přezimování
20.09. 2016
13.21 kB čtenářů
Olivovník - pěstování
03.02. 2016
1.88 kB čtenářů
Brugmansia - vlastní semena.
09.02. 2015
14.68 kB čtenářů
Durman
03.02. 2014
16.90 kB čtenářů
Hortenzie - pěstování
23.11. 2013
22.13 kB čtenářů
Fuchsie
25.10. 2013
33.23 kB čtenářů
Nádobové rostliny
25.10. 2013
24.11 kB čtenářů
Nádobové rostliny - zimní stanoviště
29.05. 2013
9.20 kB čtenářů
Pelargonie - plíseň na listech?
15.03. 2013
21.71 kB čtenářů
Ochrana proti sviluškám
07.02. 2013
9.40 kB čtenářů
Gardenie - pěstování