Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 10:38:11

bresticova

Srdcovka - škodca

Prosím o radu. Neviem, čo začalo likvidovať moje srdcovky (asi týždeň). Jednoducho nájdem poodhrýzané listy. Aj so stopkami. Už pred mesiacom mi "niečo" takto poodhrýzalo žlté korunky (řebčík královský), boli to iba nekvitnúce mladé výhonky. Najviac ma mrzí, že tých listov srdcovky nachádzam stále viac a viac. Žiadne stopy, ani diery v zemi. Nevie niekto, čo by to mohlo byť?

#2 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 12:48:11

wochozsky

Re: Srdcovka - škodca

Ačkoliv první podezření by mohlo padat na hlodavce - hraboše, hryzce, eventuálně divoké králíky, je třeba hledat i jinde. Jeden moudrý pán, který napsal vynikající knihu o skalkách a skalničkách, zařazuje  mezi škůdce skalniček i kosy, vrabce, pěnkavy a bažanty.
Asi by bylo dobré si všímat, jestli k těm škodám dochází spíš v noci, nebo ve dne. Hlodavci vycházejí na pastvu v noci, ptáci škodí ve dne.
  Přestože srdcovky a řebčíky mají charakteristický pach a člověk by si myslel, že to zvířatům nemůže chutnat, zvířecí chutě mohou být odlišné.

#3 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 14:00:22

Marvella

Dobrý den, zrovna včera jsem v časopise vyčetla o chřestovníčku liliovém. "Přezimující červeně zbarvení brouci vykusují v listech jen drobné dírky a způsobují malé škody, žravé larvy, které se objevují od května, škodí podstatně víc. Silné oranžově zbarvené larvy se maskují černými výkaly, které je téměř celé pokrývají. Rostliny pravidelně prohlížejte, zejména těsně nad povrchem půdy. Když objevíte larvy, rozmačkejte je." Mezi jmenovanými rostlinkami byly konvalinky, řebčík...Třeba je to ono?! Marcela

#4 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 16:25:49

wochozsky

Paní Bresticová píše o ukousaných listech i se stopkami. Na brouky chřestovníčka je ještě brzy a chladno - ti se vyskytují od června a za teplého, slunečného počasí. Kromě lilií se vyskytují i na pažitce a na cibuli. Jsou velmi ostražití, i při slabém otřesu rostliny padají k zemi a dělají "mrtvého brouka". Proto při jejich sbírání vždy raději jednu ruku podložím pod list s broukem a druhou se ho snažím sebrat. Je dobré rovněž prohlížet i spodní stranu listů, jestli už tam nejsou oranžová vajíčka.
Larvy, podobné larvám mandelinky bramborové, dokáží při větším současném výskytu ožrat listy lilií dohola, proto kontrolujte denně.

#5 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 19:40:23

jitula

S chřestovníčkem liliovým máme také problémy, ale týkají se lilií. Srdcovky nám ještě nikdo neožíral. Chřestovníček to ale nebude, četla jsem tento článek také, byl v Naší krásné zahradě. Na tohoto broučka je ještě ale opravdu brzy.

#6 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 19:44:12

jitula

A nemůžou je ožírat slimáci?

#7 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 20:27:45

YOS

Slimáci zanechávají lesklé stopy na rostlince i na půdě.

Všechno jde tak, jak má jít.

#8 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 22:05:59

bresticova

Stopy som nenašla žiadne, ani po slimákoch. Larvy tiež nie, srdcovky sú úplne zdravé. A asi je to nočný škodca. večer som schovávala kvety - hlásili mráz, no a srdcovky boli v poriadku. Našla som to ráno. Posielam foto ako to vyzeralo. Ďakujem za všetky reakcie na moju otázku.

sk bresticova | Srdcovka - následky
Srdcovka - následky
sk bresticova | Srdcovka - poškodenie
Srdcovka - poškodenie

#9 Srdcovka - škodca | 05.05. 2011 23:35:41

YOS

Tak tady je každá rada drahá. Škůdce ukousne stonek nebo řapík u stonku a jde pryč. Poškozená je jen srdcovka bílá podle obrázků. Růžové si nevšímali. Paní Bresticová, nebuďte smutná, vidím vyrážet nové výhonky. Možná budou o to silnější a pak vám to vynahradí. Jsem zvědavá na další ohlasy.

Všechno jde tak, jak má jít.

#10 Srdcovka - škodca | 15.05. 2011 13:53:59

Sampac
Web

Trochu mi to připomíná můj orlíček - poměrně pěkně narostlý a najednou mi zbyly jen řapíky, listy nikde. Oči mám dobré, ale musela jsem se podívat velmi pozorně, abych se dopátrala příčiny. Snad na každém řapíku spinkala drobounká zelená housenka, přitisknutá k řapíku tak, že nebyla skoro vidět. Na rostlině jich byly desítky. Podívejte se pořádně na zbytky srdcovky, nejlépe po ránu, třeba to bude totéž. Potom pomůže jen pečlivý sběr, ale alespoň víte, kdo to má na svědomí. tongue

Zápatí