Zahradní krby a grily - dřevo a dřevěné uhlí

Poslal(a) 16.09. 2009 09:45:39 (25930 čtenářů)

V krbech a grilech, určených pro přípravu potravin, zásadně připravujeme potraviny až na žhavém základu, který zůstane v ohništi po spálení dřeva. Plameny hořícího dřeva totiž potraviny a hlavně maso spíše spalují a obalují sazemi, než aby je grilovaly nebo opékaly. Na potravinách se při styku s plameny usazují další nebezpečné látky, které vznikají při spalování dřeva, jako jsou zbytky po hoření silic (smůly), kyselina octová, saze, dehty atd.

Zahradní krby a grily: dřevo a dřevěné uhlí (MOUNTFIELD)

Pokud jsme při rožnění či grilování špatně odhadli intenzitu nebo dobu hoření a potraviny bychom nedokázali na původním žhavém zbytku paliva kvalitně připravit, přikládáme nové dřevo tak, aby hořelo mimo dosah potravin. Teprve potom, když z paliva přestanou šlehat plameny a začne rudě žhnout, jej přisuneme pod připravované jídlo.

Měli bychom si pamatovat několik zásad pro spalování dřeva určeného pro grilování a rožnění:

1. Vlhké dřevo hoří obtížněji než suché a hlavně vydává při hoření mnohem více nebezpečných zplodin.

2. Některá dřeva, zvláště nejsou-li dostatečně vyschlá, při hoření zapáchají, např. bezinka, vrba, jilm, modřín. Nepříjemně nás může při hoření překvapit i smrk, který občas (zvláště syrový) vydává zápach po terpentýnu. Také v běžném krbu „voňavá“ pryskyřice z borovice může grilované potraviny naprosto znehodnotit!

3. Málo se v praxi počítá s tím, že některé druhy dřeva mají lepší grilovací schopnosti než jiné. Pro grilování jsou nejvhodnější dobře vyschlá (nejlépe dva roky na čerstvém vzduchu) tvrdá dřeva, jako nejlepší se uvádí buk. Čím kvalitnější dřevo na grilování použijeme, tím kvalitněji jsou potraviny upraveny.

4. Krychlový metr dřeva s vysokou specifickou hmotností má, při stejném stavu vyschnutí, větší tepelný potenciál než dřevo s nižší hmotností (tedy lehčí). Pro orientaci uvádíme následující tabulku specifické hmotnosti dřeva:

habr400–500 kg/m3borovice300–400 kg/m3
dub380–480 kg/m3smrk300–400 kg/m3
buk350–450 kg/m3topol250–350 kg/m3
bříza300–400 kg/m3akát250–350 kg/m3
modřín300–400 kg/m3  


5. Některé druhy dřeva se snadněji podpalují než jiné. Lehce se podpaluje měkké dřevo, např. smrk, ale zároveň rychleji hoří a vydává méně žáru.

6. Nikdy nespalujeme v krbu nebo grilu pro přípravu potravin dřeva s kůrou, zvláště pak smrk, borovici, jedli atd. Kůra se dá většinou dobře „stáhnout“, když je dřevo čerstvě poražené.

7. Na žhavý základ po shoření dřeva můžeme přikládat dřevěné uhlí, obráceně to není vhodné.

8. Jako palivo můžeme používat i dřevo ovocných stromů. Při jeho spalování vznikají různé vůně, které můžeme využít při přípravě masa. Například na kraj rozhořeného dřevěného uhlí dáme několik polínek takového dřeva (jabloň, třešeň, švestka atd.) a necháme je hořet tak, aby trochu ovoněla nejen vzduch kolem nás, ale i maso, které připravujeme.

9. Do ohniště je při grilování možné přikládat některé byliny a nechat je shořet či zuhelnatět a jejich vůní ovonět maso. Například je možné použít jalovec, mátu peprnou, rozmarýn, saturejku nebo směs provensálského koření apod. Vždy je nutné vše předem vyzkoušet. Co jednomu může vonět, jiný nemusí dobře snášet!
Ukázka části textu z knihy Zahradní krby a grily II, Václav Vlk, Nevenka Vlková
Nakladatelství Grada Publishing, a.s.
U Průhonu 22, 170 00 Praha 7
www.grada.cz

foto www.mountfield.cz

Články: zahradní krby

11.08. 2009
17.36 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - palivo pro zahradní topidla
15.10. 2009
32.44 kB čtenářů
Neobvyklé zahradní krby
20.10. 2009
45.21 kB čtenářů
Stavebnicové zahradní krby
30.05. 2008
41.03 kB čtenářů
Zahradní grily a krby
17.08. 2009
44.00 kB čtenářů
Kovové zahradní krby a grily
24.06. 2008
53.96 kB čtenářů
Krby - zahradní krb ze stavebnice
27.07. 2007
48.42 kB čtenářů
Zahradní krby a grily (1)
27.07. 2007
29.29 kB čtenářů
Zahradní krby a grily (2)
07.10. 2009
18.92 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné uhlí
13.10. 2009
16.70 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné brikety, dřevěné pelety
01.10. 2009
31.49 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - skládání a sušení dřeva
Diskusní fórum / Zahradní krby, grily
22.07. 2014
9.20 kB čtenářů
Levný zahradní krb s grilem
08.07. 2011
32.86 kB čtenářů
Vodní gril
30.01. 2010
19.49 kB čtenářů
Gril se žulovou deskou
15.09. 2009
30.68 kB čtenářů
Kameny na zahradě a co z nich
27.07. 2008
17.97 kB čtenářů
Grilliput - kde ho koupit v ČR?