#2 Pelargonie - uskladnění | 10.10. 2008 18:49:27
- zahrad-krulichovi
- Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
- Místo: Praha 6
- Web
Re: Pelargonie - uskladnění
Dobrý den, s přezimováním muškátů v domácích podmínkách má každý jiné zkušenosti podle podmínek. Někdo přezimuje ve sklepě,jiný v garáži,zimní zahradě,chladné chodbě,mezi okny apod. Obecně lze říci,že mnohem lépe přezimují Pelargonium zonale - pelargonie páskatá,známý to vzpřímeně rostoucí muškát. Převisle rostoucí muškáty - Pelargonium peltatum, přezimují hůře. Musím také podotknout,že přezimované,starší muškáty mnohdy nepůsobí pěkným vzhledem,jsou odspodu vyholené,trpí nedostakem živin ,méně kvetou apod. Muškáty je možné přezimovat ve světlých prostorech s teplotou 5-8°C a při velmi omezené zálivce. Lépe snesou sucho,než přemokření kořenového balu. Na jaře je vhodné rostlinám zakrátit výhony,které jsou za zimu slabé,přesadit je do nové zeminy,přidat hnojivo s postupným uvolňováním živin a zpočátku opatrně zalévat.Před umístěním na okno nebo zahradu doporučuji rostliny postupně zvykat na přímé slunce,zamezí se tak popálení listů. Pravidelné přihnojování v průběhu vegetace je samozřejmostí. Zdraví Jakub Krulich
Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
#3 Pelargonie - uskladnění | 10.10. 2008 21:45:19
Re: Pelargonie - uskladnění
Muškáty jsem vloni po sezoně ostříhala asi na 20 cm.Přezimovaly na chodbě(ne zrovna chladné).Občas jsem jim dala do misky vodu.Letos na jaře jsem je dala ven,začala zalévat a hnojit Kristalonem a dělaly mi celé léto radost.Zkusila jsem to poprvé a docela to vyšlo.
Příspěvek poslala emailem http://www.zahrada-cs.com/forum/up/cz/1475/