Zelenina - roubování zeleniny

Poslal(a) 14.04. 2009 11:57:23 (27926 čtenářů)

Zelenina: okurky (TIP ZC CS)

Roubování okurek není žádná novinka. Tento způsob pěstování se používá hlavně z důvodu ochrany rostlin před půdními houbovými chorobami. Naroubováním okurek zamezíte fuzárivému vadnutí rostlin a jiným nemocem kořenového krčku. Roubované rostliny pronikají kořeny lépe do půdy, mají lepší přístup k vodě, jsou vitálnější a nezastavují růst ani za zhoršeného počasí. Díky určité rezistenci vůči chorobám ušetříte na postřicích.

Okurky se roubují na podnože tykve fíkolisté. Protože semena podnože klíčí pomaleji, lepší provést výsev asi o čtyři dny dříve než okurky, nejlépe do výsevného substrátu nebo perlitu. U podnoží je dobré držet teplotu okolo 20 oC. Okurky vyséváme do stejného substrátu, ale při teplotě vyšší (asi 24oC). V době tvorby prvního pravého lístku začneme s roubováním. Vyjmeme podnož z výsevného substrátu, odstraníme vrcholový pupen, aby podnož dále nerostla, a uděláme žiletkou na stonku šikmý řez dlouhý 0,5 až 1 cm, asi do dvou třetin stonku. Pozor na zlomení rostlinky! Stejným způsobem upravíme i rostlinu okurky, ale řez se provádí opačným způsobem tak, aby se mohly rostlinky do sebe zaklesnout. Po zasunutí zavážeme buď páskem alobalu nebo roubovací páskou z umělé hmoty. Takto připravené rostliny se sázejí do květináčů, zalijí a umístí na stanoviště s teplotu 21oC. Dbáme na udržení vzdušné vlhkosti. Ze začátku je dobré mírně mlžit, ale nadměrné vlhko škodí. Je možné též přikrýt netkanou textilií. Za deset dní je třeba začít se snižováním vzdušné vlhkosti. V době, kdy rostliny začínají růst, odřízneme podnož těsně nad roubovaným místem. Asi za pět dní se odřízne kořen okurky. Až rostlina začne růst, přivážeme ji ke špejli. Počítejte s tím, že pěstování sazenic se prodlouží asi o dvacet dní. Dbejte na to, abyste roubované místo nezahrnuli zemí. Jakmile okurka začne kořenit nad místem roubování, podnož ztrácí funkci a rostlina se chová jako neroubovaná.

Roubování rajčat se provádí za stejným účelem – výnos se zvyšuje až o 20 procent, rostliny jsou odolnější, robustnější a lépe odolávají houbovým chorobám, protože mají silný kořenový systém. Způsob roubování je odlišný od roubování okurek. Podnož pro rajče vypěstovaná z bujně rostoucích rajčat. Semena rajčat podnoží i odrůdy se vysévají ve stejnou dobu. Až vytvoří děložní lístky, podnože se nahrnkují a sazenice odrůdy se rozsází do truhlíku (použijeme substrát pro předpěstování sazenic). Až rostliny dosáhnou výšky kolem deseti centimetrů, začneme s roubováním. Vrchol podnože se zakrátí asi o tři centimetry a v podnoži se udělá rozštěp. Pak se uřízne roub z vyseté odrůdy (3 až 4 cm dlouhý), jeho listy se zakrátí o dvě třetiny a seřízne se do "V" a vsune se do rozštěpu podnože. Místo stiskneme malým kolíčkem nebo zavážeme páskem alobalu, použít lze také fóliovou roubovací pásku. Naroubované rostliny se zakryjí fólií, aby se udržela vysoká vzdušná vlhkost. Teplota by neměla překročit 24oC. Rouby nesmí zavadnout! Za týden začneme postupně odvětrávat, až se kryt postupně uvolní. Teplotu snižujeme až na 16oC. Pokud zavazujete fóliovou páskou, je nutné ji povolit. Roubovaná část se nesmí zakrýt zemí

Zelenina: okurky (TIP ZC CS)

Zelenina: rajčata (TIP ZC CS)

Ukázka z článku Zelenina z roubů, Václav Nekolný

Časopis TIP zahradních center CS
www.zahradnicentra.eu

Články: zelenina roubování

18.04. 2008
13.70 kB čtenářů
Úspěšný zahradníkův rok
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
08.02. 2015
21.36 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
21.02. 2013
3.58 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
3.28 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
59.78 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
21.17 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
9.05 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
50.98 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
5.59 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat
27.03. 2012
7.68 kB čtenářů
Zahrádka v pytlích
24.03. 2012
4.40 kB čtenářů
Fóliovník - co se dá vysévat
24.03. 2012
3.69 kB čtenářů
Hrách - pěstování