Rostliny: Brassica oleracea var. acephala - kadeřávek

Poslal(a) 22.01. 2013 19:24:32 (8840 čtenářů)

Mrazuvzdorná a nenáročná zelenina
Kadeřávku se nejlépe daří na záhonu s vlhkou půdou bohatou na humus. Vysévá se nejpozději v květnu nebo v červnu, sazenice je možné vysazovat ještě do poloviny července.

Brassica oleracea var. acephala - kadeřávek

Jako u všech košťálovin je důležité dostatečné přihnojení v době hlavní vegetace, aby rostliny zmohutněly. Kdo má místo jen na několik rostlin, měl by využít starý zahradnický trik: při sklizni neodřezávejte celý stvol, ale odlamujte jednotlivé listy. Rostliny pak na jaře znovu vyraší a poskytnou další sklizeň. Jemné jarní lístky se hodí na salát. Náš domácí sortiment představuje jednak zelenolisté silně zkadeřené odrůdy: ’Kapitan F1’ je středně raný hybrid dorůstající výšky 70 cm, ’Kapral’ je raná, křehká odrůda odolná vůči mrazu. Kromě toho je k dispozici osivo polopozdních odrůd se zelenými (´Kadet´, ´Rossignol´) a zelenofialovými (´Scarlet´) bublinatými listy nebo barevná směs Duo. Jsou odolné k chladu i k vybíhání do květu.

Kadeřávku se díky vlhkému létu loni dařilo. Milovníci této tradiční, ale v poslední době pozapomenuté zeleniny tak mají důvod k radosti – a možná jich zase pár přibude. Tradice je znát: dodnes patří k vynikajícím odrůdám už sto padesát let staré německé šlechtěníLerchenzungen’ neboli skřivánčí jazýčky. (Běžně se neprodává, ale pokud si chcete připomenout jídelníček našich předků, seženete je u specializovaných zásilkových služeb; například na adrese www.aev-vs.cz) „Skřivánčí jazýčky“ jsou podstatně nižší než moderní odrůdy, ale mimořádně chutné. V současné době se však pěstují – a zaslouží si doporučení – odrůdy F1, které mají výbornou chuť i vyrovnanou kvalitu. Vyhledávanou kuriozitou je toskánskýpalmový kadeřávek“ (’Nero di Toscana’), po staletí známá odrůda ze severní Itálie. Po svém znovuobjevení v posledních letech si rychle získal oblibu nejen v zemi svého původu, protože jeho ozdobný vzrůst a úzké modrozelené listy jsou v pozdním podzimu a v zimě mimořádnou ozdobou zahrady. Palmový kadeřávek je však méně mrazuvzdorný než ostatní odrůdy, a v chladných polohách proto potřebuje ochranu. Lze jej však snadno nahradit: v kuchyni – a dokonce i když dáváte přednost italským jídlům – můžete místo něj bez obav použít kteroukoliv jinou odrůdu kadeřávku. A právě jižní kuchyně jej umí skvěle zpracovat: mediteránní recepty jsou totiž méně kalorické a vzhledem ke krátké době přípravy se v chutných listech zachová mnohem více vitaminů a minerálních látek.

Labužníci sklízejí kadeřávek až po prvním mrazu. Dlouho se předpokládalo, že teprve za teplot pod nulou se škrob obsažený v listech mění na cukr. Odborníci, kteří se touto otázkou hlouběji zabývali, však zjistili, že je to jinak. Jediná mrazivá noc totiž nestačí k tomu, aby listy kadeřávku získaly žádoucí aroma. K získání lahodné chuti je nutné delší chladové období: během něj rostlina spotřebovává při látkové výměně méně cukru, zároveň v ní však dále probíhá fotosyntéza, a vzniká tak další cukr. Čím déle tedy kadeřávek zůstává v chladných podmínkách, tím je sladší a jemnější. To ovšem platí jen tehdy, pokud jsou rostliny vystaveny slunečnímu záření. V ledničce už kadeřávek svou jemnou chuť nezíská.

Dobře přezimovaný kadeřávek můžete sklízet až do března – do doby, než rostliny začnou vybíhat do květu. Máte tak zajištěn pravidelný přísun čerstvé zeleniny ze zahrady, a tím i vitaminů, v zimě tak vzácných.

Na první pohled lze rozlišit kadeřávky červenolisté a zelenolisté, v nabídce jsou i směsi osiv, které obsahují obě barevné varianty. Dříve se pěstovaly také hnědé odrůdy, dnes už však z nabídky i ze záhonů vymizely. Některé odrůdy, jako ’Redbor’, však vytvářejí jak červenofialové, tak hnědé listy i řapíky. Pravé hnědolisté odrůdy, téměř ztracené, se však podařilo zachovat v rámci projektu, který má za úkol udržovat regionální rostlinné zdroje lidské výživy a zachránit je před úplným zapomenutím. Osivo těchto odrůd je v zahraničí už k dostání a můžeme jen doufat, že se v dohledné době objeví i u nás.

Chutné listy
Kadeřávek je důležitým zdrojem draslíku, vitaminu C a E, karotenu a také vápníku, který svědčí kostem. V jeho listech se navíc skrývá značné množství bílkovin. Společně s bramborami a kořeněnou klobásou se proměňuje v jednoduchý, vydatný a přitom vyvážený zimní pokrm.

Silné pevné listy se vaří přibližně hodinu, než úplně změknou. Chcete-li však kadeřávek jíst v té nejzdravější podobě, nechte ho ve vroucí vodě pouze 10–15 minut, a pak ho přelijte studenou vodou. Při této úpravě, zvané blanšírování, si udrží sytou barvu a značné množství minerálních látek. Syrové listy se používají jen v malém množství ke zdobení pokrmů.

Listy sklízejte postupně přímo z rostliny, tak jak je právě potřebujete. Otrhávají se odspodu, neměly by být dorostlé. Kadeřávek snáší mrazivé období dobře, pokud však zavládne počasí s velkými teplotními výkyvy, vyplatí se sklízet rychleji, aby listy nezačaly žloutnout anebo zahnívat.

Nejlépe chutnají za čerstva zpracované listy. Pokud budete kadeřávek kupovat na trhu, setkáte se jak s pozdními odrůdami, jejichž listy mají modravý lesk, tak s ranými, které poznáte podle světlejší barvy. Listy musí v každém případě být pevné.

A na závěr jednoduchý recept, který spojuje kulinářské zvyky severu s příchutí jihu. Listy kadeřávku nakrájejte najemno, uvařte, osolte, opepřete a podávejte s upravenými jedlými kaštany
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Eva Nassir Eddin

Články: brassica oleracea

05.06. 2012
5.15 kB čtenářů
Brassica oleracea convar. botrytis - květák
22.12. 2011
39.64 kB čtenářů
Brassica oleracea convar. italica - brokolice
10.01. 2012
7.77 kB čtenářů
Brassica oleracea convar. sabauda - kapusta
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
08.02. 2015
21.33 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
21.02. 2013
3.56 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
3.27 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
59.71 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
21.15 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
9.02 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
50.92 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
5.58 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat
27.03. 2012
7.66 kB čtenářů
Zahrádka v pytlích
24.03. 2012
4.40 kB čtenářů
Fóliovník - co se dá vysévat
24.03. 2012
3.68 kB čtenářů
Hrách - pěstování