YOS | Sporýš zahradní Lanai Lavender star, (Verbena hybrid)#1 Sporýš - železník, přezimování | 28.02. 2011 16:56:50
- jitula
Sporýš - železník, přezimování
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v jakém stavu by nyní měly být rostlinky sporýše po přezimování. Dívali jsme se na ty naše a jsou jako kdyby celé suché, ostříhané je máme už od podzimu, asi 7 cm vysoké a nic na nich není zeleného, je to tak dobře? Obrazí teprve? Nebo spíše budou na vyhození? Nemáme s tím zkušenosti, vždycky jsme je kupovali jako nové rostlinky, protože nám přes zimu nevydrželi, letos jsme je ale zkusili nechat a tak nevíme, co se s nimi má dít.
#2 Sporýš - železník, přezimování | 28.02. 2011 23:03:06
- YOS
Re: Sporýš - železník, přezimování
Nevím jaký druh sporýše máte a kde přezimovaly. Řekla bych, že se zatím nachází v zimním stavu. Verben je několik druhů. Většina okrasných jsou trvalky s krátkou životností a většinou neotužilé. Dobře vysemeňují, takže máte naději, že budete mít potomky.
Všechno jde tak, jak má jít.
#3 Sporýš - železník, přezimování | 05.08. 2011 10:32:18
- Misa.linhartova
- *
Dobrý den, mám takový malý problém, doma pěstuji sporýše - hybrida. Semínka jsem si koupila a zasadila jsem jí do květináče. Kytka mi odpočátku roste a přitom jí žloutnou listy a nevím, kde dělám chybu. Prosím o radu.
Děkuji předem a přeji hezký den. S pozdravem Míša
#4 Sporýš - železník, přezimování | 05.08. 2011 10:52:54
- YOS
Sporýše pěstujete v bytě? Myslím si, že by měl být alespoň na balkoně. Verbeny -sporýši nemají rády přelití a málo hnojiva. Malý dodatek - toto téma bylo otevřené jako sporýš - železník. Jedná se o úplně jiný druh než je sporýš zahradní. Přikládám foto.
Editoval YOS (05.08. 2011 14:20:50)
#5 Sporýš - železník, přezimování | 05.08. 2011 18:40:10
- jitula
Letos ty sporýše v truhlících máme také otřesné. Počasí jim vůbec nepřeje. Máme na nich padlí, mšice a fleky od vytrvalých dešťů. Chtěly by schovat někde pod stříšku. Nevím, kde je pěstujete, asi máte na mysli ty klasické, co prodávají předpěstované jako letničky? Řekla bych, že to je hodně tím počasím, a také mají rádi hodně hnojiva a lehký substrát, ne však přemokření.
#6 Sporýš - železník, přezimování | 15.08. 2011 09:23:20
- Marvella
Dobrý den, koupila jsem si již krásně vzrostlý sporýš argentinský - Verbena bonariensis jako trvalku. Sice jsem vyčetla, že v našich podmínkách nemá téměř žádnou šanci přezimovat. Nemáte prosím někdo zkušenost konkrétně s touto rostlinkou? Verbeny jinak pěstuji jako klasické letničky. Děkuji. Marcela
#7 Sporýš - železník, přezimování | 15.08. 2011 13:32:25
- jitula
O sporýše se staráme podobně jako o muškáty, Všechny suché a nevzhledné vytáhlé stonky a listy ostříháme, uložíme na chladnější místo, tam, kam muškáty, snížíme zálivku, přestaneme hnojit. Občas kontrolujeme. Po zimě přesadíme, popřípadě sestřihneme, začneme s vydatnější zálivkou a pravidelným hnojením.
#8 Sporýš - železník, přezimování | 15.08. 2011 13:44:04
- YOS
Jitulo, napsala jste to velice stručně a jasně. Nedá mi to Vám toto Jitulo nenapsat. Doufám, že se Vás nedotknu. To bych nerada. Při čtení Vašeho příspěvku jsem se musela trochu zasmát a byla jsem ráda, že nejsem sama, která přehazuje písmenka. ' O sporýše se satráme'. Stává se mi to totiž poslední dobou častěji a nevím co to znamená. Neví to někdo? Snad rychlejší myšlení než ruce???
#9 Sporýš - železník, přezimování | 15.08. 2011 15:25:48
- Marvella
Děkuji děvčata za radu, ale nepotěšily jste mě! Já bych nejraději rostlinku nechala v záhonu, to ale asi podle Vás bude riziko. Udělala jsem to tak i s mombréciemi a kvetou mi nádherně už několikátý rok. Jakékoliv vyndavání ze země na zimu a skladování mě netěší, protože toho mám hodně. Ale ještě jednou díky. Marcela