Ovoce - hnojení ovocných kultur (3)

Poslal(a) 29.09. 2015 15:23:40 (5984 čtenářů)

Jádroviny
Jak je možné zapravit hnojiva do půdy, už bylo napsáno. I doba je stejná – podzim. Při aplikaci tekuté či sypké formy pod trávník by se díry měly dělat zhruba v obvodu koruny, do hloubky 30–40 cm. Mělo by jich být na tom obvodu více. Tímto hnojením dodáváme živiny pro běžnou celoroční potřebu stromů.

Ovoce - hnojení ovocných kultur: sklovitost, foto 1

Ale někdy nastává situace, že stromy potřebují něco navíc…I když je v půdě dostatek vápníku, fosforu, draslíku a třeba i bóru, jablka mohou trpět jejich nedostatkem. Pro tyto případy máme hnojiva tekutá, kterými doplníme živiny do stromů přes listy. Málokdo z nás má možnost nechat si udělat rozbory listů, aby zjistil, co zrovna jablka budou potřebovat. A tak se v podstatě řídíme podle situace v loňském roce. Jabloním, na kterých byla jablka s hořkou pihovitostí, musíme přes list dodávat prakticky celou sezonu vápník. Prvně by to bylo v době, kdy jsou jablíčka velká jako nehet palce. Opakujeme ošetření do poloviny srpna alespoň 4x až 6x. Na podzim se dozvíme, bylo-li to dostatečné. Pokud ne, příští rok ošetření přidáme. Pokud se na jablcích objeví více roků za sebou sklovitost, bylo by dobré v době, kdy jablka narůstají přidat k vápníku i další živiny P, K, Mg, též B. A měli bychom sklízet tato jablka dříve. Bór je nutné doplnit i v případě, že se obdobné hnědé kousky hořké dužniny objevují i uvnitř jablka. Říká se tomu vnitřní korkovatění, nebo křenčení plodů a nedostatek bóru je toho příčinou.

Při nadbytku živin, zejména dusíku rostou, mají stromy velké přírůstky, nasazují méně květů, dřevo hůře vyzrává, „šťavnatá“ pletiva bývají častěji napadána škůdci a houbovými chorobami. Stromy dlouho do zimy neopadávají, pletiva špatně vyzrávají, namrzají.

Foto 1. Příkladná sklovitost - snižuje kvalitu, skladovatelnost, takové plody nelze ani darovat
Foto 2. Propadlé skvrny na plodu a pod nimi hnědá jakoby houbovitá dužnina. Abiotická hořká skvrnitost jablek

Ovoce - hnojení ovocných kultur: abiotická hořká skvrnitost jablek, foto 2

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce hnojení

13.09. 2011
9.17 kB čtenářů
Září - užitková zahrada
26.03. 2009
17.86 kB čtenářů
Zelené hnojení napomáhá zdravému ovoci
29.09. 2015
6.43 kB čtenářů
Ovoce - hnojení ovocných kultur (4)
29.09. 2015
4.31 kB čtenářů
Ovoce - hnojení ovocných kultur (1)
30.05. 2015
5.97 kB čtenářů
Malá eko-zahrada na balkoně
13.06. 2007
20.72 kB čtenářů
1000 dobrých rad zahrádkářům
20.04. 2015
6.31 kB čtenářů
Ovocné dřeviny v nádobě
07.09. 2015
4.18 kB čtenářů
Ovoce - když výnosy nejsou (1)
07.08. 2015
5.84 kB čtenářů
Eko-zahrada
25.10. 2008
52.72 kB čtenářů
Vaccinium corymbosum - kanadská borůvka
28.10. 2015
7.29 kB čtenářů
Zahradní borůvky pro chuť i zdraví
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
05.11. 2016
695 čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
721 čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
831 čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
683 čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.21 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
672 čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
38.48 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.73 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
2.01 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
3.18 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
51.83 kB čtenářů
Řez peckovin