YOS: Dnes jsem vařila kopřivovou polévku z vlastní zahrady.
Na tuku jsem zpěnila nakrájenou cibuli a česnek a nechala pod pokličkou měknout asi 5 minut. Přidala jsem omyté vrcholky a listy kopřiv, nakrájené pampeliškové listy a chvíli nechala dusit pod pokličkou. Asi 1 l horké vody a kostku bujonu jsem vařila 10min. Rozmixovala ponorným mixérem a nechala na ohni přivést do bodu varu a odstavila. Na prkénku jsem měla nakrájenélístečky rukoly, libečku (sotva vylezlý 4cm), mladého česneku, zelené cibulky a několik květů sedmikrásek. Doplnila vařenými, omaštěnými jáhly. Opepřit a dosolit.
Lze kombinovat i s petrželkou, pažitkou a jinou zeleninou.
Editoval YOS (25.03. 2011 15:52:23)

Všechno jde tak, jak má jít.
jitula: To nezní zrovna lákavě. Nevím, nevím, jestli bych to jedla. Ale určitě bych to ochutnala. A jaký to bylo? Čemu se dala chuť přirovnat? Nemám ráda ani kopřivový čaj, musím si sušené kopřivy do čaje namíchat třeba s trochou máty peprné. Ale proč ne, určitě je to zdravé a když to někomu chutná:)
YOS: Jitulo, nepoznala byste, že polévka byla udělaná z kopřiv. Klidně jsem mohla tvrdit, že je ze špenátu. Kopřiv jsem nedala moc, tak 1 plnou hrst (20 špiček) na 1l vody. Manžel to snědl ani nemrkl. A to je co říct, protože on polévky zrovna nemuí. Vloni mi vysemenila rukola, která už má 8cm lístky. Dala jem jich tam asi 5 nebo 6 lístečků. Ta tomu dala určitě příjemnou chuť a ta zelená cibulka  s česnekem taky.

Všechno jde tak, jak má jít.
Marvella: YOIS, já se musím přiznat, že nejsem příznivcem takového vaření a ani u nás doma bych se nechytala., A to jíme hodně zdravě. Spíš obdivuji s jakým zápalem to děláte.
YOS: Už mi vykukuje máta peprná, tak jsem si udělala k snídani čaj a přidala jsem 3 lístky kopřivy, 3 kvítky a 1 lísteček plícníku a 5 sedmikrásek. Byl to můj první bylinkový čaj a moc jsem si pochutnala. Protože nemám ráda neslazené čaje sladím je malinovou šťávou. Už vám taky vykukují nějaké bylinky?
Editoval YOS (28.03. 2011 00:36:55)

Všechno jde tak, jak má jít.
YOS: Jitulo a Marvello nic pro Vás.  Dne jsem proběhla zahrádku, co dám do kysaného zelí.  Ze země jsem vytáhla 1 loňskou mrkvičku, utrhla několik lístků rukoly, celou rozkvetlou řeřišnici,, lístky břšlice kozí nohy (obávaný oddenkový plevel), a samozřejmě zelenou cibulku a pažitku. Mrkvičku jsem nastrouhala, bylinky postříhala nůžkama. Salát polila olejem, přisolila a opepřila kayenským pepřem (normalizuje moji línou štítnou žlázu).

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Bršlice kozí noha březen (Aegopodium podagraria)
Bršlice kozí noha březen (Aegopodium podagraria)
cz
Zeleninový salát z kyselého zelí a bylinek (Brassica oleracea varalba)
Zeleninový salát z kyselého zelí a bylinek (Brassica oleracea varalba)
Marvella: YOS, salát vypadá krásně a určitě bude i dobrý. My také baštíme hodně různé zeleniny, ale jen trošku jiné, někdy už si připadám jak králík.
jitula: Salátek vypadá lákavě, já se přiznám, že jsem ještě ani nejedla špenátovou polévku. Přece jenom některé bylinky jsou zvláštní, ale obdivuji lidi, kteří je používají a hlavně když to jídlo je pěkné na pohled barevné a ještě dobře chutná. Určitě bych všechno ochutnala, možná by mě to i chutnalo, možná spíše v té studené kuchyni, ve formě salátů. Sama bych se to bála připravit. Bylo by mě škoda to vyhazovat. Ale nepochybuji o tom, že některé pokrmy by mě příjemně překvapily.
YOS: Jitulo zkuste 1 list nějaké 'byliny' přidat do salátu. Schválně jestli to někdo pozná. wink  Abecední seznam jedlých 'bylinek' je v sekci bylinky - Zdravý plevel březen-duben.  Manžel byl dříve úplně proti těmto experimentům. Když dám do salátu 2 nakrájené lístky pampelišky nebo jiné bylinky, nepozná nic. Do uvařených polévek místo petrželky nebo pažitky nakrájím několik zelených lístků co zrovna na zahrádce roste. Přidávám i několik kvítek sedmikrásek, nebo oranžových lístků měsíčku zahradního. Kdo to neví, ani to nepozná, pokud se to nepřežene. smile

