Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Řez peckovin | 09.04. 2011 21:20:50

jitula

Řez peckovin

Potřebovali bychom poradit s řezem višně, což je vzrostlejší strom na obrázku a potom s řezem třešně (kupovali jsme ji v supermarketu s tím, že se jedná o sloupovitou zakrslou třešeň), podle plodů a jejich chuti se nám zdá, že se ale bude nejspíše jednat o višeň. Zatím jsem je řezala podle toho, co jsem uznala za vhodné, ale vůbec tomu nerozumím, zdá se mi, že višeň nemá žádný tvar. Byla chyba, že u ni nebyl udělán výchovný řez, který by určil jeden hlavní terminál. Kmínek se tak teď dělí na 3 a není to hezké. Poraďte prosím podle fotografií, co by se mělo odřezat.

cz jitula | Třešeň
Třešeň
cz jitula | Višeň
Višeň
cz jitula | Višeň (Prunus cerasus)
Višeň (Prunus cerasus)

#2 Řez peckovin | 09.04. 2011 22:01:16

ludanecek

Re: Řez peckovin

tu višen může takhle nechat,stromek nemusí mít vždy terminál,tohle je styl  dutá koruna ,takhle se to dá bez problémů taky pěstovat.u sloupovité třešně ,vyvázejte terminál, boční výhonky -větvičky zakracujte,aby nepřerůstaly terminál,pochybuji ovšem,že se jedná o pravou sloupcovitou třešen,prodovájí se normální odrůdy,musí se pracně řezem držet ve tvaru sloupu,ale není to dáno geneticky.vyšlechtěno,je to podvod na zákazníky. Geneticky vyšlechtěné sloupcovité/ ne sloupovité/ jsou pokud vím na trhu jen jabloně a  ted i nějaká hruška z Polska.zahradník z Uničova

#3 Řez peckovin | 09.04. 2011 22:28:41

YOS

ludanecek, mohou se řezat peckovice (třešně, višně) na jaře? Vždy jsem si myslela, že se řežou po sklizni ovoce. Děkuji za reakci.

Všechno jde tak, jak má jít.

#4 Řez peckovin | 10.04. 2011 13:41:57

jitula

Jako nejvhodnější termín pro řez peckovin se udává doba po odplození.

#5 Řez peckovin | 10.04. 2011 13:47:54

jitula

Jenom se divím, že ta višeň je jakž takž správně. Mě se nelíbí, jak je to moc zahoustlý. Pod stromem jsou záhony a na nich téměř nic neroste, protože je tam teď stín a mokro. Tak bych chtěla korunu ci nejvíce prosvětlit, aby se zde dařilo i jiným plodinám. Dřív zde byly krásné záhonky. Když jsem větev ustřihla, vždy mě z řezu vyrazilo tisíc dalších větviček. Co s tím? Mám pak vybrat jen nějakou? Jak začala koruna obrážet listy, tak strašně zahoustla a musím ji už druhým rokem pravidelně řezat.

#6 Řez peckovin | 10.04. 2011 14:55:59

YOS

Nejsem odborník na řezání ovocných stromů, ale podle selského rozumu, když stříháte v době, kdy strom začíná být v největší síle, vyroste hodně nového dřeva. Uvidíme, co na to odborníci. Jabloně a hrušky bych stříhala v zimě (leden,únor), kdy stromy ještě spí a peckovice až se sklidí úroda, tedy na podzim.
Stříhám tím způsobem, že si strom delší dobu prohlížím a přemýšlím, které větve můžu vyřezat atd.
Používám jen své pocity. Samozřejmě střihnout se musí čistě a dobře, trochu šikmo, aby voda mohla stéci
dolů a těsně nad okem, aby nebylo zbytečně moc dřeva na odumření nebo málo pro ochranu očko. Očka by měla směřovat ven. Rány zamazávám vlhkou hlínou. Plivnu si na prst a namočím ho do hlíny pod stromem. smile

Editoval YOS (10.04. 2011 15:02:54)

Všechno jde tak, jak má jít.

#7 Řez peckovin | 10.04. 2011 22:35:40

V. Smetana
*

Vážená paní Jitko,
    co se týká té třešně i višně, podle obrázku je řezaná vcelku dobře, ale uvědomte si, že je to ovocný strom a nemůžete koukat na krásu. Zde je důležitý účelný řez. Višeň bude jednou pro vždy veliká a se záhony pod ní se rozlučte. Doporučuji Vám do budoucna řez omezit na nezbytné minimum, t.j. odstraňovat pouze větve a vlky mířící dovnitř koruny. Jde i o hrozbu klejotoku (smolnatý tvrdnoucí výtok) při dalším radikálním řezu. Rozhodně nedoporučuji další průklest. Navíc záleží i na půdních podmínkách. Těžké mokré jílovité a studené "hladové" půdy jej podporují. Pak už jen rakovina.
    Ta třešinka má hezky na květ a není důvod ji jakkoli dále řezat. S názory ostatních příspěvků vcelku souhlasím vč. podvodu na zákazníky a je zajisté i důležité mít selský rozum a cit. Např. elektřina či plyn se při neodborném zásahu dokáží "bránit". Ovocný strom pouze nárůstem množstvím výhonů (vlků) kdekoli v koruně (tisíc dalších větviček). S tím se jako laik budete těžko vyrovnávat. Např. takto mnoho let pizděnou jabloň dávám  opatrným řezem "dohromady" 5 i více let.
    Co se týká nákupu jakýchkoli výpěstků, a to i okrasných v těchto supermarketech. Jejich přístup k rostlinám je čistě obchodnický a podle toho také zaměstnanci (mizerně proškolený personál) k nim přistupují. Pokud má zákazník štěstí a "kápne" na čerstvou dodávku příště tam nakoupí zase. Pokud ne, zkusí to opět, neboť se jedná pouze o jeho pohodlnost a neochotu jet do zahradnického podniku, když je to tady pod jednou střechou. I za to se platí a že se to nevyplatí...? Dnes už se hospodaření s penězi nenosí.
Nashle, V. Smetana, Mníšek pod Brdy

Zápatí