#1 Petúnie - předpěstování petúnií | 09.02. 2011 11:51:08
- jitula
Petúnie - předpěstování petúnií
Dneska jsem zasadila semínka petúnií, našla jsem si k tomu pár rad, třeba se budou hodit i osatním
Předpěstování sazenic
Osivo petúnií vysejte v únoru až březnu. Lednové výsevy nejsou vzhledem k nižší intenzitě světla vhodné.
■ Po dobu klíčení udržujte teplotu 20–22 °C a vysokou vzdušnou vlhkost.
Po vyklíčení více větrejte, zabráníte tím padání klíčních rostlin.
■ Po 10–14 dnech snižte teplotu na 16–18 °C a zajistěte semenáčkům dostatek světla. Zabráníte tím vytahování rostlin, pomaleji rostoucí sazenice budou kompaktní a košaté.
■ Po dvou týdnech, kdy už jsou rostlinky dost silné k uchopení, je přepikýrujte a později přesaďte do květináčků.
■ Substrát v květináči udržujte přiměřeně vlhký, ne přemokřený. Vyhnete se kořenovým chorobám, které se projevují na sazenicích žloutnutím spodních listů a hnědnutím kořenových špiček. Petůnie
#2 Petúnie - předpěstování petúnií | 09.02. 2011 13:59:26
- vikulda
Re: Petúnie - předpěstování petúnií
Co prosím znamená výraz přepikýrujte? ![]()
Děkuji za vysvětlení
#3 Petúnie - předpěstování petúnií | 09.02. 2011 19:57:14
- jitula
Přepikýrovat znamená vydělat pomocí špejle nebo podobné tyčinky a nasadit do o stupeň většího květináčku.
#4 Petúnie - předpěstování petúnií | 09.02. 2011 20:12:29
vikulda: Pikýrování viz přepichován na http://www.zahrada-cs.com/a/cz/6252-slovnicek-o-p/
Přepichování: Opatrné izolování vzešlých jednotlivých semenáčků z výsevové misky do květináčů, sadbovačů nebo přepichovacích truhlíků (hovorově pikýrování).
#5 Petúnie - předpěstování petúnií | 09.02. 2011 20:26:43
- Rose
Po přepichování jsou rostliny silnější s bohatým kořenovým systémem.
Vzešlé rostlinky přepichujeme ve stadiu děložních lístků nebo při vytvoření prvních pravých lístků. Přitom můžeme přidat do zeminy rašelinu, kompost. Rostliny pak vytvoří soudržnější kořenový obal. Sazeničky, které jsou hodně vytáhlé nebo napadené padáním klíčních rostlin – vyřadíme.
#6 Petúnie - předpěstování petúnií | 10.02. 2011 22:22:30
- bala
Přidávám jeden odkaz na zdárné pěstování petuníí,surfinií, já je vysela /surfinie/ jen jednou... je lepší je pěstovat pod stříškou, kde je vítr a déšť nezničí, a taky mi je napadli zřejmě svilušky...tak jsem to vzdala...pěstuji převislé muškáty, které nejsou tak chulostivé, jsou odolnější než-li petunie či surfinie... http://www.ireceptar.cz/zahrada/okrasna … rostlinky/
#7 Petúnie - předpěstování petúnií | 10.02. 2011 23:44:15
- Marvella
Surfinie i petunie jsou nádherné, ale někdy se mi také stane, že uprostřed léta jsou tak ošklivé, že je vyhodím a musím osadit truhlíky znova. Nesmí do nich pršet a nesmí vyschnout, obojí je ničí. Ale stejně každý rok neodolám, protože ty barevné koberce, to je prostě nádhera.
#8 Petúnie - předpěstování petúnií | 11.02. 2011 09:21:20
- jitula
To je pravda, vyžadují spíše chráněné osluněné stanoviště, máme naštěstí zastřešený balkón, takže do truhlíků nenaprší. Ale ty, co míváme vysazeny na dvorku ty ukončí sezonu o hodně spíše, zvlášť při vydatných deštích. Ale jinak jsou to vděčné květinky.
#9 Petúnie - předpěstování petúnií | 11.02. 2011 09:24:14
- blanka12
Já odtrhávám odkvetlé květy a ony pak ještě krásně kvetou.
#10 Petúnie - předpěstování petúnií | 11.02. 2011 11:45:54
- Marvella
Také se snažím otrhávat květy, aby se netvořily semena, ale máme truhlíků a květináčů tolik, že to nestíhám, jak by bylo třeba.
#11 Petúnie - předpěstování petúnií | 11.02. 2011 11:57:21
- bala
Pokud nechcete mít práci s otrháváním odkvetlých květů, je lepší si místo surfinií a petunií, vysadit milionbels, které jsou velmi bohatého květenství , ale také musí být pod stříškou, aby na ně nepršelo a i v závětří, jelikož jsou velmi křehké....udělají stejnou parádu, jako surfinie a nemusí se otrhávat květy...dalším řešením pro nádherný bohatý růst a také kvetení, jsou zavlažovací truhlíky, kde zemina nevysychá a nehrozí ani její přemokření, rostina si vezme tolik vody, kolik ona sama potřebuje....mám s nimi výborné zkušenosti.....
#12 Petúnie - předpěstování petúnií | 11.02. 2011 17:29:17
- houba
Petůnie si pěstuju ze semínek,nikoli však z pelet. Pelety už jsem několikrát koupila a nebylo z toho vůbec nic.V sáčku jich je hodně málo a připadá mi,že seju jen ten obal,kterým jsou semínka obalená.Z neobalených semínek mi petunie vždycky vyrostou .A kdyby mi někdo poradil,kde sehnat semínka milionbels,byla bych moc ráda.V obchodech mi říkají,že to neberou,protože si každý koupí sazeničky.
#13 Petúnie - předpěstování petúnií | 21.03. 2011 20:58:55
- tucik
- **
Asi neexistuje nějaký druh petúnií, který nevyžaduje slunné stanoviště, že? Líbí se mi minipetúnie a milionbelsky, ale východní strana jim nějak nesvědčí. Nevíte o něčem, co by šlo na východ mimo muškátů???