Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Popínavá letnička - popnutí zdi | 10.02. 2011 08:07:57

jitula

Popínavá letnička - popnutí zdi

Na zahrádce máme nevzhlednou zeď, kterou bysme potřebovali něčím zakrýt, poraďte nějakou bujnou rostlinu, která ale po růstu nebude příliš těžká aby zeď nezdemolovala, spíše třeba nějakou letničku ze semínek, je vhodný sléz nebo hrachor?

#2 Popínavá letnička - popnutí zdi | 10.02. 2011 08:36:59

Marvella

Re: Popínavá letnička - popnutí zdi

Dobrý den, se slézem nemám zkušenost, hrachor je pěkný, ale nebude tak košatý. Mám na některých částech zimolezy, ty rostou poměrně rychle, ale ne zase tak rychle, aby Vám hned pokryly zeď. Dobrá je i ozdobná fazole, různé druhy svlačců, Mina lobata. Co se týče letniček, tak je široký výběr, záleží co se Vám líbí. Já upřednostňuji trvalky, takže již zmiňované zimolezy, popínavé růže, břečťan, pnoucí hortenzie, trubače (rostou pomaleji, některé potřebují pevnější ukotvení, ale je to napořád). Marcela

#3 Popínavá letnička - popnutí zdi | 10.02. 2011 13:01:23

bala

Mám výbornou zkušenost s Povíjnicí, která sice potřebuje oporu, ale je kvete bohatě různými barvami a dokonale dokáže zakrýt zeď....roste velmi rychle....zde je odkaz... http://www.zahrada-cs.com/a/cz/3664-ipo … trojbarvy/

#4 Popínavá letnička - popnutí zdi | 10.02. 2011 15:45:16

jitula

Povíjnice to je svlačec nebo něco jiného?

#5 Popínavá letnička - popnutí zdi | 10.02. 2011 17:36:36

bala

Ne, svlačec to není, je to název popínavky, která se i sama vysemeňuje, každoročně ji musím v zahradě likvidovat na místech, kde ji nechci....ale je velmi krásná, květy jsou ráno jiné barvy, na sluníčku se jim barva změní....je nenáročná a velmi krásná...večer přidám foto mé povíjnice, která se sama vysemenila...zde je obrázek povíjnice....
http://www.zahrada-cs.com/a/cz/3664-ipo … trojbarvy/

Editoval bala (10.02. 2011 20:28:26)

#6 Popínavá letnička - popnutí zdi | 10.02. 2011 21:14:56

kmotr1

Pro vonné a výrazné květy jsou oblíbené okrasné hrachory. Hrachor vonný kvete červeně, modře, fialově i bíle, v široké škále odstínů. Pne se pomocí úponků do výše jednoho až dvou metrů. Je ideální k oživení drátěných plotů. Nejlépe poroste na teplém, slunném místě a v humózní, živinami dobře zásobené půdě.
Zářivě kvete i jihoamerickálichořeřišnice větší, která je navíc léčivou rostlinou proti infekcím močových cest – mladé listy můžeme použít na salát. 
Dále fazol šarlatový, který velmi rychle roste a kvete zářivě červenými, motýlovitými květy. Jeho plody jsou jedlé, můžete je uvařit jako jakékoli jiné fazole. Rostlině prospívá slunce, ale dobře snáší i polostín.
Povijnice tříbarevná vyniká až deset cm velkými nálevkovitými květy, které se rozvíjí v červenavé barvě a v plném květu zmodrají. Jejich tvar a blankytně modrá barva upoutá, povijnice je navíc hustě olistěná až 10 cm velkými, srdčitými listy. Pne se do výše tří metrů, kolem opory se ovíjí. Bujně roste na slunném, chráněném stanovišti a ve výživné, humózní půdě.

#7 Popínavá letnička - popnutí zdi | 11.02. 2011 09:36:50

jitula

Asi skloubím okrasné s užitečným, fazolky budu moci dále použít a povíjnice či hrachor budou zase nádherně kvést.

#8 Popínavá letnička - popnutí zdi | 08.04. 2011 23:41:57

ambra
**

Já mám dobrou zkušenost s povijnicí a hrachorem, krásně kvetou a hrachor navíc krásně voní.

#9 Popínavá letnička - popnutí zdi | 28.07. 2011 09:16:39

Janickam34
**

Mám výbornou zkušenost s popínavou růží, dobře se mi chytil také hrachor a nebo klasické hroznové víno (na jižní zdi). Důležité ale je, nenechat rostlinu popínat přímo po zdi, ale pomoct jí buď nějakými hranoly, mně se osvědčila ozdobná mříž přidělaná na zeď. Je tam pak prostor, aby zdivo dýchalo a kytka ho zároveň chrání.

Zápatí