Zahradní krby a grily - palivo pro zahradní topidla

Poslal(a) 11.08. 2009 12:35:40 (17338 čtenářů)

Paliva pro zahradní topidla můžeme rozdělit na klasická a moderní. Klasickými jsou dřevo a dřevěné uhlí, moderními plyn a elektřina.

Zahradní krby a grily: plynová kartuš (WEBER)

Při použití plynu je výběr vcelku jednoduchý. O velikosti plynového zásobníku a jeho umístění rozhoduje již výrobce, který upraví i odpovídající grilovací jednotku. Pokud si pořídíme plynový gril, a to v posledních letech učinilo několik tisíc zákazníků, nesmíme zapomínat na to, že typ používaného plynu a typ plynového zásobníku jsou již předem určeny a není možno je měnit. O zacházení s plynovými láhvemi a zásobníky je zákazník vždy poučen v návodu na použití.

Příprava, výběr i použití klasických paliv je však poněkud složitější. Zahradní krby, které provozujeme především pro potěšení z ohně, mohou spalovat prakticky jakékoliv dřevo, s výjimkou bezinky a některých čerstvých tvrdých dřev, které při spalování páchnou. Měkké dřevo má dlouhý, světlý, svítící plamen (např. smrk), hoří však rychleji. Tvrdé dřevo hoří při správném spalování modravými plaménky a jeho zbytky v ohništi dlouho žhnou.

A jak postupujeme při přípravě dřeva do krbu? Nařezané a naštípané dřevo necháváme dostatečně vyschnout, nejlépe schne na volném místě, kde dostatečně proudí vzduch. Měkké dřevo musí na vzduchu schnout nejméně jeden rok, tvrdé dřevo alespoň dva roky. Pokud spalujeme dřevo čerstvé a vlhké, oheň kouří, stěny krbu se potí a výsledný efekt bývá nevalný.

U otevřených krbů používaných pro potěšení z ohně je možno někdy spalovat také dřevěné brikety. Nejprve se vytvoří vrstva žhavého paliva a na ni se položí několik dřevěných briket. Ty pak dlouho udržují žhavý oheň. Spalování briket v otevřeném zahradním krbu je nutno předem vyzkoušet.

V současnosti se na trhu objevila novinka, která k nám po 30leté úspěšné cestě dorazila ze zámoří. Jde o zvláštní druh lisovaných briket, složených z recyklovaného dřeva a voskových částí. Dovozce pro výrobek zvolil poněkud krkolomný název „krbleno“. Výrobek NORTHLAND z Kanady se oproti známým lisovaným briketám zapaluje přímo v obalu na označeném místě. Odpadá tedy otázka co s „igelitovým“ obalem, známá od běžných dřevěných briket. „Krbleno“ nepotřebuje podpalovač, zapaluje se rovnou sirkou a v krbu hoří cca 3 hodiny. Výrobek má trojnásobnou výhřevnost než tvrdé dřevo, je však pro nás nezvykle, ale příjemně parfémovaný. Prostě voní. Pro použití na grilování je tedy lepší vyčkat, až se „krbleno“ rozhoří, a pak od něj zapálit dřevěné uhlí. Pro spalování v krbu jen pro potěchu je však ideální.

Milovníci klasické přípravy pokrmů v zahradních grilech a krbech používají často jako zdroj tepla žhavý základ z ohně ze spáleného dřeva. Znamená to zapálit v topidle dřevo a topit tak dlouho, až se na dně nebo na ohnišťovém roštu vytvoří dostatečná vrstva žhavého materiálu. K roztopení používáme nejprve měkké dřevo, po rozhoření přikládáme dřevo tvrdé, které vytvoří kvalitnější dřevěné žhavé uhlí vhodné k přípravě pokrmů. Nikdy negrilujeme přímo v plamenech hořícího dřeva. Pokud rožníme nebo grilujeme déle a žhavá vrstva paliva chladne, přikládáme nejlépe drobné tvrdé dřevo pouze ke straně tak, aby plameny na pokrm nezasahovaly. Jakmile se dřevo změní ve žhavé dřevěné uhlí, přisuneme jej pod grilovací rošt a můžeme opět opatrně ke straně přiložit tvrdé dřevo.

Dnes se pro rožnění a grilování nejvíce používá dřevěné uhlí. Získává se ze dřeva suchou destilací a je možné bez potíží koupit jednotlivé pytlíky po 5, 10, 15 i více kilogramech. Dřevěné uhlí se zapaluje příslušnými podpalovači, dále suchým lihem nebo speciálními tekutými přípravky na bázi lihu, které lze rovněž koupit. Kapalinou lehce navlhčené dřevěné uhlí položíme na rošt a opatrně zapálíme, nejlépe dlouhou krbovou sirkou, aby nás neošlehly plameny. Rozhodně není možné zapalovat dřevěné uhlí tak, že bychom jej polili nějakou hořlavinou, například čistým lihem, a pak jej zapálili. Je to značně nebezpečné a způsobilo to již mnoho úrazů. Nemáme-li po ruce žádný podpalovač (nepoužíváme nikdy PEPO, které při hoření zapáchá a je vhodné jen do uzavřených topidel!), zapálíme obvyklým způsobem nejprve hrst třísek, pak přiložíme menší polínko a nakonec naložíme dřevěné uhlí.

Zahradní krby a grily: brikety na grilování (WEBER)

Zahradní krby a grily: dřevěné lupínky z bílého ořechu (WEBER)

Ukázka textu z knihy Zahradní krby a grily I, Václav Vlk
Nakladatelství Grada Publishing, a.s.
U Průhonu 22, 170 00 Praha 7
www.grada.cz

foto www.grily-weber.cz

Články: zahradní krby

15.10. 2009
32.42 kB čtenářů
Neobvyklé zahradní krby
20.10. 2009
45.18 kB čtenářů
Stavebnicové zahradní krby
30.05. 2008
41.02 kB čtenářů
Zahradní grily a krby
17.08. 2009
43.96 kB čtenářů
Kovové zahradní krby a grily
24.06. 2008
53.91 kB čtenářů
Krby - zahradní krb ze stavebnice
27.07. 2007
48.40 kB čtenářů
Zahradní krby a grily (1)
27.07. 2007
29.27 kB čtenářů
Zahradní krby a grily (2)
07.10. 2009
18.90 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné uhlí
13.10. 2009
16.68 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné brikety, dřevěné pelety
16.09. 2009
25.91 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevo a dřevěné uhlí
01.10. 2009
31.46 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - skládání a sušení dřeva
Diskusní fórum / Zahradní krby, grily
22.07. 2014
9.18 kB čtenářů
Levný zahradní krb s grilem
08.07. 2011
32.84 kB čtenářů
Vodní gril
30.01. 2010
19.47 kB čtenářů
Gril se žulovou deskou
15.09. 2009
30.67 kB čtenářů
Kameny na zahradě a co z nich
27.07. 2008
17.96 kB čtenářů
Grilliput - kde ho koupit v ČR?