Neobvyklé zahradní krby

Poslal(a) 15.10. 2009 12:40:07 (32432 čtenářů)

Mezi stovkami a tisíci stejných či jen podobných zahradních krbů a grilů se občas najde některý, který se běžnému standardu naprosto vymyká. Nemusí to být vždycky profesionální výrobek z rukou drahého designéra, ale může se jednat o chytrý a přitom účinný a spolehlivý nápad.

Neobvyklé zahradní krby: zahradní krb ze silnostěnné roury (GRADA)

Jeden z neobvyklých zahradních grilů, který stojí u chalupy automobilových rallye závodníků Trajboldových, vidíme na obrázku. Základem grilu je v polovině průměru rozříznutá silnostěnná ocelová trubka o síle 4 mm. K ní jsou přivařeny nohy z ocelových trubek zešikma tak, aby zaručovaly dostatečnou stabilitu. Uvnitř je na držácích osazen ocelový ohništní rošt, tvořený ocelovými pruty, na kterém může hořet dřevo i dřevěné uhlí. Nejlepší je nejprve roztopit a rozehřát celý gril dřevem a poté na žhavé zbytky nasypat dřevěné uhlí a na něm grilovat. Po stranách jsou boční roštové zábrany proti vypadávání paliva, které jsou zavěšeny na háčcích přivařených na tělo grilu. Svisle umístěná tyčka po obou stranách na koncích grilu zabraňuje tomu, aby se boční svislé rošty vyklonily ven, ale nebrání jejich rychlému nadzvednutí při přiložení dalšího paliva či při jeho úpravě na ohňovém roštu. Horní grilovací rošt se pokládá na seříznutou část trubky a je na koncích opatřen mírným zahnutím posledních prodloužených tyčí, aby se při grilování pevně zafixoval do jedné polohy. Takový zahradní gril je možné jednoduchým způsobem upravit i pro grilování selete. Grilování nebo opékání selete je totiž většinou složitější a náročnější činnost, než si neznalí představují. Pro grilování selete se k základu grilovacího zařízení ze zadní strany připevní zástěna, která je v horní části sklopená. Zástěna zvyšuje teplo v grilovacím prostoru a zabraňuje rychlému odchodu tepla z místa, kde se sele griluje. Horký vzduch však přitom silně proudí kupředu k místu obsluhy, a proto se horní část, klopená nad seletem, osazuje na závěsy (panty). Před odkrajováním již opečených kusů masa lze tuto část odklopit na dobu nezbytně nutnou k okrájení masa a pak ji opět přiklopit zpět, aby se maso opékalo co nejlépe. Rozměrná jehla (rožeň), na které se sele opéká, je postavena na dvou držácích, jejichž konstrukce je z obrázku dobře patrná. Pohon k otáčení selete zajišťuje elektromotor na 220 V, a to nejlépe tak, aby se rychlost otáček dala plynule regulovat. Pro opékání selete je vhodné volit rychlost mezi 2 až 8 otáčkami za minutu, podle velikosti žáru z ohniště a povětrnostní situace.

Zahradní multifunkční zařízení zvané Smoky Fun Barbecue Smoker
musí každého upoutat na první pohled. Vypadá jako stará lokomotiva z dob dobývání Divokého západu. Dobře si u ní představíme Friga, Bufallo Billa či Callamity Jane. Ovšem nejen vzhled ve stylu „Made in USA“, ale také typický způsob přípravy jídel v přírodě je charakteristický pro toto zařízení. Můžeme grilovat na roštu, na kameni, připravovat barbecue, péci, udit a samozřejmě i vařit. Takže připravit najednou typické kovbojské jídlo, tedy hovězí bifteky, boby vařené či opečené, volské oko a opečený chléb a k tomu konvici kávy, není žádný problém! Obrázek ukazuje Smoky Fun zvenku. Na základně, kterou tvoří na jedné straně kolečka a na druhé rozkročené kovové nohy, jsou připevněny vnější obslužné rošty – odkládací plochy. Samotné tělo grilu je složeno ze dvou ocelových trubek spojených excentricky k sobě a opatřených na jednom konci přikládacími dvířky a na druhém komínkem. Podíváme-li se obrázek, vidíme obslužné části. Zprava jsou nejprve vidět otevřená dvířka s regulační růžicí pro vstup vzduchu k ohništi. Za nimi je ve spodní části první ohnišťový rošt, nad ním první grilovací rošt, ke kterému je přístup výklopnými dvířky. Na jejich horní části je rovinná plocha, na které se dá vařit, smažit nebo opékat např. chléb. Průhledem nad prvním grilovacím roštem je vidět prostup do další části zařízení. Zde je další rozměrný grilovací rošt. Na jeho začátek se často pokládá grilovací kámen. Může to být například tzv. speckstein, speciální kámen z oblasti Skandinávie, trochu podobný mastku, který mimořádně dobře absorbuje teplo a dlouhou dobu jej vyzařuje. Lze zde použít také lávový kámen s jemnou strukturou (pozor, nikoli kusový lávový kámen používaný v nerezových sítích, např. v plynových grilech). Tuto část zavírají další výklopná dvířka, osazená teploměrem, a v horní části druhého grilovacího prostoru je umístěn vstup do odkouření a do komínku. Nesmíme zapomenout na mohutná madla, která jsou na uzavíracích poklopech a pomocí kterých můžeme při pevně zavřených dvířkách s celým grilem manipulovat nebo jej převážet.

