Ze zahrady do kuchyně

Poslal(a) 13.04. 2015 15:50:03 (9124 čtenářů)

Naše babičky by nám uměli dlouho vyprávět o tom, jak vypadaly kdysi jejich zahrádky na venkově a co všechno v nich pěstovali, na co bylinky používali. V dnešní uspěchané době řešíme všechno striktně, minimalizujeme práci v zahradě, aby jí bylo co nejméně, protože nestíháme. Velkou plochu zabírá decentně střižený trávník a záhon s kamínky nebo kůrou. Ano i to je krása, estetika, ale obíráme se o to nejdůležitější, o krásu různorodých druhů květin, vůni, motýly, včely na květech trvalek, letniček a bylinek a zejména o vlastnoručně vypěstovanou a zdravou zeleninu a ovoce.

Ze zahrady do kuchyně: pelyněk pravý

Krásné i užitečné V babiččině zahradě nesměly chybět voňavé růže, divizna, levandule, heřmánek, pivoňky, a všechny ty zázračné bylinky na každou nemoc, jablka do závinu, hrušky na kompot a zelenina snad do každého jídla. Ještě dnes, po letech si pamatujete na vůni čaje babičky, ve kterém nesměli chybět pelyněk pravý, meduňka, heřmánek a šípky.

Bylinkové zahrady i dnes mají své kouzlo a určitě si najdou místo v každé zahradě. Ideální je záhon s bylinkami založit v blízkosti domu, u terasy, abyste měli vše po ruce. Nyní je správný čas na realizování vašich plánů. Rozvrhněte si bylinkový záhon na papír, určete si druhy a množství, uspořádejte je v pravidelných výsadbách nebo na volno. Jarní období bude ideální pro výsev a výsadbu. Zvolte však jen takové množství, které jste schopni i reálně využít v kuchyni nebo během grilování a opékání.

Koření z Vaší zahrady Klasické bylinky se dobře kombinují i s jinými trvalkami. Ale výjimečně působí ve speciálních bylinkových vyvýšených záhonech ve volné úpravě nebo striktně pravidelné jako v historických zahradách. Bylinky se vysazují do zeminy s podílem písku, jsou spíše suchomilné. Nevyžadují zvýšenou péči, ani mnoho vody. Ve Vaší kuchyni se určitě neobejdete bez petrželky, bazalky, saturejky, tymiánu, meduňky, pažitky, šalvěje. Výhodou pěstování bylinek je, že je minimálně napadají choroby a škůdci, krásně voní, mají všestranné použití, jsou krásné během kvetení i v zeleném stavu jako hmota. Zároveň odpuzují komáry a nepříjemný hmyz. Stejnou roli hraje vše pěstované ovoce a zelenina. Víte, jak ji pěstujete, jak hnojíte či postřikujete. Čerstvá zelenina a ovoce sehrává v jídelníčku a ve zdravé výživě to nejdůležitější.

Pokud máte tu možnost a prostor, určitě ho využijte a vysejete si řádek mrkve, ředkvičky, nebo brambor. Zapojte do práce i děti, budou mít radost.

Ze zahrady do kuchyně: bazalka pravá

Text Ing. Adriána Francová, Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
Foto: Marie Fárová

Články: zahrady kuchyně

12.10. 2011
8.27 kB čtenářů
Říjen - užitková zahrada
19.05. 2003
24.27 kB čtenářů
Za vůní barbecue
28.01. 2008
23.44 kB čtenářů
Bylinky
16.03. 2008
19.38 kB čtenářů
Kompost (2)
30.09. 2011
16.81 kB čtenářů
Urychlovače kompostování
27.08. 2012
20.64 kB čtenářů
Citrusy - výběr a pěstování
22.01. 2013
8.88 kB čtenářů
Brassica oleracea var. acephala - kadeřávek
08.04. 2014
7.59 kB čtenářů
Bokashi kompost - vlastní výroba cenného hnojiva
21.09. 2006
16.99 kB čtenářů
Desatero utajovaných přikázání pro spokojený život našich zahrádek
Diskusní fórum / Bylinky a koření
01.12. 2016
117 čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
84 čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
359 čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
7.63 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
2.57 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa
09.06. 2015
14.08 kB čtenářů
Snědek ocasatý - Ornithogalum caudatum
09.05. 2015
56.85 kB čtenářů
Pažitka - pěstování
27.01. 2015
3.20 kB čtenářů
Křídlatka - Reynoutria japonica
18.12. 2014
173.74 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
26.08. 2014
19.72 kB čtenářů
Mateřídouška a tymián - rozdíly
17.12. 2013
8.22 kB čtenářů
Bylinky za oknem