Rostliny: Laurus nobilis - vavřín vznešený

Poslal(a) 27.11. 2007 09:19:25 (25937 čtenářů)

Laurus nobilis - vavřín vznešený

Jiný název: bobkový list | Tento stálezelený keř pochází ze západní Malé Asie a později byl rozšířen v celém Středozemí. Patří do čeledi Lauraceae – vavřínovité. Může dorůstat až 10 m výšky. Má tuhé, kožovité listy, které jsou používány jako koření. Kvete na jaře drobnými světle žlutými květy, z kterých se mohou na podzim vyvinout tmavě fialové až černé bobule.

Vavřín je ve Středomoří hojně používán jako dekorativní keř, na tvorbu živých plotů, stromkových a pyramidálních forem, jelikož se velmi dobře tvaruje řezem. Bohužel není mrazuvzdorný a proto jej u nás lze pěstovat pouze jako přenosnou rostlinu. Prospívá na slunečném stanovišti na zahradě v propustné hlinito- písčité zemině. V době vegetace jej musíme hojně zalévat a přihnojovat. Přezimuje na světlém místě při teplotě 5 – 10°C a velmi omezené zálivce. Přemokření zeminy v této době může způsobit úhyn. Proto je dobré při přesazování dát na dno květináče drenáž z drobných kamínků apod. Na jaře před umístěním na plné slunce rostlinu nejprve otužíme v polostínu, jinak může dojít k popálení listů sluncem.

K velkému rozšíření vavřínu po celém Středozemí došlo před 2 000 lety a již staří Římané a Řekové jej pěstovali jako kulturní rostlinu. Tuto oblibu si získal díky vysoké okrasné hodnotě, léčivým schopnostem a samozřejmě využití v kuchyni. Ve starém Římě bývali císaři a vítězové na Olympijských hrách korunováni vavřínovým věncem a věřilo se na jeho ochranné schopnosti před zlými silami.

Lidové léčitelství využívalo vavřín k léčbě různých druhů zánětů, průjmu, otoků, nádorů, podporuje trávení a také byl ceněn pro narkotické vlastnosti. Dle provedených experimentů bylo zjištěno, že vavřínové listy mohou až ztrojnásobit množtví inzulinu v těle a bylo by je tedy možné využívat při léčbě cukrovky typu II.

Bobkový list je i v dnešní době velmi významným kořením a komerčně je pěstován v Itálii, Francii, Portugalsku, Španělsku, Maroku a Střední Americe. Jeho využití v kuchyni je velmi široké a to jak v čerstvém,tak sušeném stavu. Používá se k dochucení všech druhů masa, polévek, paštik, omáček atd. Listy vložené do nádoby s moukou či rýží odpuzují moučné moly.
Text a fotografie
Jakub Krulich – Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Na Petynce, 169 00 Praha 6
Tel.:233 350 716, www.zahradnictvikrulichovi.cz

Články: laurus nobilis

16.03. 2008
45.36 kB čtenářů
Laurus nobilis - vavřín vznešený
27.09. 2008
42.47 kB čtenářů
Nenáročné rostliny na plné slunce
13.10. 2011
10.72 kB čtenářů
Přenosné rostliny - kvetoucí rostliny, které mohou přezimovat ve tmě
Diskusní fórum / Bylinky a koření
01.12. 2016
105 čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
73 čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
351 čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
7.61 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
2.55 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa
09.06. 2015
14.06 kB čtenářů
Snědek ocasatý - Ornithogalum caudatum
09.05. 2015
56.81 kB čtenářů
Pažitka - pěstování
27.01. 2015
3.19 kB čtenářů
Křídlatka - Reynoutria japonica
18.12. 2014
173.62 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
26.08. 2014
19.70 kB čtenářů
Mateřídouška a tymián - rozdíly
17.12. 2013
8.21 kB čtenářů
Bylinky za oknem