Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Alyssum - pěstování tařice | 25.03. 2010 12:18:42

garten
Architektura zahrady
Místo: Jevišovice
Web

Alyssum - pěstování tařice

Dobrý den, měl jsem (mám) na skalce velice rozrostlou tařici, kterou jsem v záchvatu jarního úklidu radikálně sestřihl.. Pořád čekám, že začne obrážet a ona pořád nic... Že mi letos už nepokvete s tím počítám, ale ona se netváří ani, že by chtěla obrazit! Udělal jsem s tím sestřihem pitomost a mám si shánět novou tařici? Děkuji!! V
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

#2 Alyssum - pěstování tařice | 25.03. 2010 18:19:33

janko39

Re: Alyssum - pěstování tařice

Na lamentování po sestřihu tařice je ještě brzy - radím vyčkat. Zkuste se pečlivě podívat pod sestříhanými rostlinami, jestli tam neklíčí nějaké semenáčky. V případě,že staré rostliny neobrazí a semenáčky nebudou, sežeňte si semena od známých, nebo možná i v semenářstvích.

#3 Alyssum - pěstování tařice | 29.03. 2010 01:28:14

Sampac
Web

Nevěřím, že by se pod tařicí nenašlo alespoň tisíc semenáčků - to by byl první případ, co znám. Tařici, a zvláště hodně starou, se skutečně nevyplatí sestříhávat, je lepší nahradit novou. Sestříhaná sice obvykle obrazí, ale už to není ono. Pěstuji ji maximálně 2 roky, mezitím vyberu pár semenáčků, nechám je první rok ukázat květ (mám 2 barvy, tak abych měla obě) a na podzim vyberu tu starou a nasadím mladé. Lépe drží tvar - nepřesahují kam nemají a proto nemusím sestříhávat.lol

#4 Alyssum - pěstování tařice | 14.05. 2010 16:56:26

skalka

Pokud vám tařice neobrazila - tak jedna rada pro příště - jak to dělám já. Po odkvětu seříznu rostlinu asi tak o jednu třetinu a pro jistotu dám do kelímku zakořenit několik vrcholových řízků. Řízkovat lze v červenci až srpnu, zakoření bezproblémově i bez stimulátoru a na jaře jsou připraveny k vysazení. smile

#5 Alyssum - pěstování tařice | 15.05. 2010 14:16:31

magda
**
Místo: Vimperk

Také jsem loni dostala malou sazenici tařice a letos mě krásně vykvetla, zatím nevím jak se o ni dále starat, ale kvete krásně a zahonek celý rozzáří.smile

Zápatí