Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Kaktusy - pěstování, nemoci, škůdci | 30.09. 2010 00:05:12

vercinka
*

Kaktusy - pěstování, nemoci, škůdci

Dobrý den, prosím vás o radu. Dva měsíce jsem nebyla doma, o květiny se mi starala sousedka, cca 1x týdně zalévala. Když jsem se vrátila domů, většina kaktusů mělo mokrou hlínu, tak jsem je přesadila a vypadají v pohodě. Jeden kaktus mne ale trápí. Dle mého nemá přemokřenou hlínu, bojím se ho přesazovat, protože je hodně rozrostlý a bojím se, že ho polámu. Zastrčila jsem mu do květináče zelenou univerzální tyčinku s hnojivem, nevím, jestli jsem neudělala chybu a nemám ji vyndat. Často kvete, i nyní, má krásné velké květy. Některé nohy má tvrdé, některé jsou jakoby gummové a klesají k zemi. Na některých nohách má skvrny. Nohy se skvrnami jsou tvrdé. Bojím se, že mi zajde, prosím poraďte mi, co s ním mám dělat:-(
Fotografie je zde http://www.celysvet.cz/diskuze/nahled/poradna-37940.jpg , ale mohu poslat i detailní fotografii na email. Děkuji!

#2 Kaktusy - pěstování, nemoci, škůdci | 01.10. 2010 14:50:41

Gwenaa

Re: Kaktusy - pěstování, nemoci, škůdci

Osobně se domnívám, že problém je nebo byl skutečně v přemokření - 2 měsíce jsou dost na to, aby kaktus mezitím stihnul vyschnout. Může de-facto odehnívat odspodu, je možné, že už přišel o část kořenového systému, redukovaný kořenový systém už nezvládá udržovat tolik nadzemních částí, a tak část z nich "gumovatí". Hnojením nic nespravíte, spíše naopak. Zkontrolujte ještě jednou stav zeminy, pokud je vlhká, mohlo by pomoci rychlé přesazení suchého substrátu - otázkou je, jak dlouho už je kaktus v tomto stavu.

Ty fleky nejsou pořádně vidět - mohla by to být nějaká choroba, možná i z případného přemokření.

Pokud kaktus nechcete přesazovat, redukovala bych okrajové nadzemní části, abych pomohla ozdravění.

Krátkodobé sucho tomuto typu kaktusů nevadí - mají dost zásobní vody ve ztučnělých nadzemních orgánech. A hlavně na něho myslete, hlaďte ho a šeptejte mu uzdravující mantry - to zabírá nejvíc! :-)

Editoval Gwenaa (01.10. 2010 15:25:13)

#3 Kaktusy - pěstování, nemoci, škůdci | 01.10. 2010 15:27:21

vercinka
*

Dekuju moc! Bohuzel kaktus budu moci presadit az zitra, protoze nejsem doma, snad ho zachranim..radsi orezu ty strakate nohy, a asi mam odstrihat i shnile koreny?  Hladit ho budu, on je krasne hebky:))

#4 Kaktusy - pěstování, nemoci, škůdci | 18.05. 2011 11:14:17

Jiří Štěpán
*

Dobrý den, prosím o radu, jsem začínající pěstitel kaktusů a setkal jsem se s tímto problémem. V jednom případě začal kaktus od špičky hnědnout. V druhém případě kaktus ve druhé části rovněž hnědne. K zálivce používám děšťovou vodu, kterou jsem použil při první zálivce po zimním období. Mohu kaktus, který hnědne od vrcholu zaříznout a desinfikovat? Jiří Štěpán

#5 Kaktusy - pěstování, nemoci, škůdci | 18.05. 2011 14:52:25

wochozsky

Bohužel nepíšete, o jaký druh kaktusu jde, kde je pěstujete ( skleník, okno ), jestli začaly hnědnout během zimy nebo až po přemístění na letní stanoviště. Světlé až světlehnědé skvrny mohou vzniknout po prudkém ozáření sluncem po zimě, kdy kaktusy ještě nejsou zvyklé na zvýšené sluneční záření. Tyto skvrny jsou jakoby lehce prohloubené a je to vlastně jen "kosmetická" vada a v průběhu růstu kaktusu se skryjí.
  Jestli ale je rostlina ve zhnědlém místě změklá, mohlo by se jednat o hnilobu a je lepší ji vyřadit aspoň do karantény, aby nenakazila ostatní. V každém případě by to měl posoudit zkušený kaktusář.
  Zkuste dodat snímek.

Zápatí