YOS: Svatojánský chléb, Karob, Rohovník obecný - pěstování
Ahoj forum,
Ze subtropického stromu Ceratonia siliqua,  české názvy jsou Svatojánský chléb, Karob nebo Rohovník obecný mám několik lusek dovezených z jižní Francie asi před 3 lety. Vím, že lusky i semena jsou jedlé a dokonce zdravé. Dnes při úklidu jsem na ně narazila a přemýšlím co snimi. Jsou suché a tvrdé, kousek jsem ochutnala. Semeno se nedá rozkousnout, tvrdší jak beton. Včera na návštěvě jsem s hodou okolností jedla slané pečivo, ve kterém byly tvrdé 'černé' kousky, málem jsem si na nich nevylomila zuby. Myslela jsem si, že to může být oprýskaná vrstva z polévané nádoby - email, ale dnes vím skoro určitě, že to byly rozdrcené lusky Svatojánského chleba. smile
Obracím  se Vás, zda máte někdo zkušenosti se sázením nebo používáním těchto vzácných plodů??? Děkuji YOS.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Svatojánský chléb - lusky a semena 1 semeno - 1 karát (Ceratonia siliqua)
Svatojánský chléb - lusky a semena 1 semeno - 1 karát (Ceratonia siliqua)
Ascam: Zcela jednoduché - dát do vody do mělké misky na topení a nechat 3 měsíce kvasit - jen dolévat vodu. Pak začnou klíčit. Mě jich vzešlo strašně moc, rozdala jsem, nechala jsem si jen 6 rostlinek - zatím dvouletých. Co jsem četla, tak se dá urychlit kyselinou sírovou nebo tím, že to projde zažívacím ústrojím slona smile))
YOS:

Ascam napsal(a):

Zcela jednoduché - dát do vody do mělké misky na topení a nechat 3 měsíce kvasit - jen dolévat vodu. Pak začnou klíčit. Mě jich vzešlo strašně moc, rozdala jsem, nechala jsem si jen 6 rostlinek - zatím dvouletých. Co jsem četla, tak se dá urychlit kyselinou sírovou nebo tím, že to projde zažívacím ústrojím slona smile))


Ahoj Ascam,
děkuji za reakci. Mám štěstí, že se bude ještě 3 měsíce topit. Zkusím, ale mám obavy, že to bude cítit...hmm


Všechno jde tak, jak má jít.
janko39: Podle mých zkušeností není nutno nechávat kvasit celé lusky.  Podobně jako u vzdáleně příbuzné Gleditsie,  vyloupaná semena v březnu máčejte 24 hod. ve vlažné vodě.Změklou slupku je vhodné ( ale ne nutné )po stranách opatrně ostrým nožem, nebo žiletkou naříznout, ale pouze slupku - ne až do hmoty semene. Pak vysejte do hodně propustné, spíše písčité zeminy a udržujte v teple. Zemina by měla být stále jen mírně vlhká.
  Když mladé rostlinky vyklíčí a na děložních lístcích vynesou slupku, buď počkejte, jestli sama odpadne, nebo po porosení ( aby nezaschla a neztvrdla ) opatrně slupku sundejte - pozor - rostlinky jsou velmi křehké !
  Další pěstování je už celkem snadné. Je to rostlina, která má ráda hodně slunce a tepla, spíše neutrální,nebo mírně alkalickou a propustnou zeminu a dobře snáší sucho. Do konce června můžete i přihnojovat, pak už nehnojte, aby výhony dobře vyzrávaly.
  Přezimuje ve světlé a chladné místnosti při teplotě 8 - 12°C a velmi mírné zálivce ( asi jako muškáty ). Při přezimování sledujte, aby rostliny nebyly napadeny mšicemi, nebo červci.
Ascam:

janko39 napsal(a):

