Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 zimolez - můžu teď přesadit? | 09.10. 2010 14:07:30

janči
*

zimolez - můžu teď přesadit?

Mám krásný bujný zimolez, který se pne kolem takového žebříčku u studny, ale je už moc veliký, vytvořil nevzhledný kužel..... hodil by se mi víc u drátěného plotu kolem zahrady, tam by se mohl pnout do sytosti....  myslíte, že bych ho tam mohla přesadit? přežil by to? a je to vhodné teď? díky za rady

Editoval janči (09.10. 2010 14:08:09)

#2 zimolez - můžu teď přesadit? | 09.10. 2010 15:26:38

bala

Re: zimolez - můžu teď přesadit?

Zimolez přesadit můžete,teď je k tomu vhodná doba...do zimy zakoření...jen nečekejte, že příští rok bude ihned tak bujný jako letos...bude kořenit a tak nebude tak bohatě rozrostlý....hodně úspěchů......

#3 zimolez - můžu teď přesadit? | 09.10. 2010 16:06:10

LenkaA
**

Dobrý den , mám popínavé zimolezy moc ráda . Např. Lonicera halliana  úžasně voní  - sedět pod obloukem osazeným tímto druhem je obzvláště v podvečer pohádka.Ale vyčítám jim jednu věc : věkem vytvoří v horní třetině trelážky , mřížky či jakékoliv opory takovou hlavu - zával větviček a na těch pak kvetou.Ten popis o " nevzhledném kuželu" mi to připomněl a tak se domnívám , že tazatelce udělá to samé na plotě .U mne aspoň nezahustí od spodu , ale udělá chumel v cca 1,5 m , tak aby jste nebyla zklamaná . Ploty nechávám  proplést Clematis alpina ( musí to být  ta alpina ) . Jedna rostlina do 5 let pokryla 9 m na délku a to v celé ploše plotu - a ty stovky  květů cca v červnu.Plot to nestrhne a nepoloží , pokud by jste musela plot natírat tak sestříháte plamének a do dvou let to zvládne popnout znovu ze starých kořenů.

#4 zimolez - můžu teď přesadit? | 09.10. 2010 20:06:48

janko39

Doporučuji ke zvážení také možnost množení zimolezů ,ať křovitých,nebo ovíjivých, dřevitými řízky. Řežou se začátkem zimy,pokud možno za bezmrazého dne,z letorostů.Stačí řízek se 2 internodii,snažíme se ale vybírat výhony s kratšími vzdálenostmi mezi internodii - nemusíme je pak sázet hluboko.Je to důležité zejména u řízků ovíjivých zimolezů,které se doporučuje sázet po 3 kusech do květináče,nebo kontejneru a nechat zakořenit v pařeništi,nebo ve studeném skleníku.Je ale také možné uložit řízky do písku,aspoň 25 cm hluboko,ve venkovním záhonu a vysadit je až na jaře.Je rovněž možné ovíjivé zimolezy množit pohřížením letorostů.

#5 zimolez - můžu teď přesadit? | 09.10. 2010 20:28:13

Marie Fárová

K odpovědi Lenky A.
Plamének alpský (Clematis alpina) jsem letos obdivovala už 20.5. Opravdu má velmi bujný růst a spoustu kvítků.

Editoval Marie Fárová (09.10. 2010 20:45:48)

cz Marie Fárová | Plamének alpský (Clematis alpina)
Plamének alpský (Clematis alpina)
cz Marie Fárová | Plamének alpský (Clematis alpina)
Plamének alpský (Clematis alpina)
cz Marie Fárová | Plamének alpský - květ (Clematis alpina)
Plamének alpský - květ (Clematis alpina)

Zápatí