Rostliny: Mespilus germanica - mišpule obecná

Poslal(a) 10.07. 2008 18:31:12 (25935 čtenářů)

Mespilus germanica - mišpule obecná

Mišpule nepochází z Německa, jak mylně název napovídá, ale z Orientu, odkud se před tisíciletími rozšířila do střední Evropy, tehdejší Germánie. Je jedním z nejkrásnějších malých zahradních stromů. Mišpule je dnes zatím velmi přehlíženým ovocem, ale naši předkové sázeli mišpule až do 19.století celkem často. Je to keř nebo strom, který může dorůst 3 až 6m výšky.

To nejlepší na mišpuli, kromě jejího zvláštního vzhledu a květů, jsou plody. Vypadají jako malá jablíčka, ale jsou to robustní, světlehnědé chlupaté malvice. Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Pak ještě musíte vyplivnout několik velkých semen. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu. Na fotografii jsou již změklé, připravené ke konzumaci.

Další použití mišpule:
Zpracovávají se na kompoty, ale hlavně (pro značné množství pektinů snadno rosolovatí) na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty. Užívá se jich i k výrobě různých likérů, dají se údajně i sušit podobně jako hrušky, někdy se konzervují společně s jinými plody - do směsí jsou dobré např. borůvky, jeřabiny, dřínky, šípky, jablka a hrušky. Ze zralých plodů se vyrábí rosoly s přidáním jablečné šťávy v poměru 1:1 a také sirup, který se podává pro svůj stahující účinek (obsahují třísloviny) malým dětem při průjmech. Používají se i ke kořenění nápojů. Než přejdou prvními mrazy nebo dojdou uložené ve sklepě (kolem Vánoc), mají natrpklou navinulou chuť a v tomto stavu se přidávají k ovocným moštům a vínům, kterým takto svým značným obsahem tříslovin zvyšují trvanlivost. Přemrznuté změklé plody obsahují 75% vody, 7,5% vlákniny, okolo 10% cukrů, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny (železo, vitamín C..), organické kyseliny, z nich pak nejvíce kyselinu jablečnou.

Existují odrůdy s malými (průměr 2 cm) a velkými plody (okolo 5 cm). Některé maloplodé mišpule vynikají oproti velkoplodým svojí intenzivnější chutí. Plody velmi chutnají zvěři.

Pěstování mišpule:
Vzrůst mišpule záleží na podnoži, rozmnožuje se totiž obvykle roubováním na hrušeň nebo na hloh (méně často na jeřáb nebo kdouli). Dá se množit i výsevem, speciálními metodami pro zpravokořeňování již naroubovaných stromků, nebo hřížením. Potomstvo z některých výsevů je prý více trnité a méně vzrůstné než roubované rostliny. To je potřeba vyzkoušet ještě u semen z pravokořenných rostlin. Dobré využití menších a trnitých rostlin by ale mohlo být v živých plotech a na nově zakládaných mezích.) Mišpule nemají žádné zvláštní nároky na péči ani hnojení. Je odolná proti nízkým teplotám, poměrně dobře snáší mrazy, je málo náročná na půdu, dobře roste i v půdách těžších a chladnějších. Nejlépe jí však svědčí půdy živné, vápenité, hlinité, na teplé poloze a na plném slunci, snáší však i velmi dobře polostín. Téměř vůbec netrpí škůdci, není nutné ani dobré ji řezat.

Mišpule se občas dají koupit v zahradnictvích, která vedou i méně běžné druhy rostlin, nebo u specialistů na netradiční druhy ovoce a staré odrůdy.

Mespilus germanica - mišpule obecná

Mespilus germanica - mišpule obecná

Text a foto: Jaroslav Svoboda
www.ekozahrady.com

Články: mespilus germanica

26.08. 2008
21.03 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
05.01. 2010
19.28 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
05.10. 2008
20.06 kB čtenářů
Barvy podzimu
10.11. 2011
11.07 kB čtenářů
Podzim - zahrada v barevných šatech
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
25.09. 2016
164 čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
20.49 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
217 čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
37.34 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.39 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
1.49 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
2.83 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
50.41 kB čtenářů
Řez peckovin
20.11. 2014
6.63 kB čtenářů
Katalonsky špendlik na slovensku belica
13.10. 2014
1.34 kB čtenářů
Hrušeň BENITA a BLANKA - opilovače
28.08. 2014
104.72 kB čtenářů
Kustovnice čínská a kustovnice cizí