Rostliny: Morus - morušovník

Poslal(a) 09.04. 2008 15:08:59 (21753 čtenářů)

Morušovníky patří do čeledi morušovníkovitých (Moraceae) a je známo více jak 15 různých druhů. Areál původního rozšíření byl na severní polokouli v teplém mírném a subtropickém pásu v Asii a severní Americe. Morušovníkům vyhovují výslunná a poloslunná stanoviště s výživnější půdou. Díky bohatému a hluboko kořenícímu kořenovému systému se ale morušovník spokojí i s chudší, kamenitou půdou.

Určitým specifikem morušovníků je to, že špatně snášejí ve své kořenové soustavě kořeny jiných dřevin. Proto při vysazení je na to třeba pamatovat a doporučuje se morušovníky sázet alespoň 5 metrů od okolních stromů a keřů. Navíc jsou morušovníky ve své podstatě dlouhověké a mohutné stromy a proto se doporučuje výsadba do větších zahrad či do otevřených prostranství. Ačkoliv je to teplomilná dřevina, docela dobře snáší naše zimy a i letorosty zřídka namrzají. Morušovníky pouze nesnášejí stanoviště v mrazových kotlinách, které jim nedělá dobře a častěji zde namrzají. Pokud už morušovník v tuhé zimě zmrzne, tak je stále ještě naděje, že z nezmrzlých částí může obrazit. Morušovník má totiž velice dobrou regenerační schopnost, často i s otevřenými a neošetřenými ránami žije ještě spoustu dalších let. Je to dáno obsahem latexových látek ve dřevě, které po zaschnutí ran zabraňují následné hnilobě. Navíc jde o jednu z rostlin, která na jaře pozdě raší a proto její květy nejsou ohrožovány pozdními jarními mrazíky.

Morušovníky patří mezi dávné ovocné dřeviny a díky člověku se rozšířily ve středověku i do jižní a střední Evropy. Využití plodů morušovníků bylo široké, hodili se jak na přímý konzum, tak se i různě kuchyňsky zpracovávaly. Jako čerstvé ovoce patřily mezi vynikající ovoce. Kuchyňsky se zpracovávaly na různé kompoty, šťávy a vína. Z plodů bílých moruší se dále vyráběl mošt. Sušené moruše se pak používaly jako sladidlo do různých kaší a jiných pokrmů. Plody navíc obsahují velice účinné barvivo, které jen obtížně pouští. Díky této vlastnosti se plody dříve využívaly k barvení vína. Bohužel z těchto důvodů není vhodné morušovníky sázet v blízkosti domů nebo veřejných komunikací, které by padající plody mohly znečistit. Přezrálé plody totiž snadno opadávají ze stromů a díky své měkkosti se pádem snadno poškodí nebo znečistí. Mytí špinavých plodů je pak časově náročné a stejně se při něm část plodů nakonec rozmačká. Proto se v době zralosti plodů doporučuje pod stromy rozprostřít plachtu a popadané, čisté plody pak snadno posbírat. Pokud z nějakých důvodů toto nelze učinit, vyplatí se alespoň mít pod morušovníky zasazenou trávu, které bude tlumit náraz padajícího ovoce a zabrání se zbytečnému znečištění ovoce od prachu.

Plody morušovníku také obsahují mnoho cenných látek, které se využívají v lékařství. Moruše jsou využívány pro snadnější odkašlávání při onemocnění horních cest dýchacích a pomáhají regulovat výšku hladiny cukru v krvi. Plody jsou významné také pro své účinky na pročištění organizmu.

Morus - morušovník

Morus - morušovník

Vladimír Zajíc, Jaroslav Svoboda
www.ekozahrady.com

Články: morus morušovník

17.04. 2008
23.25 kB čtenářů
Morus alba - morušovník bílý
24.02. 2012
15.09 kB čtenářů
Morus - morušovník
10.10. 2011
13.80 kB čtenářů
Morus alba - morušovník bílý
13.03. 2014
16.14 kB čtenářů
Stromy s malebnou korunou
24.01. 2013
17.58 kB čtenářů
Dům a jeho strom
Diskusní fórum / Stromy listnaté opadavé
12.10. 2016
355 čtenářů
Okrasná vrba - množení
25.09. 2016
626 čtenářů
Jedlý kaštan - pěstování
26.08. 2015
7.80 kB čtenářů
Strom poskytující stín
27.06. 2015
3.74 kB čtenářů
Katalpa trubačovitá - množení
27.05. 2015
2.83 kB čtenářů
Množení Jírovec červený
08.03. 2015
33.13 kB čtenářů
Japonský topol
09.09. 2014
4.98 kB čtenářů
Jeřáb muk - pěstování
28.07. 2014
13.10 kB čtenářů
Katalpa - schnutí větví
10.05. 2014
46.74 kB čtenářů
Paulovnie - kvetení
06.05. 2014
5.52 kB čtenářů
Albízia julibrissin summer chocolate
09.06. 2013
19.30 kB čtenářů
Co je to za strom?