#2 Magnólie - řez | 11.02. 2011 14:55:23
- bala
Re: Magnólie - řez
jitulo, našla jsem na jednom diskusním foru tyto dvě odpovědi......
1. Magnolie patří k několika stromům a keřům, které opravdu nepotřebují řez. Sama si vytváří pěknou korunu, a kvete rok od roku bohatěji. Pokud chcete malý stromek, tak si vyberte odrůdu, která je už sama od sebe menší, nebo roste keřovitě.
2..Magnolie - pěstování a střihání
Magnolie se z důvodu rozkošatění nebo násady na kvetení zásadně nestříhá!!! Řez u magnolie se provádí pouze z důvodu odstranění suchých větví nebo když nám přerůstá do nežádoucího prostoru. Snáší řez v každém období. Já jej provádím po odkvětu a rány ošetřím stromovým balzámem.
Podotýkám, že dnes se prodávají magnolie s menším vzrůstem pro ty, kdo jsou nějak v zahradě prostorově omezeni. Naše školky je dováží, tuším z Holandska. Je pravda, že i květy jsou menší.
Dále bych chtěl podotknout, že magnolie nasazuje na květ již v létě
Jadrný j
Taky jsem měla magnolii a potřebovala jsem ji ostříhat, ale zahradník mě od toho zrazoval...nechala jsem ji tak, kvetla nádherně, ovšem manžel mi ji vykopal, protože prodlužoval garáž a zavazela mu, po přesazení se totiž špatně ujímá, tak jsem o ni přišla....
#3 Magnólie - řez | 11.02. 2011 21:02:30
- jitula
Re: Magnólie - řez
O nižších formách jsem neslyšela, zkusím se zeptat u nás v zahradnictví, jestli ji objednají, nevíte odrůdu? Nebo neviděla jste ji v některém zásilkovém katalogu? Nižší forma by se hodila. A je možné nadělat řízky z původní? Jak se řízkuje?