garten | List stromu#1 Neznámý strom - určení podle listů | 03.11. 2010 11:03:31
Neznámý strom - určení podle listů
Dobrý den,
měla bych na Vás prosbičku. V příloze jsem Vám poslala list stromu a ráda bych věděla o jaký strom může jít. List má upostřed délku 30 cm, překvapilo mě, že i tak velké listy existují.
Děkuji za odpověď. HO České Budějovice
Dotaz zaslaný mailem na garten.cz
#2 Neznámý strom - určení podle listů | 03.11. 2010 11:22:07
- Marie Fárová
Re: Neznámý strom - určení podle listů
Velké srdčité listy má katalpa trubačovitá i paulovnie plstnatá, ale podle tohoto usychajícího listu jistotu, že je to tento strom, nemám.
Myslím, že v Českých Budějovicích mám stromy zmapované, napíšete-li, v kterém místě se strom nachází, odpovím Vám přesněji.
Editoval Marie Fárová (03.11. 2010 14:26:15)
#3 Neznámý strom - určení podle listů | 04.11. 2010 18:50:07
- janko39

Re: Neznámý strom - určení podle listů
Souhlasím s paní Fárovou - mohla by to být jak katalpa,tak i paulovnie. Podobně velké listy mají ale i některé druhy topolů. Pomohl by celkový snímek dotyčného stromu. Ze snímků pí.Fárové jsou dobře patrné plody katalpy, podobné luskům, nebo viržinkám. Dospělá paulovnie má zase dobře viditelné tobolky, které na stromě přetrvávají i po opadu listů.
Topoly na jaře vyvíjejí jehnědy a samičí stromy později uvolňují ochmýřená semena.To by pro Vás mohlo být též znakem,umožňujícím určení.