Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Borovice - množení řízkováním | 25.06. 2010 12:13:49

Experimentator
Místo: Londyn

Borovice - množení řízkováním

V parku jsem urval asi 60 cm dlouhu rozvetvenou větev borovice se zelenymi siskami. Po hodine cesty domu (mel jsem to v plastovym pytli) jsem to dal do pet lahve az na dno 3 litrovky a zalil vodou po okraj. Po tydnu jsem si rekl, ze bych tam mohl dat zeminu. Tak jsem tu celou pet lahev zasypal hlinou z parku. Jelikoz ta pet lahev byla nepruhledna (hneda), tak nevim zda se mi tam behem toho tydne udelaly v samotne vode korinky ci ne. Po jednom ci dvouch dnech jsem si rekl, ze by to mozna mohlo zacit hnit, a tak jsem udelal do dolni casti (temer u dna) nekolik der a voda vytekla. Samozrejme tam zustala mokra hlina. Ted pockam nekolik dnu, az ta hlina trochu vyschne = prestane to byt bahno. a teprve pote to obcas lehce obden budu zalivat. Mam v planu v nejblizsich dnech urvat v parku z nejakeho krovi vetvicku listnatou s voskovymi listy (nevim co to je zac) a prdnout to k ty borovice do pet lahve. Tak, ted mi reknete, BUDE Z TOHO NECO????? Nechavam to samozrejme venku. Je to pod striskou a nemuze na to primo svitit slunicko.- Je to v suterenu (jedno patro pod povrchem zeme) venku, kde je chladneji i kdyz je ted leto. (Je to pred vchodem do sutereniho bytu jaky bezne byvaji v Londyne.)
Nechci totiz cekat "100" let az mi z nejakyho mrnavyho (10 cm) vyroste malinkatej 20 cm stromecek a kupovat celou borovičku s koreny je velmi drahe. Tak jsem urval cca 60 cm krasnou dlouhou rozvetveno vetev viz vyse. BUDE Z TOHO NECO?????

Cekat az mi z 10 cm vyroste strom, trva tisic let! Jenze kdyz zasadim cca metrovou krasne rozvetvenou vetev a jeste navic obsypanou krasnymi zelenymi siskami, tak uz mam krasny maly stromecek. Ted jde o to jestli ji mam nechat ve vode, aby zapustila koreny (nechal jsem ji asi tyden jen v samotne vode) a nebo ji zasypat hlinou, tak jak jsem to po tydnu udelal.  Dale jde o to v jak mokry/vlhky hline. Udelal jsem dole na pet lahvi dirky, aby prebytecna voda mohla odtyct a nezplesnivelo to, ale bojim se, aby to jen ve vlhke hline neuschlo. A nebo mam udrzovat BAHYNKO? Tez se obavam, ze kdyz jsem to nechal cca jeden tyden jen ve vode, tak ta vetev uz mohla ve vnitr uschnout/odumrit, udelal-li jsem chybu, melo-li by to byti JIZ OD ZACATKU v hline???? Samotna vetev v prvni dva dny extremne nadherne silne vonela jehlicim(!!!) a pak prestala vonet. Jinak je porad jehlici zelene a neopadava. Ale dovnitr do vetvicky nevidim zda uz jsem tim tydnem, kdy byla pouze ve vode, nezadelal na budouci vyschnuti.  (U vanocniho stromku v obyvaku je jehlici take dlouho zelene, ale pak to nakonec cele uschne.)

Takze u te borové větve to znamena, ze  na 100% uschne, kdyz jsem ji mel asi pres tyden ve vode a potom v bahynku (piscita hlina)? A nebo je sance-ze kdyz ji tedka nebudu zalevat az do vysuseni one hliny, a pak jen zridka (jak casto? kolikrat za tyden a kolik?), tak by preci jenom mohla zakořenit???

Slysel jsem, ze borovice nikdy nezakoreni. Pry se nikdy nenamnozi ze rizku. Je to pravda??? Jinde jsem zase slysel, ze se da mnozit rizky. Tak co je pravda?

Predem dekuji za odpoved.

#2 Borovice - množení řízkováním | 08.02. 2011 07:13:37

Experimentator

Re: Borovice - množení řízkováním

POKRACOVANI JAK TO DOPADLO:

Ke konci leta ty borovicove vetve i s temi vetvickami s voskovymi listy (pry Bobkovišen velkolistá) vse dokonale uschlo a musel jsem to vyhodit, protoze jsem tu pet lahev zrejme nechal vyschnout prilis?  Kdyz jsem ji pak rozrizl, videl jsem, ze tam byly mista bez hliny (vzduch) a tam kde byla hlina, byla asi zrejme prilis sucha?

Nevzdal jsem to a na podzim jsem urval nove  vetve a opet prdnul do 3 litrove pet lahve s hlinou. A postup opakoval, s tim rozdilem, ze jsem to tentokrat nenechal vyschnout ale od pocatku cca kazdy 3 dny to prolejvam (a asi po 14 dnech jsem udelal diry do te pet lahve). (V dobe mrazu (trvaly cca 2krat 1 tyden) jsem to nezaleval vubec ci velmi malo mezi mrazivymi dny.)

A vysledek v tento den po zime????? Nejake jehlici je uplne suche, nejake je zelene a nejake je napul uschle/zelene. To same plati o vetvych bobkovisne (nejake listy jsou zelene, nejake zhnedly a nejake zcernaly uplne a uschly).

Tak, ted cekam na jaro zda se ty vetvicky probudeji a zazelenaji/vyrostou nove listky/jehlici a nebo to cely pochcipa. V soucasny dobe je to na remizu (viz vyse popis stavu).

Mate nejakou radu jak dal? Borovice pry nema rada prilis vody. Ale mam takovy dojem, ze behem mrazu, kdyz jsem to nezaleval, tak ji to uskodilo.

JAK CASTO MAM TY RIZKY BOROVICE (STARE CCA 4 MESICE) ZALEVAT???

CO MYSLITE, ZAKORENILY UZ? A NEBO STALE PREZIVAJI BEZ KORENU V AGONII? (DO PET LAHVE NEVIDIM, PROTOZE NENI PRUHLEDNA, ALE ZABARVENA.)
.

Editoval Experimentator (08.02. 2011 07:19:05)

#3 Borovice - množení řízkováním | 08.02. 2011 13:23:11

jitula

já myslím, že se to nepovede, řízkování je celkem složitá věc, určitě bych to nezkoušela

#4 Borovice - množení řízkováním | 08.02. 2011 19:29:12

Experimentator

Kostky jiz byly vrzeny.........

Zápatí