YOS: Vyjmenuji podle abecedy jen některé poklady, které nám příroda dává úplně zadarmo. Na jaře jsou to mladé rostlinky, které jsou v začátku rozvoje a obsahují velké množství vit.C, rostoucích hormonů a jiných stavebních látek, minerálů, stopových prvků, antioxydantů, bílkovin, enzymů, nukleové kyseliny DNA a RNA, které jsou nutné k růstu a obnovu buněk. Tyto mladé rostlinky stimulují náš odpodní systém. To znamená, že jedovaté látky se krví, lymfou, ledvinami, plícemi a kůží vyloučí z našeho těla. Různé rostliny stimulují různé orgány, proto je nejlepší různorodost rostlinek. Mladé rostlinky jsou vítanou očistou po zimním období, po nedostatku slunečních paparsků, pohybu na čerstvém vzduchu a méně čerstvého ovoce a zeleniny.  Můžeme si uvařit čaj, polévku, lístečky a kvítky přidávat do salátů, pokrmů, na chleba atd. Čím více je rostlina léčivá, tím opatrněji se musí používat, to znamená nejdéle po dobu 2 týdnů a maximálně 3x za den.

Květybarvínek, bolševník obecný, hluchavka nachová, jetel luční (červené květy), kdoule obecná, pampeliška, pitulník žlutý (hluchavka žlutá), plícník, podběl, popenec břečťanovitý, zlatice.

Listy: bršlice kozí noha, česnáček lékařský, česnek medvědí, česnek viniční, hloh, hulevníkovec lékařský, chmel - mladé výhonky,jahoda lesní, jitrocel vraní nožka, jitrocel kopínatý, jitrocel větší, kapusta obecná, kokoška - pastuší tobolka, kopřiva, kozlík lékařský, máta vodní, orsej jarní, pampeliška (taky vybělené listy), petržel, peťour, plícník, popenec břečťanolistý, ptačinec, řebříček, řeřišnice luční, sedmikráska, svízel přítula, šťovík kyselý (ne moc, jinak nám odebírá vápník), violka vonná, vrbovka.
Editoval YOS (25.03. 2011 16:47:21)

Všechno jde tak, jak má jít.
YOS: Dnes jsem vařila čočkovou polévku z rostlin na fotografii.                                                                          Topinambur, česnáček a pampelišku jsem uvařila zvlášť jako vývar a byl dost hořký. Mladý česnek, kostku masoxu a zásmažku jsem vařila 10min. před koncem s červenou čočkou. Libeček jsem nakrájela až do hotové polévky. Manžel vůůůbec netušil co jedl big_smile.  Já jsem tu hořkost trochu cítila. Musela jsem si polévku víc osolit a dát magi. Hořkost způsobují hořčiny, které povzbuzují trávení.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Zelenina na vaření - česnek, česnáček, pampeliškový kořen, topinambur a libeček
Zelenina na vaření - česnek, česnáček, pampeliškový kořen, topinambur a libeček
cz
Zelenina na vaření v čočkové polévce - česnek, pampeliškový kořen, libeček, česnáček, topinambur
Zelenina na vaření v čočkové polévce - česnek, pampeliškový kořen, libeček, česnáček, topinambur
janko39: Dovolím si vložit malé upozornění :  Mrkvovité rostliny, zejména zde jmenovaný bolševník a bršlice, libeček, pastinák, angelika a další, obsahují t.zv. furokumariny, které při styku s pokožkou a po ozáření sluncem způsobují bolestivou vyrážku až puchýře, podobné klasickým spáleninám. Po zhojení na popálených místech  zůstávají několik měsíců hnědé skvrny.
Je tedy vhodné při manipulaci používat buď rukavice, nebo je sbírat, když nesvítí slunce. Platí to i při pletí.

