Netradiční ovoce v zahradách

Poslal(a) 02.05. 2016 10:43:42 (3342 čtenářů)

Tradiční ovocné druhy jako jabloň a hrušku zná každý. Máte ještě volné místo na zahradě a chtěli byste pěstovat něco netradičního a zároveň sesbírat úrodu? Máte možnost. Pěstujte znovu objevené a oblíbené moruše. Dají se zakoupit ve formě klasického stromu nebo naočkované převislé koruny na podnoži, která se dají využít i v okrasném záhoně.

Netradiční ovoce v zahradách: mišpule (PIXABAY)

Moruše bílá a moruše černá (Morus alba a Morus nigra) má plody, které jsou extrémně sladké v době zralosti, a nikdo jim neodolá. Ani děti. Vzhledem se podobá malině, konzistencí jahodám a proto se někdy nazývají stromové jahody nebo maliny. Navíc plody obsahují mnoho vitamínů a jsou vhodné ke zpracování, konzervaci, mražení, sušení i do koláčů, na sirupy a šťávy. Nejlepší však je, sednout si přímo pod strom a plnými hrstmi se krmit těmito plody. Pozor však, plody výrazně barví nejen oblečení ale i dlažbu, trávník a ptáci je také dokáží roznést. V silných mrazech dokáže namrznout, ale velmi dobře regeneruje, má ráda světlo a teplo.

Kyselkavé ošklivé káčátko
Významnou a méně pěstovanou ovocnou dřevinou je i mišpule (Mespillus germanica), která patří mezi nízké stromy nebo větší keře, dorůstá cca do 3 metrů a plody jsou právě využitelné v zimním období na všestranné zpracování i konzumaci. Je charakteristická plody, které jsou typické kališními lístky, které zůstávají na plodu. Plod je menší, podobný jablku, tvrdý, semena se nekonzumují. Konzumují se až po mrazech, kdy změknou a slupka nabude vrásčitý vzhled. Chutnají jako kyselejší jablka, dužina je jako pyré. Vhodné jsou pro přímou konzumaci, džemy, želé, ale i na dezert. Má ráda teplo, světlo, nevyžaduje druhý strom na opylení a navíc netrpí téměř žádnými chorobami a škůdci. Pěstovali ji už naši prarodiče. Vhodná je i na oživení zahrady, na jaře když kvete, na podzim, kdy se listy vybarvují a v zimě, když je obsypána plody.

Chutná po prvním mrazíku
Krásným stromem je i jeřáb oskeruše (Sorbus domestica), nazývaná také jako oskeruše. Už dávno vymizela z tradičních ovocných zahrad a právě v těchto posledních letech se někteří zahrádkáři snaží o navrácení hodnoty této ovocné krásce. Plodem je minihruška nebo minijablíčko - malvice, která je nejdříve žlutočervená, pak červená s výraznými lenticelami - čili bílými puntíky. Dozrávají na podzim a před zralostí jsou trpké. Po namrznutí nebo odležení mají výbornou osvěžující chuť. Plody mají všestranné využití na pálení, sušení, na povidla, džem, kompot, likér, čaj, mražení - ale rozemleté. Plody jsou vhodné i pro diabetiky. Vyžaduje teplo, světlo. Nesnáší jílové půdy a trvalé zamokření. Dobře snáší i městské prostředí. Jako strom solitér, dorůstá do výšky i 15 m.
Text Ing. Adriána Francová
Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
foto Pixabay.com, Hans

Články: netradiční ovoce

07.08. 2015
5.91 kB čtenářů
Ostružiny a zimolez
07.08. 2015
6.67 kB čtenářů
Netradiční drobné ovoce
10.07. 2008
26.41 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
14.10. 2015
6.09 kB čtenářů
Podmínky pěstování ovoce - půda a klima
30.11. 2007
14.47 kB čtenářů
Prosinec v zahradě (1)
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
05.11. 2016
677 čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
708 čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
820 čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
671 čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.20 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
668 čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
38.46 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.73 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
2.00 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
3.17 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
51.80 kB čtenářů
Řez peckovin