Gwenaa: Dobrý den, zahradníci. Sice se s problematikou zeleniny na tomto fóru moc nesetkávám, ale přesto to zkusím. Na zahradě jsem letos měla již druhým rokem artyčok (údajně je to dvouletka). Dorostl cca 70 cm, nekvetl, neplodil. Na záhonku zabírá dost místa, takže přemýšlím, jestli je možné, že to příští rok dožene a vykvete nebo jestli spíš uhyne. V takovém případě bych ještě teď uvolnila místo na záhoně pro jiné zelené zájemce :-) Nemáte někdo s pěstováním artyčoku zkušenosti?
Gwenaa: Kytka je to opravdu krásná, zejména když kvete. Zabírá ale dost místa. Při 70 cm výšky zabírá zhruba plochu 1 m2 - což je v zaleninovém záhonku opravdu dost. Navíc se těžko podsahuje, protože má takto mladý doširoka převisající listy...
YOS: Nikdo dosud neodpověděl, tak to zkusím já bez zkušeností. Zkušenosti mám s ostropestřem a podle mne pěstování je stejné, s tím rozdílem, že artyčok není  moc otužilý, max. krátce do -10°C. Kořeny se musí na zimu dobře zakrýt slámou nebo nahrnutím hlíny, aby nezmrl kořen a přikrýt hlíněným květináčem proti vlhku, aby kořeny neshnily. Druhá možnost je kořen vykopat a zazimovat někde ve sklepě. Na pěstování poupat potřebujete velké množství rostlin, takže i velkou zahradu. Z poupěte, který je velký asi jak větší tenisový míč získáte 2 jednohubky. Je nutné odstranit všechny tvrdé zákrovní listeny, odřiznout kus špičky a po rozpůlení odstranit vnitřní chloupky. Odhalené mladé části okamžitě potíráme citronem a házíme do osolené vody, aby delikateska nezčernala. Po propláchnutí se vaří v čisté, slané a citronové vodě asi 10-12 minut. Po požití zůstane v puse velice příjemná chuť. Já je miluji. Dají se jíst i vybělené řapíky.

Všechno jde tak, jak má jít.
Eva N E: Artyčok jsem nikdy nepěstovala, ale viděla jsem , jak se pěstuje. Četla jsem, že artyčok je dvouletka, ale existuje i druh, který se pěstuje jako letnička. Není tak mohutný jako druh, který kvete druhým rokem. Rostliny byly vzdáleny od sebe kolem 40 cm. Sazenice, asi 10 cm vysoké , vysadili koncem prosince na konečné stanoviště. - podotýkám, že se jedná o přímořskou oblast - Chodila jsem se na ně občas podívat a fotila, kolik povyrostly wink Naposledy jsem je viděla 8.dubna a to už jich byla polovina sklizených . Takže celá vegetační doba trvala , když vezmeme ,že nějaký čas rostly sazenice, přibližně 4 měsíce. Tak si myslím, že tento druh by vyrostl ke sklizni za léto i u nás. Pakliže by bylo teplé léto .

Co se týče velkého množství rostlin, aby měly poupata, jak píše YOS, nejsem si tak jistá. Viděla jsem v zahradách , že někdo měl jen 2 rostliny a na každé bylo 5-6 poupat. I srdce poupěte je větší než 2 jednohubky wink Když se oloupou svrchní listeny a vydlabe vnitřek, zbyde nám něco jako menší kompotová miska silná 2-3 cm .
Editoval Eva N E (14.06. 2014 02:36:32)
cz
Artyčok - 10ledna 2014 (Cynara scolymus)
Artyčok - 10ledna 2014 (Cynara scolymus)
cz
Artyčok - 31 prosince 2013 (Cynara scolymus)
Artyčok - 31 prosince 2013 (Cynara scolymus)
cz
Artyčok - 8 dubna 2014 (Cynara scolymus)
Artyčok - 8 dubna 2014 (Cynara scolymus)
cz
Artyčok 6 března 2014 (Cynara scolymus)
Artyčok 6 března 2014 (Cynara scolymus)
cz
Artyčok 8 dubna 2014 (Cynara scolymus)
Artyčok 8 dubna 2014 (Cynara scolymus)
YOS: Evi, píšete mistička, to znamená, že odstraníte listy, které jsou volné a celý vršek seříznete? Necháte vlastně jen semeník? Náhodou jsem měla ještě trochu v ledničce, tak jsem udělala foto a posílám.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Artyčok zeleninový, artyčokové poupě (Cynara scolymus)
Artyčok zeleninový, artyčokové poupě (Cynara scolymus)
Eva N E: Asi ano, YOS. Osobní zkušenost nemám, takže nevím, jestli ta mistička vznikne z poupěte, nebo z ještě nezralého semeníku. Já se přikláním k druhé možnosti. Jedla jsem jen poupě, to znamená jen rozebrat a  olíznout wink ty lístky. Skoro nic z něho nezbylo. Žádná mystička smile  Ale Vy máte ta poupata opravdu maličká. V Lib jsou velká jako velký grep .Ta mistička vypadala jako přepůlený kedluben, s vydlabaným středem. Budu se na to muset zeptat, co to přesně je. Viděla jsem to už opracované, bez těch lístků. Takže nechci uvádět nepravdivé informace.
YOS: "Skoro nic z něho nezbylo".... přesně tak Evi jak píšete. Koupíte si plnou tašku a máte jen 1 talíř a plnou tašku odpadu. Měla jsem pocit, že odpadu je mnohem více jak artyčokových poupat. S odpadem se nedá vůbec nic dělat. Zkouším zákrovní listeny usušit, ale pořád jsou tuhé ale né tvrdé, aby se daly rozdrtit na prášek. Ještě to pořád suším, uvidím.  Artyčoky patří mezi zdravé delikatesky.  Evi, na Vašem obrázku poupěte artyčoku je poupě už přerostlé. Listeny by měly být ještě zavřené. Venkovní listeny jsou i po uvaření dřevnaté, nedají se jíst.
Editoval YOS (14.06. 2014 16:40:14)

