Marie Fárová: Paprika chlupatá - Capsicum pubescens 'Chile Manzano'
Jiný název: Chilli paprička
Čeleď: Solanaceaelilkovité
Místo: Dendrologická zahrada Průhonice
100 000 - 200 000 SHU
Stupeň pálivosti paprik a chilli papriček udává tzv. Scovilleho stupnice (jednotkou je Scoville heat units - SHU). Papriky z rodu Capsicum obsahují látku kapsaicin, která stimuluje receptory nervových zakončení jazyka a tím vyvolává menší či větší pocit pálení v ústech. Výše SHU odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Obsah kapsaicinu v chilli papričkách závisí na odrůdě, počasí, pěstebních podmínkách a stáří plodu. Nejvíc kapsaicinu je v plodu, kde jsou semínka spojena s dužninou.
cz
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' (Capsicum pubescens)
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' (Capsicum pubescens)
cz
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' (Capsicum pubescens)
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' (Capsicum pubescens)
cz
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' (Capsicum pubescens)
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' (Capsicum pubescens)
cz
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' - květ (Capsicum pubescens)
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' - květ (Capsicum pubescens)
cz
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' - plod (Capsicum pubescens)
Paprika chlupatá 'Chile Manzano' - plod (Capsicum pubescens)