Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Pieris - stanoviště, pěstování | 26.05. 2011 19:30:17

jitula

Pieris - stanoviště, pěstování

V zahradním centru se nám líbily rostliny - pierisy. Jaké vyžadují stanoviště a jak se o ně starat. Není to něco podobného jako tavolníky?

#2 Pieris - stanoviště, pěstování | 26.05. 2011 20:29:22

YOS

Re: Pieris - stanoviště, pěstování

Jitulo, pěstování tavolníků bych zařadila do jiné skupiny jak pierisy. Pierisy bych přiřadila ke kyselomilným rostlinám jako jsou např. azalky, vřesy a magnolie.

Všechno jde tak, jak má jít.

#3 Pieris - stanoviště, pěstování | 27.05. 2011 07:07:25

wochozsky

Pieris je vřesovcovitá rostlina a jak praví YOS, vyžaduje podobné podmínky, jako rhododendrony - kyselou půdu a polostínstín, stejnoměrně vlhčí půdu.
  Základní druh, se zelenými listy je úplně nenáročný - můj asi 25-letý keř, vypěstovaný ze semínka, je cca 1,3 m vysoký, roste v polostínu s vřesovci, libavkou ( Gaultheria ), lýkovečkem ( Chamaedaphne ).   Odrůdy se zbarvenými listy jsou choulostivější.

Editoval wochozsky (27.05. 2011 09:28:17)

cz wochozsky | Pieris floribunda - pieris mnohokvětý
Pieris floribunda - pieris mnohokvětý
cz wochozsky | Pisris mnohokvětý, detail větévky (Pieris floribunda)
Pisris mnohokvětý, detail větévky (Pieris floribunda)

#4 Pieris - stanoviště, pěstování | 16.04. 2012 14:53:35

katkastill

Pieris jsem dostala loni od kamarádky a nevěděla, jaké podmínky potřebuje, tak jsem ho zasadila do záhonku s plným sluncem do zahradního substrátu. Mám ten druh s barevnými listy - je moc hezký. Teď jsem si přečetla, že je mu lépe v polostínu s kyselou půdou. Mám takové místo, kde mám rododendrony, vřesy a azalky. Myslíte, že by bylo vhodnější ho přesadit na toto stanoviště?-třeba by se mu tam dařilo lépe. Jak snáší přesazování? Děkuji za odpověď.

Zápatí