Rostliny: Castanea sativa - kaštanovník setý

Poslal(a) 20.10. 2011 17:29:31 (10980 čtenářů)

Za vůní pečených kaštanů
V tuto podzimní dobu často přichází řeč na kaštany. Mluví se o těch koňských i o těch jedlých. Ale hned na začátek by bylo záhodno říci, že z pohledu čistě botanického nemají tyto plody mezi sebou příliš společného, snad s výjimkou hnědé barvy semen.

Castanea sativa - kaštanovník setý (TIP ZC CS)

Oba stromy patří do jiných čeledí a také se používají odlišně. Zatímco o koňském kaštanu, správně jírovci, se toho ví hodně, jedlý kaštan, správně kaštan setý, je pořád tak trochu zapomenutý.

Kaštany tvoří velké, někdy dokonce mohutné stromy, zdálky trochu podobné dubům. Však jsou také s nimi příbuzné. Kaštany rostou přirozeně v oblasti Malé Asie, na Kavkazu a podle některých zdrojů i v Severní Africe. Plody kaštanů, mimochodem nutričně mimořádně hodnotné, ve velké míře využívali staří Řekové, kteří nakonec dali stromu i jméno (strom se jmenuje podle starého řeckého města Castania).

O evropské rozšíření kaštanů se ale asi nejvíce zasloužili Římané, kteří tyto stromy velmi uznávali. Proto je také často vysazovali – a to nejenom doma, ale ve všech možných místech svého vlivu. Při projížďce horskými lesy v Itálii uvidíte z kaštanů vysázené obrovské porosty. Italové plodům kaštanů říkají "maroni" a pod tímto názvem se v Evropě také často prodávají.

Kaštany lze upravovat růžně, třeba v cukrářství se z plodů dělá sladká pasta či pevnější pyré. V některých zemích se toto kaštanové pyré vyrábí ve velkém a v supermarketech tuto dobrotu běžně koupíte. Prodává se silně zmražené a tvarem často připomíná klasické balení másla. Někdy jsou mezi jednotlivými značkami této dobroty poměrně velké cenové rozdíly. Ty levnější se občas pančují pastou z vařených fazolí, která má podobnou barvu, ne však chuť.

Nejčastější a snad i nejjednodušší úpravou jedlých kaštanů je pečení. Hnědá slupka kaštanů se musí malinko naříznout, nejraději špičkou nože a nejlépe do kříže. Poté se dají kaštany na starou pánev nebo do starého hrnce (to je důležité, neboť při pečení se pánev nebo hrnec barví tak, že je skoro nemožné ho dostat do původního stavu) a na slabém ohni se za stálého promíchávaní pomalu pečou. Hotové jsou za deset až patnáct minut. Hned za tepla se oloupou a můžou se jíst. Při nákupu čerstvých kaštanů v supermarketu dávejte pozor na kvalitu. Když se tyto plody skladují dlouho v suchu, často zcela seschnou a jsou tvrdé jako kámen. Při pečení se to nevylepší, možná i naopak. Nejlepší kaštany jsou čerstvé – čím déle se skladují, tím je jejich chuť slabší.

V některých evropských městech pečené kaštany přímo podbarvují podzimní atmosféru. Prodejci pečou kaštany přímo na chodníku a jejich vůně se line ulicí. Do kornoutku vám pak nasypou kaštany čerstvě upečené a můžete si pochutnávat na jejich lahodné chuti.

Castanea sativa - kaštanovník setý, pečené plody (TIP ZC CS)

Castanea sativa - kaštanovník setý, pečené plody (TIP ZC CS)

Ukázka z článku Za vůní pečených kaštanů
Arboeko s.r.o.

Časopis TIP zahradních center CS, Podzim 2010
www.zahradnicentra.eu

Články: castanea sativa

27.11. 2008
27.13 kB čtenářů
Castanea - kaštanovník, kaštan
09.01. 2009
24.39 kB čtenářů
Castanea sativa - kaštanovník jedlý
07.01. 2012
8.49 kB čtenářů
Řez dřevin - kaštanovník
06.06. 2007
39.87 kB čtenářů
Dřeviny pro lesní partie
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
05.11. 2016
701 čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
724 čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
836 čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
690 čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.21 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
677 čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
38.49 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.73 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
2.01 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
3.18 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
51.84 kB čtenářů
Řez peckovin