#1 Vrba - neznámý keř | 21.08. 2010 10:27:13
- j.zarku
- **
Vrba - neznámý keř
Prosím poradíte co za keřík se nachází na fotografii. Děkuji za rady

#3 Vrba - neznámý keř | 30.08. 2010 19:02:31
- brabi
- **
Re: Vrba - neznámý keř
Nejsem zahradník, takže berte moji odpověď bez záruky, ale podle listů mi připadá keřík jako kdoulovec, Chaenomeles japonica. Mám ho na zahradě a občas v okolí najdu podobné malé keříky, vzešlé ze semen.
#6 Vrba - neznámý keř | 31.08. 2010 16:38:04
- janko39

Na 99,99% je to náletová jíva,což je druh vrby,botanicky Salix caprea. Ta jedna desetina procenta je reserva, pro případ,že by to mohl být ještě jiný, podobný druh vrby. Ty palisty u řapíků blízko výhonu jsou ale typické právě pro jívu. Také se jí někde říká rokyta. Kvete na jaře, ještě před listy a podle pohlaví ( všechny vrby jsou dvoudomé ) má jehnědy buď žluté ( známé "kočičky"),čili prašníkové, samčí,nebo našedlé, samičí. Z nich se po dozrání uvolňují semínka s chmýřím,která roznáší vítr.
#7 Vrba - neznámý keř | 01.09. 2010 13:54:34
- LenkaA
- **
Díka Janko 39 , že jsi mne podpořil . J. zarku určitě nemusí čekat do jara , aby se přesvědčila , že je to vrba. Často se objeví a zakoření i na mulčovací kůře a vrchem proráží kořeny plachtu proti plevelům. Další varianta je , že si tázající koupila vrbu roubovanou např Salix "Iona" - zakrslou vrbičku a vyhynula ji ušlechtilá část a obráží ji podnož , na kterou je tato vrba - jíva používána.To se stává u zahrad sázených na klíč , bez následné péče. Zákazník se nedokáže , nebo nemůže postarat o zahradu a ušlechtilé roubované stromky zplaní.
Takže vytrhnout , nebo naroubovat ,či dočkat jara a uplést pomlázku ( ta je ovšem hezčí ze Salix viminalis - košíkářské vrby ).