Ovoce - konečně sklízíme (2)

Poslal(a) 21.09. 2015 11:28:34 (3265 čtenářů)

Rybízy a angrešty
Dříve se rybíz a angrešt velmi často vykupoval. Angrešt nezralý (zdroj pektinu), rybíz podle toho, jaké měl následné určení. Doma angrešt také můžeme sklízet ve dvou vlnách. V době, kdy ještě není vyzrálý na výrobu jamu, marmelády bez přidání dalšího pektinu a na kompot, v plné zralosti na konzum. Angrešt je první ovoce o které se dělíme i se hmyzem. Zralé plody napadají vosy, za touto pochoutkou se vydávají do korunky stromků (do větvoví keřů) i mravenci. Z jedné strany vidíme pěkně vyzrálý plod, když pro něj sáhneme, zjistíme, že je to jen slupka, ve které poslední zbytky té „dobroty“ vybírají a odnášejí do mraveniště. Sklizeň angreštu lze rozložit podle dnes běžných odrůd na 4 – 5 týdnů.

Černý a červený rybíz může dozrávat už koncem června. První odrůdy, stolní odrůdy, jsou aromatické a spíše sladké. Další, určené jak pro přímou spotřebu, tak i pro zpracování už bývají kyselejší. Pro výrobu jamů a marmelád bez přidání „zahušťovadel“ se hodí rybíz, který není plně vyzrálý – ten dostatečně želíruje. A pokud by neměl výrobek tuhnout podle našich představ, můžeme mu pomoci přidáním kyseliny citronové. Plně vyzrálý rybíz je stolním ovocem a surovinou pro výrobu sirupů a šťávy. U černého rybízu zralost hlídají kosové a další druhy ptactva. Tolik jim nevadí, že rybíz je před dozráním kyselý, sklízí ho dříve než my. Červený rybíz není tak atraktivní, ptactvo se do něho nepouští tak často. Bílého rybízu si zpravidla vůbec nevšimne. Chrání ho nejspíše jak barva, tak to, že dozrávají až později než druhé dva rybízy a i když jsou plně zralé, zůstávají poměrně dost kyselé. Je to zajímavé, ale žluté maliny, jahody nic nesezobne. Sklizeň rybízů lze rozložit zhruba do dvou měsíců. Tedy červených a bílých. Černé sklidíme v pěstovaném spektru odrůd zhruba za tři týdny. Bílé rybízy a červený HEINEMANNŮV POZDNÍ na keři drží, i když jsou přezrálé.

Foto 1. Jesan je nejranější a jeden z nejsladších rybízů. Sklízí se plně vyzrálý na přímý konzum.

Ovoce - konečně sklízíme: červený rybíz Jesan, foto 1

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce konečně

21.09. 2015
3.14 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (3)
21.09. 2015
3.85 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (4)
21.09. 2015
4.22 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (5)
21.09. 2015
4.60 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (6)
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
05.11. 2016
703 čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
729 čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
841 čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
697 čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.21 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
679 čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
38.50 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.73 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
2.02 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
3.19 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
51.84 kB čtenářů
Řez peckovin