#1 Pieris japonica - Little Green Heath | 26.04. 2010 12:39:57
- lacitop
- *
Pieris japonica - Little Green Heath
Hezký den,
nedávno jsem si zakoupila pieris,odrůda nejspíš Variegata. Listy má drobounké,byl hojně rozvinutý.... Udržuji jej spíš v polostínu,zálivku má dobrou.... Asi po dvou týdnech listy začaly hnědnout (hnědnout,ne řervenat) a listová hojnost bohužel pomalu mizí a vřes je stále více chudší a chudší,nevytvářejí se nové listy. Prosím o radu.
Děkuji
#2 Pieris japonica - Little Green Heath | 27.04. 2010 19:48:55
- janko39

Re: Pieris japonica - Little Green Heath
Odrůdy Pieris japonica jsou obecně choulostivější - mně před lety odešla též odrůda s červenými vrcholovými lístky. Pokud jej máte zasazený ve správné, t.j.dostatečně kyselé půdě( v rašelině, nebo v substrátu pro vřesovištní rostliny), dostatečně zavlažovaný, pak vyčkejte - může to být šokem z přesazení. Já mám základní druh, vypěstovaný před 15 roky ze semínka - je "jen" zelený, ale roste bez jakékoliv péče úplně bezproblémově. V současné době je vysoký kolem 1 m a právě kvete.
#3 Pieris japonica - Little Green Heath | 29.04. 2010 13:03:35
- lacitop
- *
Substrát i zálivku má dobrou....Asi to bude nedostatkem sluníčka.... Listy zhnědnou, seschnou a rostlina pomalu churaví a už se nevytváří tolik listů...
#4 Pieris japonica - Little Green Heath | 29.04. 2010 16:24:08
- janko39

Nedostatkem slunce to nebude - ten můj zmiňovaný Pieris je v téměř úplném stínu, slunce na něj prosvítá přes borovici blatku a lísky - prostě pohyblivý stín. V literatuře jsem nenašel žádné speciální nároky, kromě chráněné polohy, nutnosti odplevelován í(ale nesnáší hlubší kypření + samozřejmě vápník). Hnojit pouze organickými hnojivy - starý hnůj a kompost bez vápníku + mulčovat.