skalka | Delosperma - rostlina na skalce (Delosperma)#1 Delosperma - kosmatec | 04.05. 2010 09:52:41
- Zahradnice-začátečnice
Delosperma - kosmatec
Dobrý den, loni jsem měla nádherný kosmatec, který by měl být mrazuvzdorný do -23 stupňů. Všechny skalničky mi již vylezli, ale kosmatec ne. Je ještě nějaká šance, že vyleze, nebo už je kaput?? To by mě moc mrzelo. Děkuji za odpověď
#2 Delosperma - kosmatec | 04.05. 2010 10:26:41
- gapok
Re: Delosperma - kosmatec
Mám taky delosperma, podle mne vůbec nezatahuje
#3 Delosperma - kosmatec | 04.05. 2010 12:03:21
- Zahradnice-začátečnice
Tak to asi uhynul, zůstali po něm jen seschlé dřevnaté větvičky, myslela jsem, že obrazí nebo vyleze. M .
#4 Delosperma - kosmatec | 14.05. 2010 14:38:11
- skalka
Dobrý den,
delosperma vám asi opravdu odešla. I když vám při nákupu budou říkat, že je mrazuvzdorná, raději ji na podzim vyrýpněte do květináče a uskladněte někde v absolutním suchu a na světle. Např. na okénku garáže nebo sklepa.
Delosperma je sice mrazuvzdorná, ale nesnáší mokro. Takže při našich zimách, kdy se střídá mráz a déšť většinou uhnije. Podle počasí ji pak v březnu znovu vysaďte do zahrady ( i když vypadá, že uschla) a určitě se brzy zazelená a později i vykvete. ![]()
#5 Delosperma - kosmatec | 15.05. 2010 18:16:11
Nejodolnější je asi žlutokvětá /congestum/ Tu mám řadu let na nekryté skalce a i po letošní
tvrdé zimě již začíná kvést.
Josef
#6 Delosperma - kosmatec | 02.12. 2010 16:52:55
- Chaloupkazahradnik
- *
skalka napsal(a):
Dobrý den,
delosperma vám asi opravdu odešla. I když vám při nákupu budou říkat, že je mrazuvzdorná, raději ji na podzim vyrýpněte do květináče a uskladněte někde v absolutním suchu a na světle. Např. na okénku garáže nebo sklepa.
Delosperma je sice mrazuvzdorná, ale nesnáší mokro. Takže při našich zimách, kdy se střídá mráz a déšť většinou uhnije. Podle počasí ji pak v březnu znovu vysaďte do zahrady ( i když vypadá, že uschla) a určitě se brzy zazelená a později i vykvete.
Přesně tak, jak píše "skalka". Vyobrazená Delosperma ashtonii je zrovna jednou z náchylnějších, i když mrazuvzdorných kosmatců. Škoda, že nepíšete, jestli byla rostlina zasazena do drenážovaného substrátu a v jakém stavu byla na podzim. Osobně bych rostlinu na skalce i ponechal,ale pořídil bych jí kryt v podobě husté chvojky, nebo malé tabulky skla. Pokud rostlina kvetla, je také pravděpodobné, že se kolem původní uhynulé rostliny objeví pár malých semenáčků.
Pro vaši inspiraci zasílám pár obrázků, kde můžete nasbírat nové zkušenosti- http://delosperma.webnode.cz/
Chaloupka