Všechno jde tak, jak má jít.
YOS: Dnes jsem spařila tyto bylinky a tímto čajem jsem na závěr zředila pórkovou polévku. Nikdo, ani já bych to nepoznala. Místo petrželky jsem do polévky nakrájela čerstvé špenátové listy.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Lebeda zahradní červená, Rubra, sedmikráska, kopřiva, popenec
Lebeda zahradní červená, Rubra, sedmikráska, kopřiva, popenec
cz
Špenát setý (Spinacia oleracea)
Špenát setý (Spinacia oleracea)
Eva N E: YOS,tedˇ jsem si přečetla všechny Tvé recepty. Přečetla smile  Já přes tu všelijakou trávu také moc nejsem. Ale mužu posloužit také nějakým receptem.
Já vařím pampelici smile Nevím,jestli je to ůplně stejná pampelice, jako roste u nás. Tady jak se začnou zelenat kopce, ženské vyrazí na zelené.

Takže ten recept:
Listy pampelice se dají do hrnce a v troše vody povaří .Když jsou měké,vymačká se z nich voda a dá na stranu. V pánvi na olivovém oleji osmažím cibulku,když je růžová, přidám listy z pampelice a promíchám. Posolím a promíchám. Do misky vymačkám šťávu z citronu, přidám propasírovaný česnek a trochu olivového oleje, prošlehám vidličkou až se vše spojí a jakoby zhoustne a tímto zálivem poleju tu pampelici. Jí se to s arabským chlebem.
Editoval Eva N E (26.04. 2012 23:26:57)
Tao-shop-cs.com - TČM internetový obchod
YOS: Evi, vyzkoušela jsem Tvůj recept z pampeliškových listůna 'jednohubky' a jsou moc dobré. Příště musím opatrně s citronem. Povařené listy jsem nasekala. Použila jsem pod cibulku řepkový olej a do dresinku dýňový olej. Jak chutná arabský chléb? Je blíž k našemu chlebu nebo rohlíkům? Má ta pampelice potom žluté květy?

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Pampeliška lékařská - pomazánka (Taraxacum officinale)
Pampeliška lékařská - pomazánka (Taraxacum officinale)
Eva N E: YOS , ty pampelišky jsem nikdy kvést neviděla, protože ty ženský je vydloubou ještě před kvetením. Nosí toho pytle a pak to prodávají po barákách nebo vozí do města na prodej. Já osobně je nechodím vydlubovat,vždy se najde nějaký dobrák, který mi je dá.
Nosí mi ještě něco jiného, myslím,že je to druh křivatce, Gagea. Tady je recept,vařila jsem to převčírem.
Listy Gagea - nejsou ploché,ale jako silnější jehličí - se pokrájí na asi 2 -3 cm dlouhé kousky.Ty se propláchnou vodou a potom na nějaký čas namočí do slané vody. (než si připravíš další věci) Do hrnce dám awarma = něco jako škvarky,ale z hovězího masa,je v tom víc masa než sádla , na to dám pokrájenou cibulku a osmažím do růžova.K tomu přidám uvařenou cizrnu,může být i konzervovaná a nechám společně tak 5 min podusit. Potom pořádně propláchnu tu nakrájenou trávu a přidám do hrnce.Přidám sůl.A nechám vařit do změknutí trávy. Před koncem vaření přidám trochu koření. To koření je zvláštní směs,jmenuje se to  7 SPICES - SEDMERO KOŘENÍ. Nevím přesně,o které se jedná,není to tam napsané. Ještě trošku povařit společně a hotovo. Je to opravdu dobré.Také se to jí s arabským chlebem.
Arabského chleba je několik druhů. Všechno jsou to placky.Není to podobné ani chlebu,ani rohlíkům. Jak na pohled,tak chutˇově.V ČR se dá koupit arabský chleba pod jménem Libanonský chléb,ale s libanonským chlebem se to nedá srovnat. Já ho každý rok vozím klukům.A s sebou beru zase český smile Vozím i koření,kdybys chtěla.