facebook | Nektarinka - poškození chorobou#1 Nektarinka - choroba | 17.05. 2011 08:23:01
Nektarinka - choroba
Roman Sikora Prosím poraďte mi co mám dělat. Na snímcích je nektarinka napadená nějakou chorobou,nevím jakou a jak se proti tomu bránit. Každý rok nádherně kvete tato nektarinka,ale vždy ihned v květu je napadena neznámou chorobou,lístky se scvrknou a opatnou spolu s květy.Do měsíce lístky vyraší znovu,ale plody už nejsou 3tí rok .Pro info hned první rok jsme sklízeli 11 nádherných a slaďoučkých nektarinek.
Dotaz nebo odpověď uživatele z Facebook.com
#2 Nektarinka - choroba | 17.05. 2011 12:44:03
- bresticova
Re: Nektarinka - choroba
Nektarinku máte napadnutú kučeravosťou (kadeřavost). Napáda aj broskyne. Ochrana spočíva v postrekoch (meďnatými prípravkam i- v záhradníctve vám poradia), ale treba začať už pred pučaním skoro na jar a potom postrek treba opakovať.
#3 Nektarinka - choroba | 17.05. 2011 17:02:53
- YOS
Pane Romane. Nepíši Vám toto ráda, protože je mi líto každého stromu a každého, komu se něco nedaří. Můžete Vaši nektarinku stříkat 4x za rok
, ale nikdo Vám nezaručí, že si na nektarinkách pochutnáte.
Aby broskve a nektarinky byly zdravé, potřebuji několik důležitých podmínek. Teplo!!! Celkem se jim daří na Jižní Moravě. Chráněné místo před severním větrem - nejlépe u zdi. Půda musí být vzdušná, výživná a bohatá na vápník. Také stromy v dolině snadno prochladnou a mohou onemocnět.
Můžete si vybrat. Buď strom vykopete a spálíte a za ušetřené peníze za postřiky si koupíte nektarinky v obchodě. Nebo, pokud můžete splnit podmínky na jiném místě, zkusíte strom přesadit. Budete-li mít zájem o informace jak lze přesadit starší strom, napište. Toužíte-li po vlastnoručně vypěstovaném ovoci, vyberte takové, kterému se bude u Vás dařit. Rozhlédněte se kolem sebe, čemu se u Vás daří.
Všechno jde tak, jak má jít.
#4 Nektarinka - choroba | 17.05. 2011 22:24:57
- Marie Fárová
Pane Romane, neznám v okolí nikoho, kdo by měl nektarinky nebo broskvoň, nepoužíval postřik proti kadeřavosti a měl stromy zdravé. Na zahradě ve městě máme nektarinku a broskvoň, na chalupě také a stříkáme na podzim i na jaře.
#5 Nektarinka - choroba | 18.05. 2011 15:44:53
- SSSylva
- *
- Místo: Brno
Jsem z Jižní Moravy a postupně jsme ze zahrady odstranili nejdrive broskvoně a poté i nektarinku. jelikož se nám na zahradě potulovaly malé děti, nechtěla jsem stříkat chemií po zahradě. Kučeravost se vrací, i když stromku orvete napadené lístky, stejně ji tam za chvíli máte.
nám na jeden rok pomohl česnek - český (poté proklatě pálivý
)) - osázet pod stromek. další rok jsme bohužel nesehnali "správnou" odrůdu česneku a navíc vítr poničil korunu nektarinky
( , takže jsme vykopli
(![]()
#6 Nektarinka - choroba | 20.05. 2011 09:26:23
Roman Sikora Děkuji všem za skvělé rady,myslím,že si s kadeřavostí poradím :-)
Dotaz nebo odpověď uživatele z Facebook.com
#7 Nektarinka - choroba | 10.08. 2011 15:58:38
- Rose
Ochranu proti kadeřavosti listů způsobenou houbou Taphrina deformans lze provést v únoru před pučením (před otevřením pupenů) - postřikem měďnatými fungicidy ( např. Kuprikol 50) nebo organickými fungicidy (Syllit...)
Proti kadeřavosti pomáhá také odvar : Na 10 l vody 150g sušené přesličkové nati. Opakovat 8x během 3-5 dnů za slunného počasí .
Dále postřik odstředěným mlékem, ředěným vodou v poměru 1:1.Postřik opakujeme.