Všechno jde tak, jak má jít.
Eva N E: YOS , v Lib se prodávají už takto  " přerostlá " poupata. Veliká. Já to jedla jen v restauraci . Poupě je uvařené celé, postavené v misce. Odlamují se z něho jednotlivé zákrovní listeny a spodní, vnitřní část ztluštělého listenu se namočí do speciální pikantní omáčky. Pak se to celé olízne a vysaje. Až se celé poupě rozebere , že z něho nic nezbyde. Je to delikatesa jen na okošt. Člověk se tím nenají wink

K opravdovému vaření se používají mističky wink
YOS: Evi to není ani maso, ani špagety, abyste se toho najedla,  ale zelenina a velice zdravá. Podporuje funkci žlučníku a tím pomáhá vylučovat tuky, cholesterol, cukr a jedovaté látky z našeho těla. Ochraňuje naše játra. Jako lék není vhodný pro lidi s těžkou poruchou ledvin.
Editoval YOS (14.06. 2014 19:37:39)

Všechno jde tak, jak má jít.
Jan Kolman: Přicházím sice s příspěvkem dost pozdě, ale vyhledal jsem v několika knihách informace o kuchyňské přípravě artyčoků.
Používají se poupata, která, jak píše YOS, musejí být zcela uzavřená, listeny nesmějí odstávat - takové poupě je již před rozkvětem  a květní lůžko úboru bývá už tvrdé - k jídlu se užívá pouze toto květní lůžko, čili spodek úboru. Pokud se koupí na trhu, jsou asi sklizené ve správné zralosti - přezrálé by koupil jen začátečník Podle kuchařských knih je nutno poupě zbavit všech tvrdých částí a seříznout základy květů na horní straně. Očištěná květní lůžka se dají na několik minut vařit do slané vody nebo se rovnou dusí s česnekem a bylinkami. Podle sicilského receptu se neodstraňují všechny listeny, ale plní se směsí ze sardelových filátek, housky, česneku a dalších ochucovadel a dusí se hodinu v troubě. Pak se to asi doupraví přímo na talíři.
  Někde jsem četl, že podobnou chuť, jako artyčoky mají nedozrálá květní lůžka pupavy bezlodyžné ( Carlina acaulis ), která se prý mohou jako artyčoky upravovat. S tím osobní zkušenost mám - jako děti jsme si tyto květní úbory upravovali, samozřejmě syrové. Musí se celá rostlina uříznout, opatrně zbavit pichlavých listů, odstranit zákrovní listeny a seříznout základy květů - ty jsou v puse nepříjemné. Konzistenci to má trochu jako kedlubna, ale s jakoby oříškovou příchutí. Po takovém "zpracování" ale z celého úboru zbude jen celkem nepatrná část, u artyčoků to bude podobné, ale jsou podstatně větší.
Další informace v článcích o rostlinách
Cynara scolymus - artyčok zeleninový Cynara scolymus - artyčok zeleninový
Výška: 100-150 cm Květ: modro-fialový, VII. - IX. Ano, i Vy si můžete na zahradě vypěstovat vlastní artyčoky, nemluvě o nesporné dekorativnosti této rostliny. Artyčoky pro konzumaci se u nás byly pěstovány již před více jak sto roky a sice jako lahůdková zelenina …
Cynara cardunculus - artyčok kardový Cynara cardunculus - artyčok kardový
Kardy, botanicky artyčok kardový (Cynara cardunculus), jsou ve Francii a ve francouzské části Švýcarska tradiční vánoční zeleninou. Pro jejich pěstování je důležité vybrat si slabě ostnitou odrůdu …
Cynara scolymus - artyčok (PROVOBIS) Cynara scolymus - artyčok
Artyčok je vytrvalá bylina, kterou pěstujeme tři až čtyři roky. První rok rostlina pouze sílí, hlavní sklizeň nastává až v následujícím období …
PRO VOBIS, s.r.o. | 06.08. 2011
Cynara scolymus - artyčok zeleninový Cynara - artyčok
Velká, přitažlivá bylinka se jako zelenina a mírné projímadlo pěstuje po tisíciletí. V současnosti je v oblibě jako ozdobná rostlina dodávající zahradě strukturu a výšku. V Austrálii je považována za plevel a zkoumá se možné využití jako zdroj zimního krmiva …
Euromedia Group k.s. | 24.09. 2008