Listová zelenina

Poslal(a) 08.07. 2015 14:20:12 (5569 čtenářů)

Už podle názvu můžeme tvrdit, že jde o zeleninu s konzumními listy. Sem patří salát, rukola, špenát, polníček a jiné.

Listová zelenina (PIXABAY)

Salát patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínů, kyseliny listové a také patří mezi zeleninu s krátkým vegetačním obdobím. To znamená, že od výsevu po sklizeň uběhnou jen 2 měsíce a můžete se těšit z krásných svěžích hlávek.

Vyžaduje to však i péči. Bez dostatečné výživy v půdě a závlahy budou hlávky mdlé a hořké. Za jednu sezónu můžete sesbírat úrodu 3 - 4 krát, ale jen za předpokladu závlahy. Je mnoho odrůd. Některé vytvářejí listy a některé hlávky.

Mnozí si neumíme představit život bez listového salátu i jiných listů a někteří upřednostní raději slaninu nebo maso. Je to však velmi dobře stravitelná potravina, která se výborně s hlavním jídlem kombinuje. Dokonce na talíři dokáže být atraktivní i vzhledově.

Zelený zázrak
Špenát si také dokážete vypěstovat 3x za sezónu. Vyzkoušeli jste už špenát novozélandský? Chuťově se neliší od klasického špenátu, spíše vzhledově. Je to vyšší rostlina s velkými zelenými listy. Zachycuje se ještě před kvetením. Dá se použít v čerstvém stavu, ale i dušený a často se mixuje a mrazí.

Věděli jste, že to není vlastně špenát, ale čtyřbok rozložitý? Jeho pěstováním dosáhnete mnohem větší hmotu zelených listů a semena, která nasbíráte můžete uschovat a vysévat i 5 let.

Věříme, že jsme Vás přesvědčili o pěstování listové zeleniny, protože po ředkvičkách, hrášku a časných bramborách právě zůstalo prázdné místo, kde můžete vysít salát, špenát, rukolu.

Semena novozélandského špenátu před výsevem namočte na 2 dny do vody. Urychlíte tím klíčení. Vyzkoušejte také odrůdy salátu: Dubáček, salát římský, Král Máje.

Na parapetu v nádobě je hned po ruce
Tyto rostliny nezabírají mnoho místa, dají se vypěstovat i v truhlících na parapetu a balkoně. Musíte však dbát na zálivku. V nádobě kořenový systém prosychá více než ve volné půdě.

S oblibou si na nich pochutnávají i hlemýždi a slimáci, proto věnujte pozornost i těmto malým tvorům a zamezte přístupu k rostlinám ať už pomocí rostlin, které dokáží mírně eliminovat výskyt škůdců (např. aksamitníku) nebo vsaďte na staré osvědčené skořápky z vajíček, granule nebo pivo v nádobě.
Text Ing. Adriána Francová
Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
foto Pixabay.com, ejaugsburg

Články: listová zelenina

06.03. 2015
8.00 kB čtenářů
Semena zeleniny a předpěstování
06.06. 2015
7.51 kB čtenářů
Zelenina dokáže růst i ve stínu
02.05. 2015
6.26 kB čtenářů
Ředkvičky a jiná rychlá zelenina
12.02. 2016
3.26 kB čtenářů
Zeleninová zahrádka za oknem (1)
04.05. 2005
21.16 kB čtenářů
Plicníky (Pulmonaria) nejen na průdušky
29.04. 2009
23.49 kB čtenářů
Rostlinolékař - nejčastější houbové infekce
15.11. 2016
380 čtenářů
Z historie zeleniny a dalších jedlých rostlin - cesta do minulosti (2)
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
08.02. 2015
21.33 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
21.02. 2013
3.56 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
3.27 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
59.71 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
21.15 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
9.02 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
50.92 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
5.58 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat
27.03. 2012
7.66 kB čtenářů
Zahrádka v pytlích
24.03. 2012
4.40 kB čtenářů
Fóliovník - co se dá vysévat
24.03. 2012
3.68 kB čtenářů
Hrách - pěstování