Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Borovice pinea | 22.08. 2011 21:54:03

YOS

Borovice pinea

Podělím se s Vámi o zajímavé překvapení. Před několika lety jsem si z Pyreneí (jižní Francie) dovezla krásně velkou šišku, která uvnitř skrývá tvrdé oříšky. V každém tvrdém oříšku je jedlé semeno, které se prodává pod názvem  piniové oříšky.  Vynikající opražené např. na hlávkovém salátě. Jelikož už dlouhou dobu se na ni prášilo, opláchla jsem ji pod tekoucí vodou a položila ven, aby uschla. Za nedlouho koukám a nemůžu věřit mým očím. Šiška se úplně zavřela. Po uschnutí se jí starý tvar vrátil. Zkusila jsem to ještě jednou a to samé. Šupiny jsou tak silné a tvrdé, že se tento úkaz zdá neuvěřitelný.

Editoval YOS (22.08. 2011 21:57:26)

Všechno jde tak, jak má jít.

cz YOS | Borovice pinie, šiška po namočení (Pinus pinea)
Borovice pinie, šiška po namočení (Pinus pinea)
cz YOS | Borovice pinie, šiška po usušení (Pinus pinea)
Borovice pinie, šiška po usušení (Pinus pinea)

#2 Borovice pinea | 23.08. 2011 11:49:57

Marvella

Re: Borovice pinea

Dobrý den YOS, já mám takové zkušenosti také. To samé co popisujete stačí udělat s borovou šiškou. Doma mám též různé dovezené šišky, které jednou za čas oplachuji od prachu, ony se zavřou a pak zase rozevřou.....Marcela

#3 Borovice pinea | 23.08. 2011 14:43:30

bresticova

Môj malý syn sa takto hral so smrekovou šiškou. Mal ju vonku na skalke. Keď bola ráno zavretá, tak hneď referoval, že v noci pršalo. Cez deň na ňu svietilo slniečko, tak sa otvorila.

#4 Borovice pinea | 23.08. 2011 15:13:23

YOS

Marvella a bresticova - moc děkuji za reakce. Potěšily jste mne, že o tom víte. smile. Potěšilo by mne i kdyby se někdo ozval, že je to por něj novinka a možná ji vyzkoušel. Máme doma borovici, ale asi se málo koukám a nevšimla jsem si, že šišky jsou po dešti zavřené.

Všechno jde tak, jak má jít.

#5 Borovice pinea | 24.08. 2011 15:42:23

Marvella

YOS, zrovna tak jsem jeden rok pořád chodila po bytě o vánocích a nevěděla co pořád praská. A pak jsem zjistila, že se na vánočním stromečku teplem rozvíjejí šišky. Takže od té doby už to neřešíme. To samé pozoruji i na zahradě na stromech. V době horka je slyšet, jak šišky lupají a je vidět jak vyletují semínka. Marcela

Zápatí