Podle mých zkušeností není nutno nechávat kvasit celé lusky.  Podobně jako u vzdáleně příbuzné Gleditsie,  vyloupaná semena v březnu máčejte 24 hod. ve vlažné vodě.Změklou slupku je vhodné ( ale ne nutné )po stranách opatrně ostrým nožem, nebo žiletkou naříznout, ale pouze slupku - ne až do hmoty semene. Pak vysejte do hodně propustné, spíše písčité zeminy a udržujte v teple. Zemina by měla být stále jen mírně vlhká.
  Když mladé rostlinky vyklíčí a na děložních lístcích vynesou slupku, buď počkejte, jestli sama odpadne, nebo po porosení ( aby nezaschla a neztvrdla ) opatrně slupku sundejte - pozor - rostlinky jsou velmi křehké !
  Další pěstování je už celkem snadné. Je to rostlina, která má ráda hodně slunce a tepla, spíše neutrální,nebo mírně alkalickou a propustnou zeminu a dobře snáší sucho. Do konce června můžete i přihnojovat, pak už nehnojte, aby výhony dobře vyzrávaly.
  Přezimuje ve světlé a chladné místnosti při teplotě 8 - 12°C a velmi mírné zálivce ( asi jako muškáty ). Při přezimování sledujte, aby rostliny nebyly napadeny mšicemi, nebo červci.


Nemyslela jsem celé lusky - jen semena. Ona jsou tvrdá jak kámen a 24 hodin s nimi ani nehne. Naříznutí jsem tedy nezkoušela, ale vzhledem k tvrdosti a hladkosti slupky semene bych se bála, že jediné, co naříznu, bude ruka big_smile

Ascam:

janko39 napsal(a):

Po změknutí slupky už to naříznout jde - semeno pak lépe nassává vodu a klíčení se o něco urychlí.


Věřím, ale mě ta slupka změkla vážně až po třech měsících macerování - a to pak začala semena klíčit sama. Nevím, jestli jsem měla tedy nějaký extrémně tvrdý druh, nebo proč to. Ptala jsem se právě i v botanické zahradě a tam mi řekli to o kyselině sírové a sloním zažívacím ústrojím. smile

YOS: Odvolávám se co jsem slíbil, slibuji ...něco jiného...podobně jak říká král v pohádce Pyšná princezna.
Napsala jsem totiž, že semínko rohovníku je 3.den změklé. Není to pravda. Zkusila jsem to totiž znovu a po týdnu je pořád tvrdé jako skála. Jak je to možné??? V prvním pokusu jsem totiž měla ve vodě 3 druhy semínek a to jedno 'korkovité' pouštělo zřejmě látky, které rychle zahnívaly a tím proces změknutí semínka rohovníku urychlilo.
Askame máte 100% pravdu. Věřím, že v čisté vodě se doba změknutí prodlouží na ty 3 měsíce.

Všechno jde tak, jak má jít.
step.ivan:

Ascam napsal(a):

Zcela jednoduché - dát do vody do mělké misky na topení a nechat 3 měsíce kvasit - jen dolévat vodu. Pak začnou klíčit. Mě jich vzešlo strašně moc, rozdala jsem, nechala jsem si jen 6 rostlinek - zatím dvouletých. Co jsem četla, tak se dá urychlit kyselinou sírovou nebo tím, že to projde zažívacím ústrojím slona :)))


Dobrý den
Již víc jak deset let sháním Rohovník obecný, ze zajímavosti a také pro bonsaiovou tvorbu. Mohu Vás požádat o radu, kde sehnat rostlinku. Nebo jinou zkušenost.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Štěp Ivan, step.ivan@seznam.cz, tel: 603805554

: Ahoj, zrovna se díky mizernému počasí nudím v Poreči na pokoji a čtu si, co s právě zakoupeným svatojánským chlebem (koupil jsem ho tady, jako exotickou, mlžnou vzpomínku na to, že ho v mém mládí někdo přinesl do naší domácnoti).
Takže koupit lze třeba v Chorvatsku (asi je to záležitost krátkodobá, jako svatojánci na lukách), případně nějaké semínka můžu přenechat. Mirek (Praha)