#1 Vistárie - zkroucené listy | 05.05. 2011 15:23:13
- wiloow
Vistárie - zkroucené listy
Dobrý den,loni na jaře jsme dostali Vistárii,zatím ještě nekvetla,ale snad ještě bude,ale můj dotaz se týká listů-loni bylo vše v pořádku,přes zimu se také zdál keřík vpohodě a teď se mi na větvičkách objevili skroucené mladé lístky-až usychající a jakoby průhledné,poradí někdo co s tím? Vistérie prý na škůdce netrpí,tak nevím,moc děkuji za odpověď...
#2 Vistárie - zkroucené listy | 05.05. 2011 19:48:41
- jitula
Re: Vistárie - zkroucené listy
Nejsou na nich třeba mšice nebo není rostlina napadená sviluškami? Svilušky jsou malí bílí pavoučci, okem neviditelní.
#3 Vistárie - zkroucené listy | 05.05. 2011 19:55:53
- jitula
Ke škůdcům Vistárie jsem našla tohle. Je tedy možné, že jde o nějakou hubovou chorobu.
Obvykle chorobami a škůdci netrpí, avšak poškozené, oslabené rostliny, nebo rostliny na nevhodném stanovišti mohou napadat houbové choroby např Verticillium a Botrythis, nebo mohou trpět fyziologickými chorobami. Proti askomycetám z rodu Verticilium mohou pomoci systémové fungicidy, avšak vhodnější je prevence - rozmnožovat zdravé jedince, zvolit vhodné stanoviště, napadené jedince odstranit, desinfikovat nářadí, v případě napadení se doporučuje vyměnit velké množství půdy.
#4 Vistárie - zkroucené listy | 05.05. 2011 20:20:12
- YOS
Já se jen pokusím něčím přispět. Vistárie má ráda sluníčko, vlhkou, vápenitou půdu s větším obsahem fosforu. Když chybí fosfor, listy jsou bledě zelené a rostlina má zakrnělý růst. Fosfor se dodává jen brzy na jaře a v zimě ve formě buď superfosfátu nebo kostní moučky. Doufám, že ty Vaše větve nejsou plané větve, které rostou pod roubováním. Tyto větve se musí odstranit. Vistárii stříháme až v červenci nebo srpnu. Na zimu je nutné kořeny zakrýt kůrou, aby kořeny byly vlhké a chráněné proti mrazu. V mé zahradě se vistárii nechtělo růst. Máme dost těžkou a trochu kyselou půdu. Třeba si z těchto informací něco vyberete.
Editoval YOS (05.05. 2011 20:22:29)
Všechno jde tak, jak má jít.
#5 Vistárie - zkroucené listy | 06.05. 2011 07:27:06
- Eva N E
Ja mam Vistarii uz spoustu let a nikdy nijakou chorobou netrpela.Mam ji za seminka a striham,jak je potreba.Dokonce i najare pred kvetenim.Jakmile nasadi květní pupeny,zastrihnu ji za poslednimi poupaty.Vetve,ktere dal rostou do delky.Mam ji uz az do druheho patra a protoze jsem ji puvodne vysadila proto,aby stinila balkon v lete,aby se na nem dalo sedet,musim ji hodne strihat,aby nebyla zase v baraku tma.Jedini skudci,kteri ji napadaji jsou skvori.Jeden rok mi ji pomalu zlikvidovali.To jsem kazdy vecer,kdyz se setmelo,zatrasla rostlinou a svori se sypali jak kdyz prsi.Nestacila jsem je zaslapovat .Potom jsem musela vydrbat chodnik.Ale byla to jedina cesta,jak se jich zbavit.
#6 Vistárie - zkroucené listy | 06.05. 2011 08:16:30
- wiloow
Dobrý den všem,moc děkuji za rady,možná to budou ty svilušky, zkusím postřik,ale moc dobře to nevidím,loni bylo vše vpořádku ,byla nádherná a letos to vypadalo také tak a až teď jsem si všimla svěšených listů celých pokroucených a skoro suchých...půdu máme spíše jílovitou,ale říkám si,že by se jí přeci ndařilo už loni...A nevíte prosím,kdyby to byla nějaká houba jak to poznám a jak keřík ošetřit?Předem děkuji...
#7 Vistárie - zkroucené listy | 06.05. 2011 21:50:54
- jitula
O škvorech ve všech časopisech píší, že jsou to užiteční tvorové, dříve jsme je také likvidovali, ale prý se jim má dokonce vytvářet jakýsi úkryt pomocí květináče zavěšeného do stromu. Až na vyjímky jsou užiteční, okusují např. lístky, ale to pouze tehdy pokud svojí potravy mají málo. Jinak se po většinou živí škůdci.
#8 Vistárie - zkroucené listy | 07.05. 2011 17:31:29
- Eva N E
To jsem tedy stastny clovek,kdyz mam tolik uzitecnych skvoru
,a ani jsem to nevedela.Asi maji malo ostatni potravy.Vim jen tolik,ze nemohu nic pestovat za seminek.Vzdy mi rostlinky na zahone vyrostou tak,ze maji 2 prave listky a najednou,jako by na to nekdo cekal,ze dne na den v noci,se vsechny do jedne strati.Ukousane az u zeme.Mam na zahone i slimáky,ale ti zanechavaji leskle cesticky,takze to se pozna.Ale jeden rok,kdyz jsem zalevala,jak sla voda ,vyplavovala z hliny skvory po desitkach.Od prtavych mladych po dospele jedince.Tak myslim,ze mi to vse zraly ty škvoři.
#9 Vistárie - zkroucené listy | 08.05. 2011 08:17:34
#10 Vistárie - zkroucené listy | 08.05. 2011 12:46:09
- jitula
Jednou si pamatuju, že bylo byl takový nepříznivý rok, pořád pršelo a pak zase teplo jak blázen. Tak to ti škvoři zalézali do hlávkovýho salátu a také nám ho všechen zdevastovali. Pak jsme je měli v břečťanu, který jsme nechali plazit po vzrostlé hrušni po kmeni a když jsme viděli, kolik jich tam je, tak jsme břečťan raději celý strhli. No a pak jsem se dočetla, že jsou škodliví jen v nepříznivých dobách, kdy nemají svoji potravu, ale jinak že jsou užiteční, protože hubí hromadu škůdců.
#12 Vistárie - zkroucené listy | 09.05. 2011 08:26:12
#13 Vistárie - zkroucené listy | 09.05. 2011 08:41:49
- jitula
To je fakt. Takových vzroslých keřů je vždycky škoda. Nám zase takto umrzl ořechoplodec, taky byl každý rok tak nádherně obrostlý a překrásně kvetl, no a teď nemáme nic. Zachránili jsme malinkou odnož, kterou si pipláme, aby se rozrostla.
#14 Vistárie - zkroucené listy | 09.05. 2011 08:55:30
- wiloow
tak to držím pěstí ať vydrží a máte zas pěkný obrostlý...mě se to stalo poprvé,takže bych se nerada loučila,i když ještě nekvetla(ani loni),ale já nevěděla,že se má stříhat,takže letos to napravím
Krásný den a děkuji za podporu