Ovoce - konečně sklízíme (4)

Poslal(a) 21.09. 2015 14:33:17 (3846 čtenářů)

Ovoce peckové
První z peckovin sklízíme třešně. Začíná to „májovkami“, končí velkoplodými chrupkami v polovině července. O první sklizně se dělíme s ptactvem i hlodavci, odrůdy zhruba od 4. třešňového týdne viditelně trpí vrtulí třešňovou. RYCHLICE NĚMECKÁ, RIVAN jsou srdcovky s malými plody, unikají napadení vrtulí třešňovou. V letech, kdy je v půdě dostatek vláhy, jsou větší. Sklízejí se v době, kdy začínají mít zářivě červenou barvu. Ale i když jsou nakyslé a dosti drobné (říká se o nich často, že je to jen pecka potažená slupkou), jsou oblíbené, vyhledávané. Pro téměř okamžitou spotřebu je můžeme trhat bez stopek, pro uchování se stopkami. Zhruba ve třetím třešňovém týdnu se objevují první višně. Ty se sklízejí plně vyzrálé, se stopkou.

Ovoce - konečně sklízíme: broskve, foto 1

Koncem června se objevují v nejteplejších oblastech první meruňky a broskve. Sklizeň se dělá probírkou, jakmile plody začínají trochu měknout. Chutí jsou za odrůdami, které je budou následovat, ale v každém případě jsou vítány. Pro transport se sklízejí vybarvené, ale ještě pevné plody, na rychlý konzum plně vyzrálé, měknoucí. Nevyzrálé plody se špatně trhají. Vyzrálou broskev je doporučeno jíst ve vaně nebo někde, kde nevadí, že na zem ukápne trocha šťávy z plodů. Z nakousnuté broskve teče šťáva, rozstřikuje se do okolí, na gurmány, kteří je jedí. Takový zážitek se u plodů koupených v obchodě očekávat nedá. Broskve mají rády i vosy. Jakmile se prokoušou slupkou, přidají se k nim mouchy a včely. Jakmile se broskví nabažíme, můžeme z nich udělat kompot, jam, marmeládu. Na kompot se hodí plody ne úplně zralé, jinak se používají plody plně vyzrálé až přezrálé. K meruňkám se chováme obdobně. Doba sklizní u broskvoní začíná koncem června, končí podle výběru odrůd v polovině či na konci října (po větších mrazících). Totéž by šlo říci o meruňkách, jen pěstování odrůd dozrávajících v září a říjnu je málo časté. Takovým odrůdám se věnuje anapříklad pan Buzrla z Morevského Žižkova.

Stranou nezůstávají ani modré peckoviny. Začátkem července dozrává nejranější švestka Herman. Švestky, pološvestky, mirabelky, myrobalány, ryngle nabízejí od července až do října velké množství odrůd, kterými lze vytvořit řadu, zásobující stůl kvalitním, chutným ovocem. U švestek a pološvestek neznamená změna barvy její dozrání. To zjistíme tlakem prstů na plod, jenž při dozrávání měkne. Toto ovoce se sklízí bez stopek. Pro transport se trochu tzv. podtrhne. Už sice nevyzraje do vůně a chuti, ale také se tak brzy nekazí.

Foto 1. Na zralých broskvích se nepasou jen vosy. Jakmile je plod nakousnutý, přidají se i včely, mouchy.
Foto 2. Ryngle ZELENÁ nebo ONTARIO jsou chutné už když jejich barva přechází ze zelené do zelenožluté. Znak zralosti je měknutí plodů.

Ovoce - konečně sklízíme: ryngle, foto 2

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce konečně

21.09. 2015
3.26 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (2)
21.09. 2015
3.14 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (3)
21.09. 2015
4.22 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (5)
21.09. 2015
4.60 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (6)
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
05.11. 2016
702 čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
728 čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
840 čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
692 čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.21 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
678 čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
38.49 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.73 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
2.02 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
3.18 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
51.84 kB čtenářů
Řez peckovin