nasekrasnazahrada: Dozrávaní rybízu
Červený rybíz je sklizňově zralý, když jsou plně vybarveny všechny bobule v hroznu. Černý rybíz zraje mnohdy nerovnoměrně. Pak postupně sklízejte hrozny s nejzralejšími bobulemi.
Rada z rubriky Co je důležité v červnu

Redakce časopisu Naše Krásná zahrada
Ukázky starších článků najdete na http://www.garten.cz/u/cz/nasekrasnazahrada/
cz
Černý rybíz (Ribes nigrum)
Černý rybíz (Ribes nigrum)
Ascam: YOS - no měla jsem ještě bílý - opravdu bílý - vlastně by tu měl stále být big_smile. Kouknu se po něm zítra. Já černý nemusím, ale máma ho má ráda. Na jídlo mám nejradši právě ten růžový a do bublaniny, či na džem, červený. Zítra bude bublanina smile
jitula: Rybízek nám taky už dozrává, dva keříky hroznového jsou už zcela zralé, černý ještě ne. Jen některé kuličky. Jak se z něj vyrábí sirup? Takový, aby ale vydržel zavařený dlouho?
Ascam: Z rybízu se dá vyrobit sirup několika způsoby. Asi nejčastější je prolisování a několikeré svaření s trochou cukru - do konzistence, jakou potřebujete. To i dlouho vydrží. Nebo pak můžete plody jen pomačkat, prosypat cukrem, nechat odstát a pak slít šťávu - je to zdravější, neb nezničíte varem vitaminy, ale kazí se - čemuž se dá ovšem zabránit tak, že si ho nalijete do tvořítek na led a dáte zamrazit. Pak si jen do vody hodíte tolik kostiček, jak ho chcete mít silný.smile
YOS: Vzpomínám si, že jsem černý rybíz házela do mlýnku. Z jedné strany šly hovínka a z druhé šťáva. Na 1l této šťávy 1kg cukru. Dnes jsou odšťavňovače. Vyhnout se kontaktu s kovovými předměty - snižuje se obsah vit.C. Míchala jsem vařejkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustil (trvá to dosti dlouho). Nalila do suchých sklenic a převázala celofánem. Nemuselo se zavařovat a rosol vydržel. Nikdy nezplesnivěl, jen pod celofánem ztvrdl. Jo, ty hovínka jsem ještě zalila vodou, aby byly ponořené, zasypala kyselinou citronovou na 24h, občas zamíchala. Pak přecedila přes plátno do hrnce, osladila od oka a vařila, taky od oka. Pěna se musí posbírat. Je-li šťáva moc kyselá, přidat cukru. Pokud jsou láhve (ne z čirého skla, ale tmavé)  čisté a suché, vydrží v chladnu a temnu taky dlouho.

Všechno jde tak, jak má jít.
jitula: My jsme loni zloušeli dělat šťávu s černého rybízu, ale jaksi to nebylo ono. Sbírali jsme ho, když už byl opravdu zralý, přesto měl v prostřed kuličky zelenou barvu. Když jsme ho rozmixovali, byla to zelená hnusná kaše. Mysleli jsme, že se chuť zlepší přidáním cukru, ale bylo to hnusný. Tak vůbec nevím, kde se stala chyba. Máme jinka šťávy z černého rybízu rádi. Vařit jsme to ani nezkoušeli.
jitula: Jinak s těma kostičkama na led, to je skvělý nápad.
YOS: Jitulo pokazilo Vám to mixování. Ovoce se může jen pasírovat přes síto, lisovat, mlýt na speciálním mlýnku nebo nejmodernější způsob odšťavňovat. To si umím představit rozmixované stonky...

Všechno jde tak, jak má jít.
YOS: Nejsme na stránkách vaření, ale zahradničení, přesto si dovolím pokračovat o Jitulčiném nezdaru s černým rybízem. Myslím si, že mixování se pro ovoce vůbec nehodí, jedině tak s mlékem na kokteil. Mixováním se zkrátka vše rozbije. Do tatarky mixovaná cibule je taky fuj, fuj, fuj. Jen ručně an jemno nakrájená!!!   Latinský název hi, hi, mixum humusum.

Všechno jde tak, jak má jít.
Další informace v článcích o rostlinách
Červený rybíz Červený rybíz - řez
Červený rybíz se v zahradách většinou pěstuje ve formě keře …
Rybíz a řez: černý rybíz (PIXABAY) Rybíz a řez
Rybíz patří mezi drobné ovoce s vysokým obsahem vitamínů, výborně chutnají a mají všestranné využití. Známe je v barvách bílá, červená a černá. Přesto, že vypadají podobně a liší se pouze v barvě, vyžadují rozdílnou péči zejména v ošetřování …
Ribes rubrum 'Tatran' - červený rybíz (ŠKOLKA PŘÍBOR) Rybíz - řez rybízu (1)
Na rozdíl od ovocných stromů se keře rybízů záměrně vysazují o šíři dlaně hlouběji, než stály ve školce, aby se z kořenového krčku mohly neustále tvořit nové výhony. Tak je možno keře po mnoho let udržet v mladistvém stavu. Jinak obrost přestárne …
Rebo Productions CZ | 24.02. 2009
Ribes nigrum 'Titania' - rybíz  černý (HRUŠKA ŠKOLKY) Rybíz - řez rybízu (2)
Černý rybíz Keře černého rybízu rodí nejvíce na jednoletých výhonech, tedy na těch výhonech, které se vyvinuly v předchozím roce. Proto ihned po sklizni seřízněte očesané výhony až na mladé výhony, které většinou vyraší v jejich spodní třetině, případně …
Rebo Productions CZ | 04.03. 2009
Ribes rubrum 'Tatran' - rybíz Ribes rubrum 'Tatran' - rybíz
Roste bujně, plodí velmi dobře a pravidelně. Má velmi dlouhý hrozen, nejdelší mezi červenoplodými odrůdami, hustě osazený bobulemi červené barvy, středně velkými, sladkokyselé aromatické chuti …