Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Poslal(a) 02.05. 2015 10:32:16 (6271 čtenářů)

Jaro je tady a s ní i jarní únava. Zatočte s únavou a dopřejte si množství vitamínů v podobě různých salátů z jarní zeleninky, která obsahuje vše podstatné, co Vás postaví na nohy.

Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Ředkvička patří mezi první jarní zeleninu, která je velmi oblíbená. Je v ní hodně vitamínu C a minerálních látek. Má zajímavou až typickou kořeněnou chuť, někdy až štiplavou, což způsobuje hořčičný olej.

Vysévat se může už od února do skleníku nebo fóliovníku, v březnu, pokud to počasí dovoluje přímo na záhon. První ředkvičky můžete sklízet již za několik dní, protože má krátké vegetační období. Vysévejte ji mělce do řádků.

Vhodné podmínky
Pokud ředkvičku pěstujete a často mívá ostrou až nepříjemnou chuť, je to kvůli nedostatečné závlaze a nepravidelné zálivce. Půda by měla být stále vlhká. Pokud jste během pěstování v minulých letech zjistili na listech díry, tak nyní máte možnost ochránit porost před dřepčíky. Přikryjte výsev bílou textilií, jakmile vyroste pár listů

. Výhodou ředkvičky je to, že se může pěstovat několikrát za rok a vždy se dočkáte úrody při správné závlaze. Uprostřed horkého léta ji však nevysévejte. Skoro vybíhá do květu. V případě polostinného stanoviště a dostatečné závlahy se Vám to může podařit.

Plody sbírejte průběžně, aby se ředkvička nevytahovala a nedřevnatěla. Vhodná je na chléb, do salátů. Dokonce si můžete vypěstovat různé barevné ředkvičky: žluté, bílé, červené, fialové, které ozdobí i Váš talíř a potěšíte tak i oči.

Ředkvička není jediná
Další rychlou zeleninou je salát, špenát, cibulka, pažitka, které jsou také pro naše zdraví a užitek důležité. Salát roste rychle, tvoří hlávky nebo množství listů. V oblibě ho mají však i hlemýždi.

V případě, že si všimnete, že salát je hořký a nedá se konzumovat, je to z nedostatečně výživné půdy a mělké a nedostatečné zálivky, případně je to způsobeno zaléváním příliš studenou studniční vodou.

Rychle roste i špenát a také ho dokážete vysít několikrát za rok. Špenát je listová zelenina, kde se sklízí list a využívá se pro omáčky, mrazení, mixování, saláty. Jsou už i odrůdy, které méně vybíhají do květu.

Zkuste i na malé ploše vypěstovat tuto zeleninu a radost na zahradě i v kuchyni budete mít nejen Vy, ale i strávníci. Pokud máte mini zahrádku, případně vhodně orientovanou terasu, můžete tuto zeleninu vypěstovat i ve vyvýšeném záhonu nebo v bedýnce.

Některým druhům zeleniny nebo bylinkám se daří i v nádobě. Vyzkoušejte pažitku, petržel kadeřavou nať i ředkvičku vypěstovat v nádobě. Podělte se s námi o Vaše pěstitelské úspěchy.
Text Ing. Adriána Francová, Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
Foto: Miloš Krump
11 článků v tomto tématu
07.12. 2016
116 čtenářů
Allium cepa var. aggregatum - šalotka (2)
SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Šalotku můžete sklízet (ideálně za ascendentního Měsíce), když začnou konce listů ovadat, asi 4–5 měsíců po výsadbě. Menší odnože můžete sklízet už dříve
07.12. 2016
103 čtenářů
Allium cepa var. aggregatum - šalotka (1)
Šalotka zabírá málo místa a pěstuje se ještě snadněji než cibule, především budete-li ji pěstovat ze sazečky. Každý rok můžete pěstovat čerstvou šalotku ze sklizně předchozího
03.12. 2016
136 čtenářů
Allium porrum - pórek (2)
BĚŽNÁ PÉČE Okopáváním překypříte půdu a omezíte růst plevele. Postupně, jak budou stonky růst do výšky a do šířky, motyčkou přihrabujte hlínu kolem spodní části. Za sucha zalévejte;
03.12. 2016
134 čtenářů
Allium porrum - pórek (1)
Pórek může být v zahradě přítomný neustále – na jaře jako malé sazeničky, v létě jako mladá zelenina a v hluboké zimě jako zralá plodina. Díváme se na něj jako na kořenovou zeleninu,
15.11. 2016
400 čtenářů
Z historie zeleniny a dalších jedlých rostlin - cesta do minulosti (2)
Snadno pěstovat a uchovat lze tzv. kořenovou zeleninu - rostliny okoličnaté. PASTINÁK - mohutná nať, která může způsobit i slabší popálení citlivé kůže vystavené sluníčku, bílý,
14.11. 2016
298 čtenářů
Z historie zeleniny a dalších jedlých rostlin - cesta do minulosti (1)
21.–20. století: Žijeme v době, kdy není problém mít v zimě rané brambory, čerstvou zeleninu, tedy zeleninu, které někde na naší Zemi právě vyrostla a ta se během několika dnů dostala
12.11. 2016
418 čtenářů
Hrách - jeho typy, pěstování (2)
HRÁCH se seje zjara, v březnu, dubnu, snáší mírné jarní mrazíky (– 5°C). Patří do druhé či třetí tratě pěstování, vysévá se po bramborách, po zelenině hnojené hnojem. Seje se
12.11. 2016
495 čtenářů
Hrách - jeho typy, pěstování (1)
Dost často se setkáváme s názorem, že není třeba kupovat osiva hrachu v zahrádkářské prodejně, že stačí vysít ten, který koupíme v potravinářském obchodě. Ano je to možné, ale
26.09. 2016
547 čtenářů
Capsicum annuum - paprika setá
Další názvy: paprika dlouhá, paprika roční, pepřika dlouhá Synonyma: Capsicum abyssinicum, Capsicum angulosum, Capsicum annuum f. chlorocarpum, Capsicum annuum f. erectum, Capsicum annuum f. leucocarpum,
24.09. 2016
953 čtenářů
Capsicum baccatum - paprika křídlatá
Paprika křídlatá (Capsicum baccatum), nazývaná též paprika peruánská je druh chilli papričky, která je původem z Jižní Ameriky, kde se jí říká ají a kde patří k nejčastěji pěstovaným
24.08. 2016
1.04 kB čtenářů
Výsadba česneku
Česnek je zeleninou, bez které se neobejde žádná kuchyně. Cítit ho v plackách, polévce i mase. Vynikající jsou i pomazánky. Je to afrodiziakum a zároveň účinně bojuje proti chřipce. Pokud
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
08.02. 2015
21.37 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
21.02. 2013
3.58 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
3.28 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
59.80 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
21.18 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
9.05 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
51.01 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
5.60 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat
27.03. 2012
7.68 kB čtenářů
Zahrádka v pytlích
24.03. 2012
4.41 kB čtenářů
Fóliovník - co se dá vysévat
24.03. 2012
3.70 kB čtenářů
Hrách - pěstování