Grily - typy grilů podle způsobu ohřevu (2)

Poslal(a) 06.03. 2008 13:44:22 (26586 čtenářů)

Plynové grily
Kromě klasického ohniště (na dřevěné uhlí) jsou ke grilování využívány i další zdroje tepla, zejména plyn a elektřina. Plynové grily se používají v mnoha variantách, kdy je jako zdroj tepla použita sada hořáků napojených na plynovou propanbutanovou bombu. Jejich první výhodou je regulovatelnost, kdy pomocí kohoutku, podobně jako u domácích sporáků, nebo ventilu na plynové bombě nastavujeme teplotu roštu. Další výhodou je čistší způsob grilování bez přílišného kouře a popela a v případě lávových grilů i zamezení tvoření škodlivých látek.

Plynový gril Weber Q 200 - zahradní grily (WEBER)

Lávové grily
Mezi plynové grily bývají zařazovány i takzvané lávové grily, jejichž název může možná trochu mást. Nejedná se totiž o žádné grilování lávou, ale na tzv. lávových kamenech, které jsou zahřívány právě plynovými hořáky. Velkou výhodou lávových grilů je jejich čistý provoz téměř bez kouře a velmi jednoduché používání. Lávové kameny jsou přírodním materiálem a pocházejí z dnes již vyhaslých sopek. Tento materiál velmi rychle nasává a absorbuje teplo a žár těchto kamenů je stejný jako u dřevěného uhlí.

Zajímavostí a výhodou je to, že povrch těchto kamenů je porézní, a mohou tedy vstřebávat případný odkapávající tuk. Nedochází tím k nežádoucímu hoření a vytváření škodlivých látek. Uvádí se u nich, že mají určitou samočisticí schopnost a lze je takto používat dlouhou dobu. Pročištění kamenů znamená jejich vypálení žárem na konci grilování, kdy se na krátkou dobu zapne plynový hořák pod kameny na maximum a veškeré nečistoty v pórech kamenů se žárem zlikvidují.

Kameny neshoří a příliš se neopotřebovávají, lze je proto na rozdíl od dřevěného uhlí používat opakovaně. Při častém grilování jsou však kameny více zatěžovány opakovaným zahříváním a zchlazováním. Důsledkem toho se mohou postupně rozpadat na menší kousky a následně propadnout roštem. Takové kameny je třeba průběžně vyměňovat.

Při grilování jedenkrát týdně by měly vydržet celou grilovací sezónu, záleží ale na připravovaných pokrmech, jak dalece jsou mastné. Pokud kameny zbělají, znamená to, že jsou již opotřebované, plné tuku a nemohou již vstřebávat další látky. V tuto chvíli je nutné kameny vyměnit. Životnost kamenů prodloužíte pravidelným čistěním (vypalováním) a také jejich průběžným převracením.

Grilování na lávových kamenech probíhá zhruba následovně:
Před začátkem grilování zkontrolujte funkčnost trysek, hořáků a propanbutanového napájení z lahve či kartuše. Kameny rozmístěte rovnoměrně v jedné vrstvě (ne přes sebe, aby zůstaly mezery pro proudění tepla).

Puštěním grilu na maximální výkon kameny co nejrychleji rozehřejte a během 10 minut již můžete začít s grilováním (doba závisí zejména na okolní teplotě, v chladném počasí může být doba dvojnásobná). Před grilováním potřete grilovací rošt slabě olejem, zabráníte tak přichytávání masa. Základem správného grilování je prudké opečení povrchu jídla, aby se na něm vytvořila chutná kůrčička, uzavírající uvnitř pokrmu jeho vlastní voňavé šťávy a tuk. Při grilování používejte k obracení kleště nebo obracečky, maso nepropichujte. Pokrmy průběžně potírejte marinádou, která ještě dále vylepší výslednou chuť. Po ukončení nahřejte kameny opět na nejvyšší výkon (nejlépe i při zavřeném víku grilu) po dobu alespoň 5 minut, čímž je vyčistíte od případných zbytků jídla.

RBS
Novinkou z poslední doby je úprava koncepce hořáků, kdy jsou po dvou bocích grilovací vany umístěny dva hořáky (namísto na jejím dně). Dosáhne se tak rovnoměrnější a vydatnější teploty po celé ploše grilovacího roštu, zejména se ale vylučuje vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv, kdyby nebyly při větším množství zachyceny lávovými kameny a stekly až ke dnu a plynovým hořákům (stačí pouze dno grilovací vany na závěr otřít vlhkým hadříkem).

Díky tomu, že nehrozí spalování tuků přímo na zdroji tepla, lze u tohoto principu použít místo lávových kamenů i keramické brikety. Tyto grily s patentovaným označením RBS (Radiant Turner System) nabízejí i vyšší účinnost a výkon, zvládnete proto s nimi lehce obsloužit i početnější společnost.

Plynový gril Nassau Ceram I. Barbecook - zahradní grily (MOUNTFIELD)

Gril Campingaz RBS Classic Grand Deluxe (CAMPINGAZ)

Ukázka textu z knihy Grily, krby, udírny; Dalibor Pírko
Computer Press, a.s.
Spielberk Office Centre, Holandská 8, 639 00 Brno Štýřice
http://knihy.cpress.cz/

foto www.grily-weber.cz, www.mountfield.cz, www.campingaz.cz

Články: grily typy

21.04. 2008
17.84 kB čtenářů
Zahradní grily a krby
04.03. 2008
52.81 kB čtenářů
Grily - typy grilů podle způsobu ohřevu (1)
22.02. 2008
23.28 kB čtenářů
Grily (1)
19.08. 2009
23.65 kB čtenářů
Grily na plyn
11.03. 2008
34.18 kB čtenářů
Grily - typy grilů podle způsobu ohřevu (3)
30.05. 2008
41.02 kB čtenářů
Zahradní grily a krby
09.09. 2002
29.73 kB čtenářů
Posezení u ohně (1)
29.07. 2009
74.56 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - základní materiály pro stavbu
Diskusní fórum / Zahradní krby, grily
22.07. 2014
9.18 kB čtenářů
Levný zahradní krb s grilem
08.07. 2011
32.84 kB čtenářů
Vodní gril
30.01. 2010
19.47 kB čtenářů
Gril se žulovou deskou
15.09. 2009
30.67 kB čtenářů
Kameny na zahradě a co z nich
27.07. 2008
17.96 kB čtenářů
Grilliput - kde ho koupit v ČR?