Ivo Sebesta | Thuje Smaragd - postřik#1 Thuje Smaragd - černání konečků | 28.05. 2010 21:21:18
- Ivo Sebesta
- *
Thuje Smaragd - černání konečků
Treti rok po sobe jsem na jare postrikem pohnojil Thuje Smaragd. Postrik FORTESTIM-gama jsem namichal ve spravnem pomeru.Po tydnu mi vsak zacali cernat konecky-viz prilozene foto. A ja ted nevim, zda je spalil postrik nebo je to nejaky parazit, plisen nebo nemoc. Umel byste mi s tim nekdo poradit?
Dekuji
Editoval Ivo Sebesta (28.05. 2010 21:35:36)
#2 Thuje Smaragd - černání konečků | 26.01. 2011 20:55:41
- YOS
Re: Thuje Smaragd - černání konečků
Ivo, narazila jsem na Váš dotaz a nedalo mi to a hledala jsem co to je za postřik. Našla jsem, že se jedná o listové hnojivo na polní plodiny jako jsou brambory, řepka, slunečnice, hořčice, ječmen atd, ale ne na koniféry. Tento postřik se nesmí aplikovat při prudkém slunci, vysokých teplotách a tam, kde je v půdě hodně dusíku. Jsem zvědavá jak to s těma chudinkama dopadlo.
Všechno jde tak, jak má jít.
#4 Thuje Smaragd - černání konečků | 27.01. 2011 11:06:57
- jitula
Příčin může být více: Nejpravděpodobnější je napadení houbami, které se na thuje přímo specializují (Didymascella thujina, Kabatina thujae). Na odumřelých větvích můžeme spatřit malé černé plodnice těchto parazitů. Thuje v tomto případě ošetříme fungicidním přípravkem Dithane DG
#5 Thuje Smaragd - černání konečků | 20.09. 2011 17:25:12
- Ivo Sebesta
- *
Dobry den vsem, dekuji za vase prispevky. Omlouvam se, ze vkladam dalsi komentar az nyni, ale ...
Nakonec vse dobre dopadlo, zčernalé konečky se opet zazelenaly a Thuje jsou opet prekrasne. Ze vsech predpovedi, ktere jsem mel k dispozici byla vsak jen jedna pravdiva. Hnojení jsem aplikoval az prilis pozde (kvuli destivemu pocasi), kdy uz byl nasazen novy prirustek, ktery jsem svoji prepeclivosti nasledne hnojivem spálil ![]()
Thuje se z toho ale probraly a muj nesetrny zasah prezily. Letos jsem opet provedl postřik, mnohem mensi peclivost, skutecne jen mirne pokropeni a odmenili me prirustkem pres 40cm, krasne zelenou barvou a uz mi delaji jen radost verim, ze se to jeste naucim. Jinak tento pripravek vsem doporucuji, protoze mohu porovnat stejne zakoupené Thuje s mym kamaradem, ktery nehnoji, nekropi a jejich vzrust je zhruba 50%
#6 Thuje Smaragd - černání konečků | 15.10. 2011 11:08:35
- dali1
- **
Na zahradě mám tůje - Thuja Smaragd - asi metr a půl vysoké a dvě z nich z plného zdraví začaly osychat, jedna už odešla úplně. zaléváme je dost, pes je neobčurává, což také bývá příčinou úhynu. Prosím o radu, co by mohlo být příčinou usychání . Děkuji...
#7 Thuje Smaragd - černání konečků | 15.10. 2011 17:36:13
- YOS
dali1 - dobře tu oschlou a osychající túji prohlédněte. Zda na větvích, kmeni a listech neuvidíte něco, co tam nepatří. Jde pouze o dvě nemocné túje a ostatním se daří dobře? Nebo máte pouze ty dvě.?
Všechno jde tak, jak má jít.