Rozhodně neuškodí si o pravidlech pro obsluhu takového zařízení, které je na našem trhu ojedinělé, něco říci, zvláště když většinu dále uvedených pravidel lze aplikovat i na jiné krby a grily.

1. Před prvním použitím je nutné nechat gril „zahořet“. Tím se rozumí provozovat jej při teplotě 200 až 240 °C po dobu 1–3 hodin. V této době se vnitřní část grilu orosí, později vysuší. Použitá barva vytvrdne a zároveň se zbaví zápachu, který vzniká při jejím vypalování. Dobře zahořený gril poznáme podle toho, že vnitřek grilu je celý černý a vnější nátěr barvy je tvrdý. Při zahoření necháme otevřené nejprve přední víko ohniště a následně víko zadního grilovacího prostoru.

2. Gril je nebezpečné zařízení, které je na povrchu velice horké, a hrozí zde nebezpečí popálení. Proto by k němu neměly mít přístup děti ani dospělí, kteří nestojí z jakéhokoli důvodu pevně na nohou.

3. Oheň zapalujeme vždy jen za pomoci trochy lihem navlhčeného studeného dřevěného uhlí či lépe hraničkou třísek. Dřevo nebo dřevěné uhlí zapalujeme na roštu ve spodní části spalovací komory. Hoření regulujeme pomocí otvorů v přikládacích dvířkách.

4. Pro grilování potřebujeme teplotu v rozmezí 160 až 300 °C, podle druhu grilované potraviny. Potraviny, které potřebují ke grilování vyšší teplotu, umístíme blíže k ohništi.

5. Barbecue je vlastně nepřímé prohřívání při nízkých teplotách „s příchutí dřeva“. Palivo zapálíme v ohništi, grilované potraviny položíme do grilovací části na rošt a pracujeme při teplotě 160 až 190 °C. Horní dvířka necháme otevřená nebo pootevřená. Čím více jsou větrací dvířka přivřená, tím intenzivněji pronikne do masa vůně dřeva. Vůně hořícího dřeva je kouzelná věc, ale je nutné ji nejdříve vyzkoušet. Vůni kouři dodáme tak, že buď spalujeme „vonící dřevo“ jako švestku, jabloň apod., nebo na hořící dřevěné uhlí nasypeme vonící přídavek. Vhodné jsou například bukové piliny, modřínové jehličí, jalovec apod. Při přípravě barbecue můžeme připravovat najednou dosti silný „špalek“ masa a postupně jej ořezávat a okrajovat a stále přitom grilovat.

6. Při uzení postupujeme podobně jako při přípravě barbecue. Do ohniště dáme aromatické dřevo, mírně roztopíme oheň, skoro uzavřeme všechny přístupové i výdechové otvory. Pomalou cirkulací vzduchu zajistíme nízkou teplotu hoření; pro běžný způsob stačí teplota 60 až 90 °C, při dosažení teploty okolo 40 °C je uzení jemnější, ale trvá déle.

7. Ve Smoky Fun můžeme také upéci chleba a pizzu (recepty viz kniha Pece na pizzu a chleba, Grada 1999). Pizza se peče nejlépe v plechových nebo aluminiových miskách na grilovacím roštu cca 5 minut při teplotě 240 °C. Také zde můžeme péci ovocný nebo tvarohový koláč cca 45 minut při 190 °C a 1 kg chleba při 180 °C asi 60 minut.

8. Na Smoky Fun vaříme na horní straně předního válce, kde je možné také smažit, např. vajíčka apod.

9. Příprava masa na kameni „speckstein“ nebo na lávovém kameni. Kámen se položí v grilovací části na mřížku do blízkosti ohniště a nechá se nejlépe 30 minut rozehřát, potom se na něm opékají např. bifteky, mleté a jiné maso apod.

Neobvyklé zahradní krby: Smoky Fun (STEELFREND)

Ukázka textu a obrázku z knihy Zahradní krby a grily II, Václav Vlk, Nevenka Vlková
Nakladatelství Grada Publishing, a.s.
U Průhonu 22, 170 00 Praha 7
www.grada.cz

foto www.steeltrend.net

Články: zahradní krby

11.08. 2009
17.35 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - palivo pro zahradní topidla
20.10. 2009
45.19 kB čtenářů
Stavebnicové zahradní krby
30.05. 2008
41.02 kB čtenářů
Zahradní grily a krby
17.08. 2009
43.98 kB čtenářů
Kovové zahradní krby a grily
24.06. 2008
53.92 kB čtenářů
Krby - zahradní krb ze stavebnice
27.07. 2007
29.28 kB čtenářů
Zahradní krby a grily (2)
07.10. 2009
18.91 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné uhlí
29.07. 2009
74.58 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - základní materiály pro stavbu
13.10. 2009
16.69 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevěné brikety, dřevěné pelety
16.09. 2009
25.92 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - dřevo a dřevěné uhlí
01.10. 2009
31.48 kB čtenářů
Zahradní krby a grily - skládání a sušení dřeva
Diskusní fórum / Zahradní krby, grily
22.07. 2014
9.19 kB čtenářů
Levný zahradní krb s grilem
08.07. 2011
32.85 kB čtenářů
Vodní gril
30.01. 2010
19.48 kB čtenářů
Gril se žulovou deskou
15.09. 2009
30.68 kB čtenářů
Kameny na zahradě a co z nich
27.07. 2008
17.96 kB čtenářů
Grilliput - kde ho koupit v ČR?