Rostliny: Morus alba - morušovník bílý

Poslal(a) 10.10. 2011 12:04:43 (13807 čtenářů)

Morus alba - morušovník bílý

Morušovník je původem z Číny. Jeho listy slouží jako potrava pro housenky bource morušového, z jehož zámotků se po staletí tkalo jemné hedvábí. Jedná se o celkem nenáročnou rostlinu, která toleruje horka, sucho i neúrodnou půdu. Hodí se dokonce i k pěstování v centru města. Ideální podmínky pro pěstování jsou však na místech s průměrnou roční teplotou kolem 8 °C. Má rád teplá stanoviště a dostatečně propustné půdy. Nesnáší zamokření.

Rostlina může být pěstována i jako bonsai v malých květináčích. Při pěstování v květináčích se doporučuje v létě uchovávat rostlinku na stinném místě. Morušovník se nebojí mrazu a zimy, proto ho lze ponechat venku v zahradě po celý rok. Potřebuje alespoň hodinu denně přímé sluneční světlo.

Morušovník roste zpříma. Na silnějším kmeni se větví zpravidla kulovitá koruna. V zimě listy opadají. V zahradě se může morušovník rozrůst ve statný keř a dosáhnout výšky kolem 4 m. Díky pravidelnému prořezávání může vyrůst dokonce jako strom i do výšky 15 m. Je známý tím, že má velmi hluboké kořeny. Morušovníky jsou odolné proti chladu a proto se dobře pěstují v našich zeměpisných podmínkách.

Květy morušovníku mají tvar vejčité jehnědy. Po odkvětu se objeví plody. Jsou krémově bílé až růžově zbarvené, někdy mají dokonce červenou barvu. Tvarem se podobají malinám. Mají velmi dlouhou dobu zrání, prakticky celé léto, od června do konce srpna. Díky tomu, že neuzrávají najednou, můžeme téměř dva měsíce trhat stále čerstvé plody přímo ze stromu.

Sladké šťavnaté plody se konzumují buď čerstvé nebo se používají pro přípravu marmelád, sirupů či ovocných vín. Plody se dají také velmi dobře sušit a používají se jako jedna z přísad do müsli. V Turecku se z nich vyrábí hustý sirup, který se maže na chléb a má prý léčivé účinky při různých drobných poraněních.

Morušovník si můžeme velmi snadno namnožit ze semen. Nejrychlejší způsob pěstování morušových semenáčků je výsev semen hned po dozrání přímo do běžného zahradního substrátu, který můžeme smíchat s výživným kompostem. Klíčí při teplotě kolem 22 °C obvykle během dvou týdnů. Do podzimu narostou semenáčky asi do výšky 10 cm. Zeminu udržujeme vlhkou. Na jaře přesazujeme na výhřevné stanoviště s přímým sluncem. Před výsadbou se doporučuje je na pár hodin namočit do odstáté vody a vysazovat k opěrnému kůlu.

Doporučuje se hnojit často a v malých dávkách, aby měla rostlinka pravidelný přísun minerálních látek. Na jaře hnojíme pravidelně každých 20 – 25 dní hnojivem bohatým na dusík a draslík. Zálivka by měla být pravidelná, aby nedocházelo k úplnému vysušení zeminy, ale zároveň se musíme vyvarovat přílišného přemokření. Zaléváme přibližně každých 10 – 11 dní.
Text a fotografie Zuzana Bednárová
www.osiva-semena.cz

Články: morus alba

12.11. 2015
6.89 kB čtenářů
Keře a stromy v zahradě pro užitek
17.04. 2008
23.25 kB čtenářů
Morus alba - morušovník bílý
13.03. 2014
16.15 kB čtenářů
Stromy s malebnou korunou
24.02. 2012
15.10 kB čtenářů
Morus - morušovník
02.05. 2016
3.34 kB čtenářů
Netradiční ovoce v zahradách
24.01. 2013
17.58 kB čtenářů
Dům a jeho strom
30.10. 2006
34.27 kB čtenářů
Zkušení sází solitery na podzim
Diskusní fórum / Stromy listnaté opadavé
12.10. 2016
363 čtenářů
Okrasná vrba - množení
25.09. 2016
636 čtenářů
Jedlý kaštan - pěstování
26.08. 2015
7.82 kB čtenářů
Strom poskytující stín
27.06. 2015
3.75 kB čtenářů
Katalpa trubačovitá - množení
27.05. 2015
2.84 kB čtenářů
Množení Jírovec červený
08.03. 2015
33.13 kB čtenářů
Japonský topol
09.09. 2014
4.98 kB čtenářů
Jeřáb muk - pěstování
28.07. 2014
13.11 kB čtenářů
Katalpa - schnutí větví
10.05. 2014
46.76 kB čtenářů
Paulovnie - kvetení
06.05. 2014
5.53 kB čtenářů
Albízia julibrissin summer chocolate
09.06. 2013
19.32 kB čtenářů
Co je to za strom?