houba | Hořec (Gentiana)#2 Hořec | 19.01. 2011 22:35:22
- bala
Re: Hořec
Potřebuje humózní, hlinité, propustné, vlhčí půdy. Polostinné až stinné polohy. Hořec jarní, Clusiiův a bezlodyžný potřebují vápenaté půdy. Hořec tolovitý potřebuje kyselejší půdy.
Víte jaký máte hořec? Možná stačí vyměnit půdu......
#3 Hořec | 20.01. 2011 18:59:41
- houba
Také mám na zahrádce hořec a jako všechny ostatní rostliny,tak i hořec jsem zasadila s tím,že buď poroste nebo ne.Literatuře moc nevěřím,tak když se mi něco líbí,zkouším to.Ten můj roste v jílovité půdě už několik let.Nikdy jsem ho neokopávala(hlína je jako beton) a kvete každý rok.Nevím,jak je to možné,ale ta červená hlína mu asi vyhovuje.
#5 Hořec | 21.01. 2011 12:12:20
- skalka
Předpokládám, že máte vysazen nejběžnější druh hořce - Gentiana acaulis. Ten je velmi nenáročný. Jak píše jedna z přispěvatelek přede mnou, co se píše v literatuře není vždy směrodatné. Ten můj roste, dá se říci, přímo na úpale - na jižně orientované skalce. Tedy žádné vlhko ani polostín a kvete nádherně již 18 let. Je ale pravda, že roste na vápencové skalce. Dobře se mi daří ještě Gentiana septemfida - tzv. letní hořec, ale ostatní druhy jsou velice choloustivé a opravdu vyžadují buď vyšší nadmořskou výšku nebo spíše podmáčená, kyselejší stanoviště, což na mé horké skalce není.
Takže radím - zkuste přidat nepatrně vápence, trochu přihnojit, popřípadě zkuste přesadit na jiné místo, kde se mu třeba zalíbí.![]()