Ovocné desatero

Poslal(a) 19.02. 2015 20:06:33 (7423 čtenářů)

Únor je důležitým měsícem zejména pro ovocnáře. Množství a kvalita úrody je ovlivňována právě prací spojenou s ošetřováním a řezem ovocných druhů. Už to není jen o procházce ovocným sadem, ale i o manuální práci.

Ovocné desatero (NOVA PG)

1. V první řadě si všímejte možných onemocnění a škůdců, kteří mohou na ovocných stromech přezimovat, případně se na větvích mohou držet ještě mumifikované plody. Na jabloních zkontrolujte výskyt padlí a omezte jeho šíření.

2. Pokud jste nestihli výsadbu na podzim nebo se nacházíte v severních částech Slovenska a máte lepší zkušenosti s jarní výsadbou ovocných druhů, čeká Vás tato zajímavá práce. Po výsadbě je ukotvěte a důkladně zalijte. Samozřejmě dá se to zrealizovat, jen pokud to dovolují podmínky. Když není příliš hluboko pod nulou, není zmrzlá půda a hodně sněhu.

3. V ovocném sadu i v malé soukromé ovocné zahrádce dokončíme jarní řez jádrového ovoce, který se může provádět od prosince až do konce února.

4. Ve stejnou dobu prosvětlíme keře bobulovin a odstraníme starší a odrozené větve. Řez se týká zejména malin, rybízu a angreštu.

5. Pokračujeme v ochraně mladých ovocných výpěstků, stromků a pravidelně kontrolujeme ochranné sítě a oplocení, aby se ke stromům nedostala lesní zvěř, jež chutnají mladé větvičky a kůra.

6. Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce ve sklepích. Přebíráme jablka a hrušky. Prostory vyvětráme a zkontrolujeme v nich výskyt malých hlodavců.

7. Řez révy přímo ovlivňuje velikost plodů na hroznu a jejich kvalitu. Proto ponecháváme jen jeden silný výhon a jeden záložní čípek. Révu by měl stříhat opravdu odborník a období během řezu by již nemělo být příliš mrazivé. Pokud to počasí nedovoluje řez ponecháme na březen.

8. Bez chemických prostředků a hnojiv se někdy neobejdete, proto již nyní myslete na jaro, které se brzy ukáže v plném proudu a vyberte si bezpečné a vhodné prostředky na podporu růstu, výživu a ochranu proti chorobám a škůdcům, které se většinou aplikují u nerezistentných a náchylných odrůd.

9. Kolem ovocných druhů udržujte stále kypřenou mísu, aby se ke kořenům dostala vláha. Váš sad nebo malá ovocná zahrada bude působit zdravě a esteticky.

10. Je také čas na sběr roubů na jarní roubování. Sklízejí se jednoleté výhony, odebírané z jižní strany, bez květních pupenů.
Text Ing. Adriána Francová, Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
Foto: Nova Photo Graphik

Články: ovocné desatero

13.06. 2007
20.72 kB čtenářů
1000 dobrých rad zahrádkářům
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
24.01. 2013
19.25 kB čtenářů
Ovocné keře do malých zahrad
13.09. 2012
8.04 kB čtenářů
Ovocné dřeviny - hnojení
08.04. 2013
16.26 kB čtenářů
Ovocné stromky z hypermarketů jak sázet ?
18.01. 2012
8.01 kB čtenářů
Ovocné stromy - třešeň a jabloň
09.05. 2011
31.11 kB čtenářů
Sloupovité ovocné dřeviny
10.02. 2012
18.57 kB čtenářů
Ovocné stromy do vlhka
22.07. 2009
17.07 kB čtenářů
Ovocné dřeviny