#1 Codonopsis pilosula | 01.12. 2008 16:34:57
- janko39

Codonopsis pilosula
Poznatek k přezimování této rostliny : Před lety jsem dostal semena,vypěstoval a rozdal spoustu semenáčků. První zimu přezimovaly bez problémů. Protože jsem chtěl vyzkoušet její údajné povzbuzující účinky.chtěl jsem ji nechat nejdříve narůst,rozdělit a část kořenů zužitkovat.
Bohužel - druhou zimu nepřežila. Ne však proto,že by zmrzla,ale do jara ji sežrali nějací hlodavci,buď myši, hryzci,nebo zajíci.Zmizely celé podzemní části,nezůstal jediný kořínek.Proto případným pěstitelům doporučuji : venkovní přezimování ano,ale je nutná ochrana proti hlodavcům.
#2 Codonopsis pilosula | 29.12. 2010 23:55:01
- YOS
Re: Codonopsis pilosula
Hledám nápad jak vynikající kořen Pazvonku čínského čili Dangšenu ochránit před hraboši. Taky jsem slyšela, že je nutná ochrana proti nim, ale nemám tušení jaká. Máte někdo nějaký nápad? Děkuji za nápady.
Všechno jde tak, jak má jít.
#3 Codonopsis pilosula | 30.12. 2010 14:18:35
- janko39

Určitým řešením by mohlo být zasazení hlízek Codonopsis do plastového květináče o průměru 10 - 13 cm,který má ve dně více otvorů.
Na dno bych dal drenáž z oblázků, nebo keramzitu o zrnění 8 - 10 mm, na to vrstvičku písku, jako drenáž. Pak do kvalitní propustné zeminy bych zasadil hlízky Codonopsis. Květináč bych nahoře zakryl drátěným pletivem z nekorodujícího materiálu ( měď, nerez, velikost ok síta cca 5 mm ).
Kořínky rostliny by mezi oblázky a otvory ve dně květináče mohly volně pronikat, rašící výhony, které v době rašení jsou velmi tenké, by zase pronikaly skrz očka drátěné sítě.
Prvním rokem by rostliny mohly růst na záhoně bez uvedené ochrany - ta by pak připadala v úvahu na podzim pro bezpečné přezimování.
Možná si někdo položí otázku, proč jsem své rostliny ( viz mou předchozí stať o Codonopsis ) nezabezpečil tímto způsobem už tenkrát ? Odpovídám : Tehdy jsem netušil, že hlodavcům tak chutnají a čeho jsou schopni. Od té doby jsem se o ochraně a pěstování vzácnějších rostlin hodně poučil.
#4 Codonopsis pilosula | 30.12. 2010 18:58:48
- YOS
janko39 napsal(a):
Určitým řešením by mohlo být zasazení hlízek Codonopsis do plastového květináče o průměru 10 - 13 cm,který má ve dně více otvorů.
Na dno bych dal drenáž z oblázků, nebo keramzitu o zrnění 8 - 10 mm, na to vrstvičku písku, jako drenáž. Pak do kvalitní propustné zeminy bych zasadil hlízky Codonopsis. Květináč bych nahoře zakryl drátěným pletivem z nekorodujícího materiálu ( měď, nerez, velikost ok síta cca 5 mm ).
Kořínky rostliny by mezi oblázky a otvory ve dně květináče mohly volně pronikat, rašící výhony, které v době rašení jsou velmi tenké, by zase pronikaly skrz očka drátěné sítě.
Prvním rokem by rostliny mohly růst na záhoně bez uvedené ochrany - ta by pak připadala v úvahu na podzim pro bezpečné přezimování.
Možná si někdo položí otázku, proč jsem své rostliny ( viz mou předchozí stať o Codonopsis ) nezabezpečil tímto způsobem už tenkrát ? Odpovídám : Tehdy jsem netušil, že hlodavcům tak chutnají a čeho jsou schopni. Od té doby jsem se o ochraně a pěstování vzácnějších rostlin hodně poučil.
Není možné, že kořeny umrzly??? Je tato teplomilná rostlina opravdu tak otužilá??? Na internetu se různí a v žádné knize jsem ji nenašla.
Všechno jde tak, jak má jít.
#5 Codonopsis pilosula | 15.01. 2012 09:22:09
Pazvonek Codonopsis pilosula a spoustu jiných léčivek mi také požrali hraboší proto nyní dávám do země plastové kalfasi,prodávají se buď hranaté nebo kulaté do ktrých vrtačkou vyvrtám centimetrové otvory co nejvíc dám drenáž a tyto nádoby zakopu do země a v nich pěstuji léčivky,které chutnají hrabošům. Je lépe kvůli rovnováze ,aby nedošlo k vyschnutí nebo přemokření volit nádoby větší,alespoň 60 litrové do kterých se dá zasadit i více rostlin. Pro YOS kořeny určitě nevymrzly, než se na mou zahradu dostali hraboši tak jsem měl 6 let klid a kořeny přežili i holomrazy bez sněhu. Bydlím na severní Moravě. Vláďa
Vladimír Vytásek