Kokoška-pastuší tobolka, která se také užívá v nálevu jako prostředek zmírňující bolesti a nevolnost při menstruaci, bývá někdy napadena bělavou plísní, která způsobuje mírnou jedovatost - proto napadené rostliny nesbírejte.
YOS: Dobře, že Janko otevřel diskusi na téma nebezpečné rostliny. O jejich existenci by měl vědět každý člověk. Bolševníků jsou dva druhy. Bolševník obecný - ten je asi 150cm vysoký a Bolševník velkolepý, který dosahuje 3-4m.  Nebezpečná je jeho šťáva na naší kůži za přítomnosti světla, nedej bože na sluníčku. Způsobí popáleniny, které se těžko hojí. Nejcitlivější je jemná, dětská kůže. Chceme-li tuto rostlinu natrhat k použití v kuchyni, musíme si chránit kůži dlouhými rukávy, rukavicemi a hlavně dávat pozor na oči, aby do nich nevystříkla šťáva. O této reakci jsem před 10 lety nevěděla. Tehdy jsem likvidovala jednu rostlinku na zahradě a asi tehdy nesvítilo sluníčko, protože jsem měla kůži malinko zarudlou. Bolestivější popáleninu na obličeji mi způsobil pryšec skočcový, který měl kmen jak vánoční stromeček. Bolševník v mládí není vůbec jedovatý a prý jeho lodyhy, pupeny a pak zralá semena jsou velice chutné a zdravé. Je to bylina na mozek a nervy. Nejlepší je nejprve ochutnat, zda na jazyku nepálí. Trhají se lodyhy a pupeny s ještě nevyrašenými listy a květy, nebo těsně otevřené. Vaří se v páře 10minut a polévají se bešamelovou omáčkou.  Z10-15cm vysoké rostlinky lodyhy a listy do salátů. Ovečkám bolševník moc chutná.
Dnes jsem schválně utrhla kousek libečku (obsahuje sloučeniny furokumarinů) a potřela jsem si s ním vnitřek paže - nejcitlivější kůži a nic. Klidně libeček s mírou používejte, je dobrý a zdravý. Obsažené kumariny - jsou přírodní, voňavé, bezbarvé látky (obsahuje je skořice, fenykl, hřebíček, celer, svízel, petržel, estragon, citrón atd.) Kumariny brzdí srážení krve, protože ničí vit. K a ve větším množství nejsou zdravé. Všeho s mírou, jako se vším. Na správnou míru máme vynikající nástroj, naše tělo, které nás upozorní.
Nezkoušejte tis, náprstník, krabilici, bolehlav, starček , hrachor jarní, koniklec, hlaváček, jmelí bílé, lýkovec jedovatý, kokořík, bobule kaliny tušalaj, kvetoucí orsej jarní, bych raději nezkoušela. Těch jedovatých je ještě trochu víc. Stále se to učím poznávat.
Editoval YOS (03.04. 2011 21:24:58)

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Bolševník obecný (Heracleum sphondylium)
Bolševník obecný (Heracleum sphondylium)
cz
Bolševník obecný květ (Heracleum sphondylium)
Bolševník obecný květ (Heracleum sphondylium)
cz
Bolševník obecný, list (Heracleum sphondylium)
Bolševník obecný, list (Heracleum sphondylium)
cz
Bolševník obecný, plody (Heracleum sphondylium)
Bolševník obecný, plody (Heracleum sphondylium)
cz
Bolševník obecný, poupě (Heracleum sphondylium)
Bolševník obecný, poupě (Heracleum sphondylium)
cz
Bolševník velkolepý, celá rostlina (Heracleum mantegazzianum)
Bolševník velkolepý, celá rostlina (Heracleum mantegazzianum)
cz
Bolševník velkolepý, květ (Heracleum mantegazzianum)
Bolševník velkolepý, květ (Heracleum mantegazzianum)
cz
Bolševník velkolepý, list (Heracleum mantegazzianum)
Bolševník velkolepý, list (Heracleum mantegazzianum)
cz
Bolševník velkolepý, pupen (Heracleum mantegazzianum)
Bolševník velkolepý, pupen (Heracleum mantegazzianum)
cz
Pryšec skočcový (Euphorbia lathyris)
Pryšec skočcový (Euphorbia lathyris)
bala: Pryšec skočec se mi vysemeňuje na zahradě ve větším množstvím než bych si přála....některé články uvádějí, že je výborný na odhánění krtků a jiných hrabošů ze zahrady,  ovšem, není to pravda stejně, tak jako nepomáhají ani cibuloviny - řebčík královský a jiné...:-(((
Editoval bala (01.04. 2011 20:25:57)
Vladimír Vytásek: Nejchutnější z plevele,který mi roste na zahrádce do pomazánek je česnek medvědí a popenec břečťanolistý. Také ptačinec žabinec s chutí hrášku není k zahození. Vláďa

Vláďa Vytásek  - Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
YOS: Tuto informaci mám z holandské knihy o bylinkách, ale název nevím, protože jsem teď v ČR. Že je celá rostlina léčivá na internetu najdete lehce. Taky se uvádí, že listy obsahují  asi 50 různých, různě jedovatých alkaloidů, které využívá farmacie na snižování vysokého tlaku, zastavování krvácení a chemoterapii. Nebála bych se např. udělat si mast z barvínku např. na lupénku nebo ekzémy. Nebo při vysokém tlaku dát 1 lísteček do čaje.

Všechno jde tak, jak má jít.
Ludmila Unzeitigová: Libeček se na Valašsku používal a používá místo Maggi, já ho dávám do polévky, když se vaří. Roste u skoro u každé chalupy a na většině zahrádkách. Je to staré koření našich záhumenků a zahrádek.
Kopřivy se také hojně používaly na omáčky, do polévek. Zkusila jsem je přidat i do lívanců a zkusím i, co to udělá v bramborácích.
Česnek medvědí je také výborná rostlinka. Ten je snad dobrý na vše. Sbírá se nať, listy i cibule.
Pěstovat nejlépe při severní straně domu.